Iguodala senzacionalni MVP finala: Rezervni branič zaustavio LeBrona i uzeo mu oba naslova!

Foto: Guliver Image/Getty Images

ANDRE IGUODALA proglašen je Najkorisnijim igračem NBA finala i tako dobio veliku nagradu za podmetanje leđa za momčad tijekom cijele sezone i posebno u finalnoj seriji. Prije početka finala, na kladionicama se na jedan uloženi dolar na njega kao MVP-a, dobivalo 125. Iguodala je jedini MVP finala s klupe.

Stephen Curry koševima je doveo Golden State do naslova i zaslužio nagradu za MVP-a regularne sezone. LeBron James, jedini Iguodalin konkurent za prestižni individualni trofej bio je najbolji igrač finalne serije, jer s prosječnh 35.8 koševa, 13.3 skokova and 8.8 assistencija po utakmici, praktički je sam držao u igri ozljedama desetkovani Cleveland protiv Golden Statea. Ipak, nije postao drugi MVP u povijesti iz gubitničke ekipe nakon Westa.

Iguodaline brojke u finalu djeluju solidno, ali skromno u usporedbi s LeBronovima i ne čine se dostojnima naslova MVP-a finala: 16.3 koševa, 5.8 skokova i 4 asistencije, posebno ako dodamo da je prve tri utakmice počeo na klupi. Ali, ne otkrivaju ključno; Iguodalin doprinos u oba smjera, posebno u obrani na LeBronu, nakon što je od četvrte utakmice postao starter. Cavsi su tada vodili 2:1, a svi se slažu da je Iggyjev ulazak u prvu petorku preokrenuo seriju i Warriorsima donio prvi naslov nakon 40 godina.

Amerikanci pišu kako su s Iguodalom na parketu, Warriorsi u finalnoj seriji ukupno imali 62 koša prednosti ispred Cavsa. Čak s Curryjem imaju manju prednost (+52), dok su s Iguodalom na klupi, Warriorsi postigli manje koševa od Cavsa.

Kao što smo istaknuli, MVP finala prve tri utakmice počeo je na klupi, što je Jamesu omogućilo da lako probija čuvara Barnesa, pa Steve Kerr, trener Golden Statea nakon ulaska u minus shvaća da je Iguodala jedini koji može ne zaustaviti LeBrona, jer to je nemoguće, ali svakako ga ograničiti i uvodi ga u petorku umjesto Boguta. To je i dokazao, jer od 1:2 do konačne pobjede Warriorsa 4:2, Iguodala nije dao disati Jamesu, a ovaj je s njim za vratom imao tek 38 posto šuta.

Naravno, Iguodala nije samo trčao za Jamesom, o njegovom učinku u napadu dovoljno govori da su mu dvije najefikasnije utakmice sezone bile u finalnoj seriji, četvrta (22 koša) i posljednja, šesta, u kojoj je zabio 25. Kako se ističe na službenim stranicama NBA, Iguodala je samo 12 puta tokom cijele sezone postigao više od 15 koševa, ali četiri od tih utakmica bile su u finalu. Uostalom, Iguodalin prosjek koševa u regularnom dijelu sezone bio je tek 7.8 po utakmici, što govori o 100-postotnom poboljšanju kada je bilo najpotrebnije.

Ključni doprinos u oba smjera i žrtvovanje za momčad donijeli su mu zasluženi naslov, iako bi se na njega se malo tko kladio prije finala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.