Čižmek: Financijsko stanje hrvatskih klubova tjera nogometaše na namještanje

NOGOMETNA priča Marija Čižmeka brzo je postala zanimljiva širom Europe nakon što se pojavila u Crnoj knjizi FIFProa u kojoj nogometaši opisuju mračnu stranu europskog nogometa.

Čižmek je u razgovoru za AFP još jednom ispričao sa čime se sve susretao u hrvatskom nogometu sve dok nije završio u zatvoru nakon afere Ofsajd zbog sudjelovanja u namještanju utakmica.

"Tisuće je igrača poput Čižmeka koji nikad nisu potpuno ostvarili svoj potencijal, ali koje strast za nogometom tjera da igra i za najneuglednije klubove", uvod je u tekst o bivšem mladom hrvatskom reprezentativcu čiji je ranije brzi razvoj usporila dijagnoza dijabetesa.

Čižmek je priznao kako se njegov život počeo raspadati kada mu je njegov tadašnji klub Croatia iz Sesveta prestao uplaćivati plaću (oko 3000 eura mjesečno). "Mjesec ili dva ne bi bio problem, ali plaću nisam dobio godinu dana", kaže Čižmek koji je zbog toga državi za porez i doprinose dugovao 35 tisuća eura. "Tada izgubite dostojanstvo i postanete laka meta", upozorio je.

Čižmek je dobivao dvije do tri tisuće eura po namještenoj utakmici i zajedno je s 15-oricom drugih igrača i sportskih dužnosnika osuđen za sudjelovanje u namještanju. Dobio je 10 mjeseci zatvora i još čeka konačnu odluku Vrhovnog suda. Ono što njegovu priču čini zanimljivom je što je odlučio svojim primjerom upozoravati mlade nogometaše na kriminal u sportu.


"Nogomet mi je bio cijeli život i izgubio sam ga. Nakon toga se možete osjećati samo glupo i očajno, razmišljajući zašto radite sve to nakon 20 godina poštene karijere", priča Čižmek:

"Osam nas je bilo na terenu koji smo sudjelovali u namještanju. Bilo je dovoljno da ne odigramo utakmicu na 100 posto".

U Crnoj knjizi svjetskog nogometnog sindikata dokazana je izravna povezanost namještanja utakmica s neisplatom plaća igračima, a plaću, prema njihovim podacima, u Istočnoj Europi redovito ne prima oko 40 posto nogometaša.

Problem u Hrvatskoj je u tome što je većina klubova u teškoj financijskoj situaciji te kako je to jedan od razloga što igrači dolaze u napast, objašnjava Čižmek.

"Ekonomska kriza u manje uglednim ligama poput hrvatske dovela je do pada zarade od sponzora, jadna kvaliteta utakmica i skandali otjerali su navijače, a utakmice se igraju pred praznim tribinama. Nova vlada lijevog centra novim Zakonom o sportu trebala bi osigurati transparentnost poslovanja u sportu, a i dovesti do promjena unutar Saveza", zaključuje AFP.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.