Želite li znati koliko struje vam troše kućanski uređaji? Treba vam ovaj proizvod

Foto: Vlastita arhiva autora/BlitzWolf/AliExpress/HEP

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

ZBOG porasta cijene struje raste potreba za štednjom, a za to treba znati koliko struje troše kućanski uređaji.

Računi za struju sve su veći. Opće preporuke već su vam valjda poznate - isključivati uređaje kad ih ne koristite, jače potrošače koristiti u jeftinijoj (noćnoj) tarifi ako je to moguće, ostale isključivati preko noći, zamijeniti stare, energetski neučinkovite uređaje novim, štedljivijima.

Punjači za mobitele, tablete i laptope troše malo struje

No je li potrebno paničariti? Neki ističu da biste trebali izvaditi punjače za mobitele, tablete, laptope i druge potrošače iz strujne utičnice, ali nisu svjesni koliko malo ti punjači troše struje. A troše zaista malo. Tipični punjači za mobitele, pa i laptope, troše u rangu nekoliko desetaka ili eventualno nekoliko stotina milivata (mW) kad ne rade.

Uzmemo li da punjač troši 20 mW, to znači da će u godini dana, ako ga cijelo vrijeme ostavite uključenog u strujnu utičnicu, potrošiti samo 0.175 kilovatsati (kWh)! To ćete platiti u lipama. Kad bi punjač trošio 1 W, to biste lako platili kunskim kovanicama - s nekoliko slavuja, možda uz koju tunu ili mrkog medvjeda. HEP-ove cijene nalaze se ovdje, a gledajte cijene u zagradama jer su one s PDV-om.

Slična situacija je i s mnogim drugim vrstama uređaja jer su tipično izvedeni tako da u stanju mirovanja troše minimalno energije. Tada radi tek sklopovlje, znači ponešto čipova i pasivnih elektroničkih komponenti, koje je nužno da se uređaj "probudi" iz stanja mirovanja.

Kod televizora ili DVB-T prijemnika radi i infracrveni senzor, kako biste ih mogli uključiti daljinskim upravljačem, te možda LED ekrančić, no i to jedva da se osjeti na potrošnji kod imalo novijih modela uređaja.

Drugi uređaji, ako stalno rade, mogu potrošiti puno električne energije

Drugi uređaji, pogotovo ako stalno rade, mogu potrošiti mnogo električne energije. Nakupi se tu ponešto s WiFi ruterima, zbog čega možete ostvariti određene uštede tako da takve uređaje isključujete kroz noć iako to nije uvijek praktično. Neke druge uređaje, koji troše mnogo više električne energije, ni ne smijete isključiti. Govorimo, dakako, o frižideru i zamrzivaču.

Primjerice, u našem slučaju zamrzivač u podrumu trošio je dnevno oko 2 kWh. Prevedeno u novac, godišnje nas košta oko 550 kuna. No uređajima poput navedenih možete regulirati temperaturu pa time smanjiti potrošnju. Ako je riječ o dosta starom uređaju, novi model mogao bi biti štedljiviji.

Usput rečeno, mnoge vrste uređaja dobro je imati uključene u strujnu letvu s prekidačem. Primjerice, ako imate stolno računalo, monitor, zvučnike, punjač za mobitel – svi oni mogu biti uključeni u jednu strujnu letvu pa jednim potezom, pritiskom prekidača, možete do svih njih dovesti ili prekinuti dovod električne energije.

To je praktično – puno praktičnije od ručnog isključivanja kabela. Nešto malo energije će se uštedjeti kroz noć, kad ih ne koristite ili kad niste u kući ili stanu, a i bolje strujne letve imaju određene zaštite za spojene uređaje. Na slici vidite jednu takvu BlitzWolfovu strujnu letvu, koja ujedno ima integriran USB punjač. Postoje i strujne letve koje za svaku utičnicu imaju zaseban prekidač.

Osmišljeni su mjerači potrošnje električne energije da ne biste morali nagađati koliko koji uređaj troši

Da ne biste nagađali o tome koliko koji uređaj troši u kojem režimu rada, osmišljeni su mjerači potrošnje električne energije. Ako želite izmjeriti potrošnju nečeg što konstantno troši istu ili podjednaku količinu energije, poput LED žarulje, dovoljno je da svjetiljku na nekoliko sekundi uključite u mjerač potrošnje - ako vuče snagu od 10 W, znači da će u sat vremena potrošiti 10 Wh, a u danu 240 Wh, odnosno 0.24 kWh. Koliko će to koštati, ovisi o tome koliko u kojoj tarifi žarulja svijetli.

