Cibona vratila titulu, LeBron ušao u povijest, Šarić se skrasio pod Tornjem

Foto: Nenad Dugi/Cropix

U 2012. godini Cibona je vratila naslov prvaka pod Toranj, LeBron James pronašao svoje mjesto u povijesti, a Dario Šarić bio "košarkaški Luka Modrić". Donosimo pregled košarkaške godine.

"Definitivno mi je ovo najdraži trofej", rekao je Jasmin Repeša nakon treće finalne pobjede protiv Cedevite. U finalu je Repeša sa slabijom ekipom taktički nadmudrio Dražena Anzulovića i pod Toranj donio 17. naslov prvaka. Cedevita je u finalnoj seriji uspjela ostvariti samo jednu pobjedu, pa je Anzulović dva dana kasnije dobio otkaz. I Repeša je napustio Cibonu, otišao je u španjolsku Unicaju.

Cedevita osvojila prvi trofej u povijesti i igrala finale ABA lige

Četiri mjeseca ranije Cedevita je osvojila prvi trofej u povijesti. U finalu Kupa Krešimira Ćosića pobijedili su Zagreb 74:72 na krilima sjajnog Matjaža Smodiša.

Veliki uspjeh napravila je Cedevita u ABA ligi. Kao jedina hrvatska momčad izborila je Final 4 u Tel Avivu. U polufinalu je Anzulovićeva momčad pobijedila Partizan, peterostruke uzastopne osvajače regionalne lige. Ipak, u finalu preko domaćeg Maccabija se nije moglo. Cedevita je izborila Euroligu, a Cibona se morala zadovoljiti nastupom u Eurokupu.

Razočarenja u Europi: Cedevita i Cibona na omjeru 2-14

Cedevita je natjecanje u debitantskoj sezoni u Euroligi okončala u skupini. Upisala je dvije pobjede i osam poraza, dovoljno za posljednju poziciju. Ispred su završili Žalgiris, Olympiakos, Efes, Caja Laboral i Emporio Armani.

Nema kraja crnom nizu Cibone u Europi. Vukovi su nastup u Eurokupu okončali bez pobjede sa šest poraza. Tako je Cibonin niz uzastopnih poraza u Europi stigao do broja 23.

Senzacionalni Olympiakos pokorio Europu

Kriza je zahvatila i grčki sport, ali je čudesni Duda Ivković od prosječne ekipe Olympiakosa uspio napraviti europske prvake.

Olympiakos je u polufinale Eurolige izbacio favoriziranu Barcelonu, a u finalu je još više šokirao košarkašku javnost. Čudesnim preokretom Grci su srušili ruski CSKA i po drugi put postali europski prvaci.

Khimki i Planinić najbolji u Eurocupu

Ruski klubovi, predvođeni hrvatskim košarkašima, nastavili su dominaciju u Eurokupu. Nakon što je 2011. godine pehar odnio Unics, u 2012. godini je slavio Khimki, a Marka Popovića kao najboljeg igrača naslijedio je Zoran Planinić.

Eurochallenge je osvojio turski Bešiktaš pobjedom protiv francuskog Chalona.

LeBron za povijest

"Cleveland će osvojiti naslov prije LeBrona Jamesa", tješio je svoje navijače vlasnik Clevelanda Dan Gilbert nakon odlaska LeBrona iz njegove momčadi.

Međutim, James se prvi radovao. Čudesnim igrama odveo je Miami do naslova prvaka. U prvom krugu Miami je s 4:1 pobijedio New York, a James je bio na prosjeku od 28 poena po utakmici. Indiana je u polufinalu upoznala moć najboljeg košarkaša na svijetu. LeBron je Pacersima prosječno trpao 30 poena po susretu.

