Zašto marka Rolex ne spada u sveto trojstvo urarstva?

Foto: Shutterstock/rolex.com/audemarspiguet.com/patek.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

SVIJET luksuznih satova često je poprište intenzivnih debata. Jedna od istaknutijih tema bavi se pitanjem zašto Rolex nije smatran dijelom "svetog trojstva" urarstva, o kojem smo već pisali. Podsjećamo, u to "sveto trojstvo", ili po nekima "veliku trojku", spadaju Audemars Piguet, Vacheron Constantin i Patek Philippe.

Stranica Hodinkee dobila je pitanje od jednog zaljubljenika u satove: "Zašto se čini da Rolex nema istu razinu poštovanja kao 'sveto trojstvo' satova - AP, Patek i Vacheron?" Dodao je kako mu se sviđa izgled modela kao što su Submariner i Yacht Master, ali ne želi posjedovati luksuzni sat koji nije cijenjen.

Tri marke "svetog trojstva" dijele neke zajedničke karakteristike

Kako navodi Hodinkee, postoje neki povijesni razlozi zbog kojih je "sveto trojstvo" to što jest, a sva tri imena koja se u njemu nalaze dijele nekoliko zajedničkih karakteristika.

Prvo, svi oni postoje znatno dulje od većine drugih modernih brendova i neprekidno su radili od svog osnutka. Drugo, sva tri brenda zapravo nikada nisu proizvela ništa osim proizvoda luksuznog segmenta visoke klase (haut de gamme).

Audemars Piguet Code 11.59, cijena na upit

Iako postoje razlike od marke do marke, općenito gledano, satovi "velike trojke" imaju mehanizme koji su ručno dorađeni do vrlo visokog stupnja koristeći cijeli repertoar tradicionalnih metoda finiširanja, gdje se tradicionalno nalazi 90% dodane vrijednosti satova visoke klase.

Nadalje, korišteni su samo najkvalitetniji materijali za sve - od komponenti do kućišta, brojčanika i kazaljki. I, naravno, sve tri marke imale su kapacitet baviti se visokokvalitetnim urarstvom. Valja napomenuti da tri marke "svetog trojstva" nisu nužno proizvodile sve mehanizme ili komplikacije interno, što povijesno nije bilo glavni kriterij kvalitete niti izvor zabrinutosti za poznavatelje.

Patek Philippe 5270, cijena na upit

Rolex nikada nije bio proizvođač visoke klase, niti je to pokušavao biti

Za razliku od ovih marki, Rolex nikada nije bio proizvođač visoke klase (haut de gamme), niti je ikada to pokušavao biti. Umjesto toga, glavna karakteristika Rolexa od osnivanja bila je stvaranje robusnih, pouzdanih satova izrađenih prema vrlo visokim standardima kvalitete, ali ne i prema standardima finiša visoke klase.

Rolex Submariner, Oyster, 41 mm, 9800 eura

Rolex također nikada nije proizveo ili prodavao satove s visokim komplikacijama, osim povremenog rattrapante kronografa. Umjesto toga, težio je postojanim, postupnim poboljšanjima pouzdanosti i točnosti osnovnih ručnih satova s vremenskim i kalendarskim postavkama.

Međutim, činjenica da se Rolex ne smatra dijelom "svetog trojstva" ne znači da brend nije cijenjen. Zapravo, u pogledu pouzdanosti mehanizma, kvalitete izrade, osnovne kvalitete materijala i stvarnih poboljšanja pouzdanosti i funkcionalnosti, on je jedno od najpoštovanijih imena u urarstvu, a njegovi satovi nalaze se na zapešćima mnogih kolekcionara i ljubitelja urarstva.

Rolex Oyster Perpetual, Oyster, 41 mm, 6850 eura

Rolexove satove odlikuje klasično dobar izgled, svestranost i izrada s razinom pažnje posvećene detaljima i dosljednosti u kvaliteti koja je doista vrijedna divljenja. Osim toga, činjenica da nisu dio grupe čije članstvo ima određenu povijesnu opravdanost, ali koja je zapravo više neformalno pravilo entuzijasta nego ozbiljna klasifikacija, ne bi trebala odvratiti nikoga od kupnje Rolexa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.