Kod hladnjaka, zamrzivača i bojlera uređaj trebate držati uključen u mjerač potrošnje tijekom najmanje 24 sata (od 0 do 24 h) da vidite koliko je potrošio u jednom danu. A možda i kroz nekoliko dana pa nadgledati potrošnju tijekom tog perioda jer su moguće oscilacije po danima.

Stroj za pranje rublja i druge uređaje koji odrade neku zadaću tijekom određenog vremena držite uključene u mjerač potrošnje barem onoliko koliko im treba da odrade taj zadatak. Tu možete raditi eksperimente. Nas je zanimalo koliko će energije perilica rublja potrošiti pri 40 i 60 °C, u ukupno tri programa pranja. Rezultate vidite u tablici, za bijeli tarifni model iz Tablice 2 na HEP-ovoj stranici.

Ako pretpostavimo da rublje možemo prati i na 40 i na 60 °C, ispada da bi se u našem slučaju na godišnjoj razini moglo uštedjeti oko 5 kuna kad bi se jednom tjedno rublje pralo na skraćenom programu pri 40 °C, odnosno oko 11.5 kuna ako bi se umjesto na 60 °C na normalnom programu pralo na 40 °C skraćeno. Baš i nisu neke uštede.

Na stranu sad to što vam jedan dan kažu da bi radi očuvanja boja i tkanine rublje bilo najbolje prati na 30 °C, a drugi dan vam kažu da rublje ne perete ispod 60 °C jer se tijekom pranja na nižoj temperaturi neće uništiti neke potencijalno opasne baterije.

Standardni mjerač potrošnje

Ovakve mjerne instrumente možete kupiti u mnogim trgovinama s električnim uređajima, mogu se ponekad naći i u trgovinama mješovitom robom, a možete ih naručiti i preko interneta. Cijene su im obično oko 150 kuna. Ima i jeftinijih i skupljih.

Obično prikazuju trenutni napon (V), snagu (W) i jakost (A), neki prikažu i najvišu snagu, faktor snage, frekvenciju električne mreže, neki daju grafički prikaz dnevne, tjedne i mjesečne potrošnje, izračunaju ekvivalent potrošnje emisiji kilograma CO2, a mogu izračunati i koliko vas potrošena struja košta, ako vam se da unositi cijene i vremenska razdoblja za tarife. Prije kupovine provjerite ima li ovakav mjerač potrošnje sve funkcije koje vam trebaju.

Pametni mjerač potrošnje

Kako to već biva, i mjerači potrošnje dobili su "pamet", odnosno mikrokontrolere i mogućnost komunikacije s mobitelima putem WiFi ili Bluetooth veze. Takve ćete uređaje teže pronaći u Hrvatskoj, no ako vas ne smeta naručivanje iz Kine, recimo preko AliExpressa, za oko 250 kuna s dostavom za WiFi inačicu (potražite WiFi power meter) dobit ćete zaista moćan mjerni instrument.

Marka je ATorch, a njihov WiFi mjerač S1W ima LCD ekran u boji s pregršt istovremeno ispisanih parametara. Uz one koji se viđaju i kod standardnog mjerača, ovaj ima i dodatne senzore - za kvalitetu zraka (AQI) i vlažnost zraka. A tu su i neki sigurnosni aspekti - štiti od previsokog napona, prevelike jakosti struje ili snage (za mjerenje potrošnje nekih uređaja vjerojatno ćete ograničenje jakosti morati povećati s početnih 10 A na 16 ili više ampera).

Ima integriran i relej, odnosno pritiskom gumba možete prekinuti ili uspostaviti prijenos električne energije kroz šuko (EU) utičnicu, možete ga podesiti i tako da isključi prijenos energije ako potrošnja padne ispod određene razine, a možete ga koristiti i kao tajmer.

ATorchev WiFi mjerač potrošnje može se dodati u aplikaciju za pametni dom Smart Life. Tada pomoću te aplikacije za mobitel možete uključiti ili isključiti uređaj spojen na mjerač potrošnje, podesiti tajmer te nadgledati potrošnju. Možete to napraviti čak i ako se nalazite na drugom kraju svijeta – bitno je da mobitel ima pristup internetu.