Usporedio cijene proizvoda u trgovinama na Hvaru i u Osijeku. Pogledajte video

Screenshot: TikTok

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PAUL BRADBURY, Britanac koji već 20 godina živi u Hrvatskoj, a čija je prva adresa u zemlji bila Hvar, odlučio je usporediti cijene u trgovinama na tom hrvatskom otoku s cijenama u Osijeku i Vukovaru.

"Cijene su popularna tema razgovora u Hrvatskoj ovog ljeta, i istina je da su porasle otkako je prošle godine uveden euro", započeo je Paul u svom TikTok videu. Dodao je da je grad Hvar jedno od najskupljih mjesta te je odlučio napraviti malu usporedbu cijena osnovnih ljetnih potrepština između trgovina u Hvaru i onih u manje turističkim mjestima, kao što je područje Slavonije.

@paulbradburycroatia Are you spending your summer in Croatia? How are the prices where you are? #croatia #croatia🇭🇷 #hrvatska #hrvatska🇭🇷 #fyp #hvar #prices ♬ original sound - Paul Bradbury

Za usporedbu je uzeo pet proizvoda: pivo, kremu za sunčanje, rajčice, jaja i sladoled. Obišao je iste trgovine u Osijeku, Vukovaru i gradu Hvaru. 

U gradu Hvaru cijena Ožujskog piva u limenci od 0.5 l je 1.65 eura, dok je u Osijeku 1.45 eura. "Razlika je oko 15%", rekao je Paul. Što se tiče cijena krema za sunčanje, naveo je Niveu, ali je dodao da postoji pregršt brendova i raznih vrsta ovih krema za biranje u trgovinama na Hvaru. Tamo im se cijene kreću od 12 do 24 eura.

"Očekivao sam veće razlike u cijenama"

Paul je istaknuo da u Osijeku nije mogao pronaći kreme za sunčanje u trgovinama koje je obišao. Stoga se zaputio u Vukovar, gdje se cijene krema za sunčanje kreću od 6.29 eura naviše. "Cijene su ovdje nešto niže", istaknuo je.

Rajčice su bile nešto jeftinije u Osijeku. Na Hvaru kilogram rajčica Grapolo košta 2.19 eura, dok je u Osijeku cijena 1.99 eura. "Nije ogromna razlika sveukupno", dodao je. Što se tiče jaja, istaknuo je da su cijene bile slične na Hvaru i u Osijeku, s time da su u Osijeku bile nešto niže.

Najveća razlika u cijeni, osim kada je riječ o kremama za sunčanje, bila je kod sladoleda. Ledo Quattro je bio znatno skuplji na Hvaru nego u Slavoniji. "Cijene su definitivno više na Hvaru, ali ne bih se složio da su značajno više. Iskreno, očekivao sam veće razlike u cijenama", zaključio je Paul.

"Nisu cijene rasle zbog uvođenja eura"

Njegov video prikupio je razne komentare. "Uvijek sam mislio da je na otocima skuplje zbog dodatnih troškova prijevoza robe", "Nisu cijene rasle zbog uvođenja eura, nego primarno zbog inflacije", "Hvar je otok, logično da je sve skuplje na otoku u usporedbi s gradovima u unutrašnjosti", neki su od njih. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.