LIGE PETICE

800 milijuna eura jeftinija momčad od Cityja jedina je nada Liverpoolu

Foto: EPA-EFE

MANCHESTER CITY jučer je napravio velik korak prema obrani naslova prvaka Engleske pobijedivši Leicester na Etihadu maestralnim pogotkom Vincenta Kompanyja. U zadnjem kolu trebaju slaviti i završit će sezonu ispred Liverpoola bez obzira na ishod dvoboja Redsa.

Liverpool u zadnjoj utakmici premierligaške sezone mora kod kuće pobijediti Wolverhampton, što bi trebao učiniti bez većih teškoća, ali još vjerojatnija čini se pobjeda Cityja na gostovanju Brighton & Hove Albiona. 17. momčad prvenstva koja se jedva spasila od ispadanja ove sezone, mora uzeti barem bod moćnom stroju Pepa Guardiole.

David protiv Golijata

A kada pogledamo brojke na papiru, vidimo da je Brighton poput Davida, a Manchester City poput Golijata. Samo devet pobjeda uz isto toliko neriješenih utakmica ima mali Brighton ove sezone u Premiershipu. Poraženi su u 19 susreta za ukupno 36 bodova. Osam utakmica zaredom nisu pobijedili, ali su izborili veliki bod na gostovanju kod Arsenala u prošlom kolu.

Ipak, Manchester City nije Arsenal. Građani su izborili tri boda u 13 uzastopnih utakmica, a posljednji put su u Premiershipu prosuli bodove kod Newcastlea kada su izgubili 2:1 krajem siječnja. 31 pobjeda, dva neodlučena susreta i samo četiri poraza njihov je učinak ove sezone. Kada malo bolje promotrimo situaciju, uočavamo zašto je tolika razlika između ta dva kluba.

Sve je na strani Cityja

Vrijednost momčadi Brightona na Transfermarktu se kreće oko 173 milijuna eura. Cityjeva vrijednost prelazi milijardu. Najbolji ocijenjeni igrač Cityja ove sezone prema SofaScoreu je Raheem Sterling, jedan od najboljih igrača lige i engleske reprezentacije. S druge strane, najbolji pojedinac Brightona je Shane Duffy, branič koji je veći dio karijere igrao u niželigašima. 

Stoper je, naime, najbolji igrač Brightona zato što 17. ekipa prvenstva većinu utakmica provede braneći se. Prosječni posjed lopte ove sezone u Premier ligi im je 42,4%, a po utakmici pucaju 7,5 puta. Ukupno su kreirali 45 velikih prilika. City? Prosjek posjeda lopte od 68,1%, na protivnički gol prosječno udaraju 12,9 puta, a u sezoni su stvorili 121 veliku šansu.

Ono što Liverpoolu ide u korist jest činjenica da će Brighton biti neopterećen. Osigurali su ostanak i opraštaju se od svojih navijača posljednjom utakmicom u sezoni. Vidjeli smo jučer da je City bio nervozan protiv Leicestera, a živci će vjerojatno raditi i u nedjelju. Cijela sezona, naslov prvaka Engleske, odlučit će se u 90 minuta.

Problem je što Brighton nije ni na razini Leicestera. Kako bi došli do prvog naslova prvaka Engleske od 1990. godine, Redsima će sljedeće nedjelje trebati čudo na stadionu Felmer.

Grafika: SofaScore za IndexSport

Rezultati by SofaScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.