Hitan sastanak u Rusanovoj: Šuker i Vrbanović gase hrvatsku "futsal revoluciju"

Foto: Goran Mehkek / Cropix

VAPAJE hrvatskih malonogometnih klubova Hrvatski nogometni savez mjesecima nije čuo. No, prijetnje bojkotom koje su odjeknule u svim medijima doprle su do ušiju Davora Šukera i Damira Vrbanovića koji su proteklih tjedana ili mjeseci bili prezauzeti drugim aktivnostima.

Ovako je Šuker govorio o futsalu kada je proglašen predsjednikom HNS-a >>> Šukerov prvi zadatak: Ukinuti skandalozno stanje u hrvatskom futsalu!

> Što radi HNS? HMNL se raspada, malonogometaši bojkotiraju prvenstvo!

Nakon što je jedanaest od dvanaest hrvatskih futsal prvoligaša proglasilo bojkot prvenstva dok im HNS ne ustupi TV-prava kako bi sami mogli sklopiti ugovor sa zainteresiranim kućama, u Rusanovoj je sazvan hitan sastanak.

"U ponedjeljak 21.1. u 10 sati u Hrvatskom nogometnom savezu u Rusanovoj održati će sastanak predstavnika klubova 1. Hrvatske futsal lige, komisije za Futsal HNS-a te samog vrha Hrvatskog nogometnog saveza. Klubovi koji su odlučili bojkotirati nastavak malonogometnog prvenstva od HNS-a traže TV prava i priznavanje Udruge 1.HFL-e koja će umjesto komisije za futsal HNS-a voditi prvu ligu. HNS će na sastanku predstavljati predsjednik Davor Šuker, Damir Vrbanović, Vlado Iveta i Ante Vučemilović, dok će ispred klubova pregovore voditi Ivica Đolo (Nacional Zagreb), Tiho Bralo (Solin), Milan Martulaš (Alumnus) i Srećko Telar (Petrinjčica). Na sastanku će biti  i predsjenik komisije za futsal HNS-a Boris Durlen", stoji u priopćenju koje smo dobili iz Udruge prvoligaša.

Klubovi gube sponzore dok Šuker čeka bolju ponudu

Navodno se radilo o ponudi od oko 100 tisuća eura koja je HNS-u bila neprihvatljiva. Šuker je odlučno lupio šakom o stol i i ispratio predstavnike Sportske televizije iz ureda. Od jeseni nema prijenosa utakmica, a ponuda novog ugovora stoji nepotpisana u Rusanovoj. Klubovi traže pravo da sami u okviru Udruženja 1. HFL odaberu i potpišu ugovor s televizijskom kućim po želji. Gotovo su svi prvoligaši ostali bez vrijednih sponzora zbog nestanka futsala s televizije. Situacija nikome ne odgovara i čini se da je došlo vrijeme za kompromise.

Boris Durlen na čelu je HNS-ove Komisije za fusal, jedina spona između sporta i njegovog krovnog saveza, koji ga je godinama, ne samo ignorirao, već i zadržavao donacije UEFA-e i FIFA-e za razvoj futsala u Hrvatskoj. Sebi će pripisati vrhunsku organizaciju Futsal Eura 2012, no mnogi ga smatraju krivcem za nastalu situaciju. Durlen nam je sam rekao kako podržava zahtjeve klubova, no i dalje brani politiku Šukerove "vlade":

"Od kada su došli novi čelni ljudi HNS-a Šuker i Vrbanović, počeli su uvoditi red u sve segmente HNS-a, pa tako i futsala. Neće dozvoliti anomalije u natjecanjima. HNS ima točno usvojenu hijerarhiju odlučivanja, futsal Komisija HNS-a je najviši organ, sve aktivnosti moraju ići preko Komisije."

Kubovima prijete sankcije zbog bojkota?

Tvrdi, klubovi bi zbog bojkota mogli snositi sankcije.

"Nije prihvatljivo da klubovi bojktoriaju natjecanje. Moraju shvatiti da Komisija traži najkvalitetnije rješenje. Moraju shvatiti da se za nenastupanje mogu povući sankcije", kaže nam Durlen.

Vodeće ljude hrvatskog futsala posebno je pogodio Šukerov komentar da su "amateri kojima ne treba televizija". Tragično je što to tvrdi za sport u kojem je liga uređenija od HNL-a, u kojem "amateri" redovno primaju plaće, a klubovi ne grcaju u dugovima. No, tako stoji u propisima Saveza, koji tvrdi da zato ne može prenijeti TV-prava na Udruženje 1. HFL.

Treba li futsalu HNS?

"HNS je imao ugovor sa SPTV i on je istekao. Trebao se obnoviti, ali nije došlo do toga jer je SPTV postavila neprihvatljive zahtjeve prema HNS-u. Ugovor o prenašanju TV-prava nije moguć jer su klubovi amaterski i nemaju pravnu osobnost unutar Saveza. Imaju status udruge koja ne može potpisati niti jedan ugovor. Tek kada dobije pravnu osobnost unutar HNS-a, ako im Savez dozvoli, onda će potpisati. Ako ne, neće". 

"HNL je profesionalan, Udruga prvoligaša u malom nogometu ne postoji u statutu HNS-a. Postoji Plenum klubova. Ja podržavam da treba izgladiti nesporazume i rješavati probleme prema važećim propisima unutar saveza", zaključio je Durlen.

Kada bi futsal dobio Udrugu po uzoru na Udrugu 1. HNL, imali bi pravo i na predstavnike u Skupštini koja bira predsjednika Saveza. To nije ono što zanima malonogometne klubove. Samo žele odlučivati o vlastitoj sudbini i voditi vlastito natjecanje. Ionako ga sami financiraju. U pozadini se zato već dugo čuju glasovi koji pozivaju na bijeg iz okrilja HNS-a po uzoru na Talijane. Gledajući trenutnu situaciju, hrvatski futsal bio bi samo na dobitku, a HNS bi morao objašnjavati UEFA-i.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.