Istraživanje pokazalo kako uvjeti povrata robe utječu na kupovne navike potrošača

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

Politike povrata trgovaca utječu na odluke o kupnji 82% potrošača koji su odgovorili na nedavno istraživanje koje je provela ICSC, a koje se odnosi na trgovačke centre. U svim kategorijama maloprodaje, 6.2% kupaca u trgovini vratilo je kupljene predmete, dok je otprilike trećina online kupaca to učinila.

Roba kupljena u fizičkim trgovinama rjeđe se vraća od one kupljene online

Kad je u pitanju kupnja odjeće, 6.2% kupaca koji su je kupili u trgovini je vratilo kupljenu odjeću, kao i 22% kupaca koji su svoju odjeću kupili internetskim putem. Kad bi postojali troškovi povrata robe kupljene online, gotovo 80% kupaca reklo je da bi bilo skloniji vratiti predmete u trgovine, a 77% ih je reklo da bi ih onda radije kupili u fizičkoj trgovini.

Prema ICSC-evom istraživanju, kupovanje internetskim putem doista rezultira većim razinama povrata robe, a posebno se to odnosi na potrošače koji ciljano naručuju artikle koji im nisu potrebni. Naime, 87% ispitanika je reklo da naručuju dodatne predmete koje žele isprobati računajući na to da će ih vratiti ako im se ne sviđaju, prenosi Retail Dive.

Šest od deset ispitanika je izjavilo da su im trgovci dali puni povrat robe i rekli da zadrže predmete koje su isprobali.

Trgovci nastoje "doskočiti" povratima robe

"Već neko vrijeme smo svjesni vrijednosti fizičkih trgovina za strategiju trgovaca", izjavio je Tom McGee, predsjednik i izvršni direktor ICSC-a. "Naša najnovija istraživanja to dokazuju pokazujući da je stopa povrata za kupnje u fizičkim trgovinama tri puta manje od stope povrata za online kupnje".

Dodao je i kako su potrošači sve svjesni promjena u politikama povrata poput naknada za povrat i skraćenih rokova u kojima se povrat može izvršiti. Više velikih trgovaca, uključujući H&M, Zaru i Amazon, počelo je naplaćivati naknade za povrat. Trgovac odjeće South Moon prošle je godine uveo program KeepIt koji kupcima omogućava 15% popusta na artikle uz zabranu povrata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.