Finale Istoka donijelo je dvoboj Miamija i Bostona. Vodili su Celticsi 3:2 u pobjedama, ali James nije odustao. Šešta utakmica jedna je od najboljih simultanki jednog košarkaša u povijesti. Postigao je 45 poena uz 15 skokova i pet asistencija. Sedma utakmica je bila jednosmjerna ulica u Miami je izborio drugo uzastopno finale.

Tamo je LeBrona čekao dvoboj s Kevinom Durantom, a Miami je do drugog naslova došao lakše od očekivanog. Izgubili su prvu utakmicu, a zatim dobili četiri zaredom. James je izabran za najboljeg igrača finala, a prethodno je u regularnom dijelu sezone osvojio i nagradu za najkorisnijeg košarkaša.

Dream Team protutnjao Londonom

Olimpijske igre u Londonu donijele su reprizu finala iz Pekinga, dvoboj Sjedinjenih Američkih Država i Španjolske. Dream Team, predvođen Jamesom, Durantom i Bryantom, osvojio je zlato. Španjolci su se morali zadovoljiti drugim uzastopnim srebrom, a Rusi su osvojili broncu.

I ženski Dream Team uzeo je zlato. Francuskinje su završile druge, a reprezentacija Australije je bila treća.

U Londonu je nastupila i ženska hrvatska reprezentacija. U skupini A završila je natjecanje na petom mjestu, ispred Angole, a iza SAD-a, Turske, Kine i Češke. Za utjehu ostaje činjenica da je u kockastom dresu igrala najljepša sportašica Igara, Antonija Mišura.

Šarić briljirao na Europskom, Hezonja na Svjetskom prvenstvu

Reprezentacija do 18 godina na krovu je Europe. Predvođena nezaustavljivim Dariom Šarićem Hrvatska je u finalu pregazila Litvu. Šarić je zabio 39 poena i izabran je za najboljeg igrača turnira u Litvi.

Pet dana nakon osvajanja zlata Šarić je debitirao za seniorsku reprezentaciju. Ipak, u studenom se odvijala prava drama oko budućnosti najtalentiranijeg Europljanina. Fiba je "presudila" da klub koji ga želi mora Zagrebu platiti ogromnih 550 tisuća eura, što je točno 300 tisuća više nego što je bio spreman izdvojiti Bilbao (s kojim je ljetos potpisao ugovor). U kombinacijama za njegovo doveđenje bili su najveći klubovi Split, Jolly, Cibona, Cedevita, Fenerbahce, Unicaja, Efes. Išao je Šarić na razgovore, borio se za minute i klauzulu koja će mu omogućiti odlazak u NBA i veću zaradu. Na kraju je sve pronašao u Ciboni.

"Cibona je brend, ne samo košarkaški, nego i više od toga. To je presudilo. Presudili su i detalji iz ugovora. Jednim dijelom i prije potpisa volio sam ovaj klub. Izlazne klauzule su mi bile bitnije od zarade. O plaći se uopće nije razgovaralo. Bilo je bitno da se nađemo na sredini, da svi budu sretni", rekao je Šarić na predstavljanju.

Na Svjetskom prvenstvu za igrače do 17 godina Hrvatska je osvojila broncu. Sjajni Mario Hezonja predvodio je reprezentaciju do medalje i našao se u idealnoj petorci turnira. Nakon prvenstva Hezonja je potpisao za Barcelonu gdje igra za B momčad katalonskog kluba.

Hrvatska bez poraza u kvalifikacijama

Nakon neuspješnog nastupa na Europskom prvenstvu 2011. godine, Hrvatska je maestralno odigrala kvalifikacije za Eurobasket 2013.

U kvalifikacijskoj skupini s Ukrajinom, Austrijom, Mađarskom i Ciprom, Hrvatske je ostvarila svih osam pobjeda uz koš-razliku +146.

Na prvenstvu koje će se održati u Sloveniji hrvatski košarkaši su za suparnike dobili aktualne prvake Španjolce, domaćine Slovence, Poljake, Gruzijce i Čehe.

> Tko stoji na putu Repešinim izabranicima?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.