Česi sanjaju reprizu 1996.: Krenuli porazom pa stigli na korak od "besmrtnih"

PRVO četvrtfinale Europskog nogometnog prvenstva na Nacionalnom stadionu u Varšavi odigrat će Češka i Portugal. Česi su u skupini A završili kao prvoplasirani s dvije pobjede i jednim porazom, dok je Portugal s istim skorom završio drugi u skupini B.

> Najava utakmice

Češka je izborila četvrtfinale s negativnom gol-razikom, baš kao i 1996. godine kada su igrali finale. Zanimljivo, tada su također izgubili prvu utakmicu na turniru (Njemačka ih je svladala 2:0).

Poraz 4:1 od Rusije u prvom kolu je najteži koji je doživjela Češka na velikim natjecanjima.

Jiraček je u utakmici protiv Grčke postigao gol nakon 134 sekunde igre što je treći najbrži gol u povijesti Eura, a u tom susretu Česi su postali prva momčad koja je postigla dva gola u prvih 14 minuta utakmice.

Theodor Gebre Selassie je u češkom prvenstvu odigrao svih 30 utakmica, a da niti jednom nije zamijenjen. Ukupno je na terenu proveo 2700 minuta u dresu Slovana iz Libereca. I na Euru je Gebre Selassie proveo sve minute na terenu.

Petr Čech je protiv grčke odigrao 92. utakmicu u reprezentativnom dresu čime je postao drugi nogometaš po broju nastupa u reprezentaciji. Prvi je Karel Poborsky s 118.

David Limberský, Jaroslav Plašil, Tomáš Pekhart, Tomáš Rosický, Petr Jiráček i Daniel Kolář su jedan žuti karton udaljeni od suspenije.

Ronaldo i Postiga zabijali na tri različita prvenstva

Portugal nikada nije ispao u skupini Europskog prvenstva.

Jürgen Klinsmann, Vladimír Šmicer, Nuno Gomes, Thierry Henry i Zlatan Ibrahimović su do ovog prvenstva bili jedini nogometaši koji su zabijali na tri različita prvenstva. Na ovom Euru pridružili su im se Helder Postiga i Cristiano Ronaldo, a upravo su njih dvojica jedini portugalski nogometaši kojima je ovo treće uzastopno Europsko prvenstvo.

Vratar Rui Ratricio postao je najmlađi portugalski čuvar mreže koji je nastupio na Europskom prvenstvu. U utakmicu protiv Njemačke je ušao s 24 godine i 115 dana. Prethodni rekord držao je legendarni Vitor Baia koji je 1996. godine na prvenstvu u Engleskoj nastupio kao 26-godišnjak.

Ronaldo je u osam utakmica kvalifikacija postigao sedam golova, a ukupno je na suparnički gol pucao 23 puta, najviše od svih nogometaša.

U portugalskoj momčadi Fábio Coentrão, João Pereira, Raul Meireles, Postiga i Ronaldo će propustiti polufinale ako protiv Češke zarade žuti karton.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.