Hrvatski kralj košarkaške Baskije o euforiji zbog Athletica: To je religija, uvukli su mi se pod kožu!

IAKO će u kolovozu proslaviti tek 28. rođendan, Marko Banić već je ikona Bilbao Basketa. Sjajni Zadranin u srijedu je odigrao 300. utakmicu u dresu kluba u koji je stigao 2005., kao talent koji se fino brusio i uspio stići do kapetanske trake. Otkako je iz matičnog Zadra otisnuo se u drugu najjaču ligu svijeta, Banić je odigrao 239 utakmica u Endesa ligi, 52 u europskim natjecanjima te osam u domaćim kupovima i postao rekorder Bilbaa kad je riječ o nastupima u španjolskom prvenstvu. U dvije sezone bio je izabran u najbolju petorku Eurokupa, a u sezoni 2009./2010. bio je MVP tog natjecanja.

Vođa je momčadi na parketu i izvan njega, ljubimac temperamentne publike u baskijskoj prijestolnici: "Nevjerojatni su ti Baski. Na prvu ruku možda su malo zatvoreni, ali kasnije kad te prihvate dali bi čovjeku krvi ispod vrata. Sjajni su ljudi, obožavam ih", istaknuo je Banić u intervjuu za Index.

Kako se osjećaš nakon velikog jubileja?

"Veliki je to trenutak za mene i moju karijeru. U ovom klubu doživio sam najljepše stvari u svojoj karijeri, ali, iskreno, nisam se ni u ludilu nadao da ću doći do brojke od 300 utakmica kad sam potpisivao ugovor."

Od dolaska prije sedam godina dogurao si do statusa kapetana. Kako si se snašao u Baskiji?

"Izvrsno! Bilbao je sada moj drugi dom, ljudi su me objeručke prihvatili. Uvjeti za život su na velikoj razini u odnosu na Hrvatsku, oduvijek sam govorio kako su Baskija i Španjolska obećane zemlje za mene."

Kakve su ambicije kluba?

"Bilo bi odlično kad bi i iduće sezone igrali u Euroligi. Svjesni smo da će biti teško, mnogo ekipa u našoj ligi u igri je za tu četvrtu poziciju."

Situacija s ugovorom?


"Meni je ovo zadnja godina, ali obećao sam sam sebi kako se s tim neću opterećivati. Sad me ne zanima gdje ću, želim samo da što bolje odradimo ove preostale utakmice."

Povratak u Hrvatsku, s obzirom na tvoje godine, vjerojatno ne dolazi u obzir?

"Tako je, to će pričekati još par godina. Želim još napredovati, osjećam da u mojoj igri ima prostora za to."

Pratiš li naše prvenstvo i tvoj Zadar?

"Naravno. Gledajući sa strane, vrlo je zanimljiva borba za mjesta u regionalnoj ligi. Žao mi je što je Zadar izgubio od Cedevite, ali ne treba se predavati nego boriti do kraja. Siguran sam da mogu uzeti to četvrto mjesto."

Što je s reprezentativnim planovima?

"Razgovarao sam s izbornikom Repešom, na kraju sezone ću priopćiti odluku. Toliko o reprezentativnoj budućnosti, ne bih htio da se puno piše o tome. Svi će biti obaviješteni na vrijeme."

Možemo li malo o prošlosti u nacionalnom dresu? Kako si doživio Vrankovićevo izostavljanje s popisa za Eurobasket u Litvi?

"Doživio sam to vrlo emotivno, nanesena mi je velika nepravda, pogotovo jer je iza mene bila najbolja sezona u karijeri. Više od svega, pogodio me način na koji sam saznao da neću na Europsko prvenstvo. Izbornik se nije ponio kao čovjek, mogao mi je barem ranije reći, a on me nazvao večer prije i priopćio mi odluku preko telefona."

U gradu je trenutno u prvom planu nogomet. Kako ti kao kapetan košarkaša doživljavaš uspjehe nogometaša Bilbaa?

"Ovdje je nemoguće ne pratiti Athletic. Taj klub mi se uvukao pod kožu u ovo vrijeme otkako sam tu. To je doslovno ponos Baskije, religija, ne može se to opisati riječima... Grad živi za klub, a sada svi jedva čekaju finale Europa lige i Kupa kralja. Imaju sjajnu ekipu, godinama su imali pregršt talenata u svojim redovima, ali sad se poklopila fantastična generacija, koja je velike uspjehe počela nizati nakon dolaskom Bielse."

Život u Baskiji?

"Super mi je. Po mentalitetu, klimi i arhitekturi Baskija kao da nije dio Španjolske, svatko tko je jednom bio ovdje zna o čemu pričam."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.