Znate li čemu služi mala "kukica" na stražnjoj strani košulje?

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

JESTE li ikad primijetili sitan detalj na stražnjoj strani vaše košulje? Možda je čak i trenutno nosite, a niste svjesni zašto je tamo. Taj mali komadić tkanine poznat kao "locker loop" krije za sobom zanimljivu priču i važnu svrhu koja seže do sredine 1900-ih.

Priča o locker loopu počinje na brodovima, gdje je praktičnost bila ključna. Ormarići su zamijenili klasične ormare zbog ograničenog prostora, a košulje su bile šivane s petljama od tkanine kako bi se mogle objesiti unutar tih ormarića. Ovaj detalj omogućio je izbjegavanje bora na odjeći, što je bilo posebno važno u pomorskom okruženju.

Locker loop je brzo prešao i na kopno, posebno zahvaljujući brendu Gant Shirtmakers. Ovaj detalj postao je nezaobilazan dio njihove linije košulja od oxford tkanine, koja je postala kultna među studentima Yalea i širom Sjedinjenih Američkih Država tijekom 1950-ih i 1960-ih, piše Gear Patrol.

Kasnije je postao i način izražavanja simpatija

Iako je locker loop prvotno imao praktičnu svrhu, kasnije je postao i način izražavanja simpatija. Djevojke bi često skidale ove kukice s košulja mladića koji su im se sviđali, a neki mladići bi ih čak odrezali kako bi pokazali da su već zauzeti.

Danas locker loop možda nije toliko značajan u popularnoj kulturi, ali je još uvijek prisutan na košuljama renomiranih brendova poput Brooks Brothers, Gant i Gitman Vintage. Bez obzira na to jeste li ikad koristili ovu kukicu za njenu izvornu svrhu ili ne, sada znate zašto je tamo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.