Engleska šokirana "kaznom" Srbima: "Uefa se sigurno šali! Poznate rasiste pustili su da se izvuku"

Foto: AFP

MINISTAR sporta, glavni tajnik Engleskog nogometnog saveza, izbornik mlade reprezentacije, čelnik kampanje protiv rasizma u nogometu, te Rio Ferdinand, ogorčeno su prokomentirali blagu kaznu koju je Srbija dobila zbog rasističkog vrijeđanja mladih engleskih reprezentativaca na utakmici sa Srbijom u Kruševcu u listopadu.

Britanski ministar sporta: Kazna je neprihvatljiva s obzirom kakvom su rasističkom nasilju bili izloženi naši reprezentativci

Minister sporta Hugh Robertson, koji je odmah nakon utakmice od predsjednika Uefe Platinija tražio izbacivanje Srbije iz Uefinih natjecanja, izjavio je kako je "duboko razočaran kaznom koju je dobio srpski savez, s obzirom na rasističko nasilje kojem su na utakmici bili izloženi engleski reprezentativci. Rasizam je potpuno neprihvatljiv i trebamo puno strože kazne kako bi se protiv njega borili."

Engleski nogometni savez: Žalit ćemo se

Glavni tajnik FA-a Alex Horne dijeli njegovo mišljenje: "Razočarani smo kaznama za rasizam koje je izrekla Uefa. Budimo jasni, rasizam je neprihvatljiv u bilo kojem obliku i nema mu mjesta u nogometu. Scene iz Kruševcu bile su žalosne i izrečene kazne ne šalju dovoljno jaku poruku. Naši igrači i treneri ponašali su se korektno nakon provokacija, rasističkog vrijeđanja i gađanja pirotehničkim sredstvima i zato smo iznenađeni što su kažnjena i dvojica naših igrača. Žalit ćemo se na ovu odluku."

Izbornik Pearce: Potpuno podržavam naše suspendirane igrače - branili su se od agresije u neprijateljskom okružju


Stuart Pearce, izbornik mlade reprezentacije Engleske inzistira kako njegovi igrači nisu učinili ništa loše: "Čudno mi je što ih je Uefa suspendirala i potpuno ih podržavam. Naši igrači i treneri bili su prisiljeni braniti se od agresije usred neprijateljskog okružja i nasilja kojem su bili izloženi."

Kick It Out: Umjesto da poduzme korake koji će jamčiti da se onakve scene neće ponoviti, Uefa je napravila suprotno

Troy Townsend iz organizacije Kick It Out, koja se bori protiv rasizma u nogometu i čiji je sin Andros igrao u Kruševcu, nikako se ne slaže s Uefinom "presudom": "Umjesto da poduzme korake koji će jamčiti da se onakve scene neće ponoviti, Uefa je napravila suprotno. Srbija, koja ima bogatu povijest nasilja i rasizma na svojim stadionima, olako se izvukla za ružne scene koje smo gledali i čuli iz Kruševca: Igrače koje love po terenu, njihove trenere koje gađaju s tribina, odakle neprestano dopire rasističko vrijeđanje..."

Rio Ferdinand: Uefa rasizam očigledno ne shvaća ozbiljno

Rio Ferdinand se (iz osobnih razloga) nakon incidenata u Kruševcu odbijao prikloniti "općenarodnom" engleskom napadu na Srbiju, ali sada je putem Twittera zauzeo jasan stav: "Mora da se Uefa šali. Ne shvaća rasizam ozbiljno. Kazne uopće nisu adekvatne i pokazuju kako Uefa nema nikakav utjecaj na saveze, klubove, navijače i igrače. Potrebne su oštrije kazne."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.