Uhvatite najbolje sportske komade za Black Friday, provjerite ponudu

Foto: Polleo Sport

U POLLEO Sport trgovinama i ove se godine pripremaju posebni popusti za Black Friday. Svi koji treniraju znaju koliko je važna kvalitetna oprema, ali i dobra prehrana i suplementacija koja pomaže u ostvarivanju željenih rezultata. Razni suplementi su tako sniženi do 20 %, a proteinske pripravke možete kupiti tijekom akcije 2+1, dok su vitamini i minerali sniženi do 30 %. Sportska odjeća i obuća snižena je i do 30% pa se ove jeseni povoljno možete opremiti za nove sportske pobjede. 

Osim Black Friday popusta na sportsku prehranu i proteine, Polleo Sport je pripremio i popuste do 40 % na fitness i gym sprave, do 20 % na utege i šipke te do čak 50 % na gadgete, koji su već nekoliko godina veliki trend u svijetu fitnessa. Za one koji preferiraju vježbanje u svojemu domu, dobar odabir su girje i bučice koje su snižene do 20 %. 

Osim navedenih popusta, u Polleo Sport trgovinama će na sam Black Friday biti otkrivene dodatne akcije na određene proizvode pa provjerite ponudu ovdje i odaberite sve što vam treba. 

Kad nabavite potrebne rekvizite i kvalitetnu opremu možete krenuti u ostvarivanje svojih sportskih ciljeva, no osim posevećenosti treningu važno je paziti i na pravilnu prehranu. Pritom nije neophodno samo brojanje kalorija, već i promišljen unos različitih vrsta namirnica kako biste postigli što bolje rezultate i poboljšali svoje zdravlje. Pritom valja znati što je dobro jesti prije, a što poslije treninga da bi on imao što veću učinkovitost stoga u nastavku pročitajte čemu posvetiti posebnu pažnju.

Prije svega važna je tekućina

Mišići za vrijeme vježbanja koriste glukozu i glikogen kao “pogonska goriva” za rad i potrebno je unijeti dovoljno hrane i tekućine u organizam prije treninga, kako bismo maksimalizirali performanse, ali i skratili vrijeme koje je potrebno mišićima da se regeneriraju.

Prva stvar na koju treba obratiti pozornost je dovoljan unos tekućine jer se tijekom vježbanja gube velike količine vode, elektrolita i nutrijenata, što može dovesti do dehidracije. Najbolji odabir je voda, ali tekućinu u tijelo možete unijeti i namirnicama koje imaju visok postotak vode u sebi poput dinje, jagode, zelene salate, celera i slično, no pripazite na unos šećera jer visoke razine šećera također mogu doprinijeti dehidraciji. 

Ako želite, u vodu možete dodati listove mente ili komadiće limuna, ali izbjegavajte aromatizirane slatke vode i voćne sokove. Otprilike dva sata prije treninga dobro je popiti dvije čaše vode kako biste svom organizmu osigurali dovoljno tekućine prije početka treninga.

Također, nemojte zaboraviti na unos tekućine i tijekom treninga pa pokušajte popiti 100-150 ml otprilike svakih 15 minuta da biste zadržali hidriranost, ali i smanjili osjećaj umora. Možete piti i napitke koji sadrže BCAA aminokiseline koje se apsorbiraju i metaboliziraju izravno u mišićima, a ne u želucu. Tijelu su BCAA potrebne za održavanje mišićne mase, ali i sintezu proteina koja je važna za rast i oporavak mišića pa ih možete konzumirati i poslije treninga.

Foto: Shutterstock

Nemojte izbjegavati ugljikohidrate prije treninga

Nakon što ste unijeli dovoljno tekućine prije treninga, tijelu je potrebna i energija iz hrane kako bi trening bio što učinkovitiji. Savršeno vrijeme za obrok prije treninga je individualno, no uobičajeno se preporučuje unos makronutrijenata 2-3 sata prije treninga. Ako ste navikli jesti otprilike sat vremena prije treniranja, odaberite namirnice koje se lako probavljaju kako ne biste imali osjećaj težine i nelagode u želucu tijekom vježbanja. Isto vrijedi i za vježbanje rano ujutro.

Što se tiče hrane koju je dobro jesti prije treninga, preporučuje se da ona bude bogata ugljikohidratima, proteinima, aminokiselinama i antioksidansima. Iako mnogi koji žele smršavjeti značajno smanjuju unos ugljikohidrata, oni su ključni za ostvarivanje potrebnih razina energije za trening. Ako izbjegavate ugljikohidrate, jedini obrok koji ih uključuje onda neka bude upravo prije treninga. 

Prije treninga tako možete pojesti omlet i tost od cjelovitih žitarica, neki od nemasnih izvora proteina, smeđu rižu s pečenim povrćem, voće, zobenu kašu, kikiriki maslac, avokado, grčki jogurt ili proteinski shake. Pokušajte unositi što manje praznih kalorija iz šećera, masnih grickalica i gaziranih slatkih napitaka jer ometaju apsorpciju i korištenje nutrijenata u organizmu.

Na tržištu postoje i tzv. pre-workout formule, patentirane mješavine više sastojaka koje pomažu u poboljšavanju snage, izdržljivosti i prokrvljenosti, koje također možete uzimati prije treninga. Ove formule najčešće sadrže komponente poput kreatina koji potiče hidrataciju stanica, arginina koji potiče prokrvljenost, beta alanina koji pojačava izdržljivost, ali i vitamina i minerala te aminokiselina. 

Foto: Shutterstock

Nakon treninga obnovite svoje mišiće uz pomoć hrane

Nakon napornog treninga često se javlja snažan osjećaj gladi koji nastaje zbog gubitka kalorija tijekom tjelesne aktivnosti, no pritom se gube i neki važni minerali i vitamini. Kako bi se vaše tijelo brže regeneriralo, poslije treninga je potrebno unijeti ugljikohidrate i bjelančevine kako bi se obnovile zalihe glikogena i drugih važnih spojeva.

Kombinaciju proteina i ugljikohidrata dobro bi bilo konzumirati unutar sat vremena nakon treninga, a to mogu biti namirnice poput piletine, puretine, integralne riže, batata, kvinoje, ribe, jaja i mliječnih proizvoda poput grčkog jogurta, ricotte i svježeg sira, ali i čokoladnog mlijeka. Iako bi na prvu malo tko rekao kako je čokoladno mlijeko dobar odabir nakon treninga, ono sadrži puno više ugljikohidrata i proteina od običnog mlijeka, a udio vode u njemu će pomoći i rehidraciji tijela. Također, trebate li brzu nadoknadu izgubljenih nutrijenata, nakon treninga možete posegnuti i za nekom proteinskom čokoladicom kako vam razine inzulina ne bi previše pale prije cjelovitog obroka.

Osluškujte svoje tijelo i složite idealnu kombinaciju treninga i prehrane i uz volju i trud uspjeh neće izostati.

Sadržaj donose Index i Polleo Adria d.o.o. u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.