Krešo je s kućom kupio i problem vlage, ispričao nam je kako ga se riješio 

VELIKE kiše i oluje, koje su ove godine pogodile Hrvatsku, nanijele su štetu. Posljedice će se sanirati godinama. No, pojavio se još jedan problem koji nije odmah vidljiv. 

Više županija ove godine susrelo se s iznadprosječnom količinom oborina i visokim vodostajima rijeka. Negdje je palo i preko 100 milimetara po metru kubnome. Posljedice su za neke bile razorne. Morali su brzo ukloniti imovinu i namještaj iz poplavljenih domova kako bi ostalo što manje vlage. Međutim voda je prodrla u zidove i tamo se zadržala. 

Posljedice su osjetili i ljudi u gradskim središtima. Zbog visoke koncentracije vlage u zraku danima su prozračivali prostorije. Jednako teško bilo je stanarima starijih zgrada koje nisu dobro izolirane, kao i novijima. S vlagom u domu prvi put se susreo Krešo koji je nedavno kupio novu kuću. 

Foto: Shutterstock

Bilo mu je važno da ima velik unutarnji i vanjski prostor te da ne mora mnogo uložiti u adaptaciju. Djeci se svidjelo dvorište, a njemu i supruzi što je bila energetski učinkovita.  

"Uselili smo u kuću iz 2003. godine koja je već bila energetski učinkovita. Međutim, u vrlo kratkom roku počeli su problemi", priča nam i dodaje da je prve mjesece u svom novom domu čistio vlagu i plijesan. 

Krešo je kupio kuću kako bi njegova obitelj živjela ugodnije

Pravi uzrok prekomjerne vlage teško je utvrditi. Izazivaju je loši krovovi, oluci i žljebovi, kratko sušenje nakon izgradnje, prodiranje vode zbog puknuća cijevi ili poplava, nova stolarija, nepravilno grijanje i ventilacija. Na to još utječu i svakodnevne aktivnosti kao što su tuširanje, kuhanje i sušenje veša. Četveročlana obitelj dnevno proizvede oko 12 litara vode u obliku vodene pare.

"Kuća je već bila energetski učinkovita s ugrađenim visokokvalitetnim prozorima. Dodatno smo tijekom renovacije izolirali neke dijelove kuće hidroizolacijom prilikom dogradnje terase", kazao je.

Ubrzo su shvatili da nešto nije u redu. Najprije su primijetili da moraju sve češće otvarati prozore jer im se zrak činio ustajalim.

"Primijetili smo pojavu kondenzata, odnosno vlage, a posljedično i plijesni i gljivica u nekim dijelovima kuće."

Plijesan i gljivice, uz ustajali zrak, najveći su problemi u kući Krešine obitelji

Krešo kaže da su baš novi prozori i izolacija pogodovali tome da se vlaga zadrži. Prirodnog protoka zraka nije bilo pa se u početku nadao da će problem riješiti provjetravanjem.

Zrak u domu ne smije biti niti presuh

Zrak u domu mora biti vlažan. Smatra se da je optimalna količina vlage u domu od 40 do 60 posto, a u kupaonici do 70 posto. Ako taj postotak padne ispod 30 posto, mogu se pojaviti iritacije u dišnom sustavu, pogoršat će se simptomi astme, a moguća je i prehlada. To se događa jer isušivanje zraka stvara više prašine koja u dodiru sa zagrijanim površinama oslobađa različite tvari koje nadražuju dišne organe.

S druge strane, visoka vlažnost, iznad 60 posto, pogodna je za razvoj plijesni na unutarnjim površinama.

Plijesni, mikroskopske vrste gljiva, za rast trebaju vlagu i hranu kao što su celuloza ili druga hrana u raspadu. Spore plijesni, nabrekle od vode, rastu poput balona i napuhuju se te potom izlučuju probavne enzime i otrovne mikrotoksine.

Lijek je redovito prozračivanje. Idealno bi bilo svaka dva sata na nekoliko minuta. U stvarnosti je to ponekad nemoguće, a u zimskim mjesecima i nepoželjno. Krešo kaže da je prozračivao svakog dana, ali mu je smetala pelud koja je ulazila u kuću. 

"U tu svrhu bi stalno netko trebao biti doma, a to je gotovo nemoguće. Gljivice i plijesan su i dalje bile tu."

Kad je shvatio da ne može sam, zvao je projektanta i pitao za savjet. 

"Tada sam saznao da postoji ventilacijski sustav koji radi na osnovi rekuperacije zraka te sam odmah krenuo detaljno istraživati. I tako sam došao do Lunos ventilacijskog sustava. Istraživanjem sam uvidio da se radi o njemačkoj kvaliteti i višegodišnjem iskustvu na tržištima Hrvatske i Slovenije te sam ispunio obrazac na web stranici i u kratkom roku dobio poziv od Lunos tima", objasnio je. 

"Ventilacijski sustav je pun pogodak"

Krešo na konzultacijama s Lunos timom

Lunos GmbH iz Berlina više od 60 godina među vodećim je tvrtkama u području ventilacije zgrada. Za to vrijeme proširio je svoje poslovanje u 36 zemalja svijeta, a od 2022. posluje i u Hrvatskoj. 

Nakon konzultacija sa stručnjacima iz Lunosa, odlučio se za četiri proizvoda. U dnevnu sobu i kuhinju ugradio je i-Vent rekuperator kojim se upravlja preko mobilne aplikacije; u kupaonicu Silvento koji odvodi potrošeni, ustajali zrak van te u spavaću sobu model pasivne jedinice koji kontrolirano upuhuje zrak.

Krešo kaže da se ugradnja ventilacijskih sustava pokazala kao pun pogodak. Postigla se obećana energetska učinkovitost, razina vlage i CO2 se konstantno održava na optimalnoj razini, a što je najvažnije, od puštanja Lunosa u rad nisu imali problema s vlagom ni u jednom obliku.

Dodaje kako je situacija u njegovoj kući neusporediva s onom prije postavljanja ventilacijskog sustava.

"Kao noć i dan. Razlika je ogromna, teško je opisati, mora se doživjeti. Kuća sada ima svjež zrak od jutra do večeri. Rad ventilacijskog sustava Lunos osjeti se ujutro kada se probudite u spavaćoj sobi okruženi svježim zrakom. Tako je i tijekom dana, zrak u domu je stalno svjež, nikad nema problema s vlagom. Lunos sustav se sam brine o tome 24-satnom ventilacijom. Zahvaljujući njemu nije više potrebno prozračivanje i nema više gubitka topline niti peludi izvana", kaže.

Za besplatan izvid i dogovor u Vašem domu nazovite 014816581 ili ispunite obrazac na www.lunos-hrvatska.com.

Sadržaj donose Index i Lunos Hrvatska u skladu s najvišim profesionalnim standardima

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.