Indexova momčad 2. kola: Strinić i Mellberg upali nakon utakmica života, uz doktora Pirla i strašnog Gomeza

POČEVŠI od utakmice Češke i Grčke, a zaključno sa sinoćnjim okršajem Šveđana i Engleza, ovo je Indexova idealna jedanaestorka.

Kao i kod izbora najboljih za prvih 90 minuta, opet smo se odlučili za formaciju s tri napadača, jer (barem) trojica igrača iz navale bili su sjajni i grijeh bi bio izostaviti ih.

U obrani su, naravno, četvorica, kako nastupaju sve reprezentacije osim Italije (igrao bi sa četiri igrača u zadnjem redu i Cesare Prandelli da nije više sile), a u veznom redu pokušali smo pronaći idealan spoj motoričkih i tehničkih sposobnosti.

Vratar: JOE HART (Engleska)
Znamo, primio je dva gola, ali čuvar mreže Manchester Cityja ni za jednog nije kriv. Oba puta zakazala je engleska obrana i ostavila Olofa Mellberga usamljenog pred Hartom, koji je u prvoj situaciji odlično obranio šut, ali se lopta nesretno odbila u Glena Johnsona pa zatim u mrežu. Svojim je obrana izluđivao Zlatana Ibrahimovića i u prvom i u drugom dijelu, a posebno pamtimo šut iz 76. minute kada je poletio zrakom pri rezultatu 2:2 i omogućio Welbecku da dvije minute kasnije postane heroj.

Desni bek: JOAO PEREIRA (Portugal)
Ovaj odlični defenzivac Valencije i u prvoj je utakmici, protiv Njemačke pružio vrlo dobru partiju, da bi protiv Danske bio jedan od najboljih Portugalaca na terenu. Siguran i pouzdan, na desnoj strani portugalske obrane strpao je u džep Krohna-Dehlija koji je srušio Nizozemsku, a u napadu se stigao izmjenjivati s Nanijem i slati upotrebljive centaršuteve.


Desni stoper: OLOF MELLBERG (Švedska)
Šveđani su već mislima na Havajima i Floridi, a dok su im se snovi da će biti iznenađenje turnira raspali kao kula od karata, jedan čovjek nizao je rekorde, i pritom igrao odlično. Olof Mellberg još je u prvom kolu postao Šveđanin s najviše nastupa na EP-ima, te jedan od četvorice nogometaša koji je zaigrao na četiri Eura, da bi protiv Engleza odigrao maestralnu partiju - kao stoper je prvo inicirao izjednačenje, a zatim i zabio za totalni preokret, uz jako dobru partiju u obrani, gdje je igrao između nesigurnog dvojca Granqvist - J. Olsson.

Lijevi stoper: PEPE (Portugal)
Sreća mu je okrenula leđa u prvom kolu i sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena utakmice s Nijemcima. Ipak, u drugom dvoboju trebalo mu je kudikamo manje vremena da poentira za vodstvo Portugalaca. Naravno, opet nakon kornera. Iako je imao dosta problema s Bendtnerom, koji mu je pobjegao kod jednog pogotka, Pepe je ostatak susreta odigrao impresivno, o čemu će najbolje posvjedočiti Uefina nagrada za igrača utakmice.

Lijevi bek: IVAN STRINIĆ (Hrvatska)
U svom 19. nastupu za Hrvatsku (neopravdano) podcjenjivani bek Dnjipra odigrao je vjerojatno najbolju utakmicu u životu. Kritičari mu nikad nisu previše zamjerali defenzivu, a Strinić je protiv Azzurra oduševio u igru prema naprijed. Moć ponavljanja koju je demonstrirao bila je nevjerojatna, Maggija je probio šest-sedam puta, a asistencija Mandžukiću za veliki remi dugo će se pamtiti. Bravo Strina!

Desni vezni: JAKUB BLASZCZYKOWSKI (Poljska)

Blaszczykowski je poljski junak nakon remija s Rusima u drugom kolu. Osim što je odigrao vrlo dobru utakmicu, popularni Kuba je fantastičnim udarcem izjednačio na 1:1. Poljaci su opet sve napade gradili po desnoj strani preko Borussijina dvojca, a Blaszczykowski je sjajno hranio loptama Lewandowskog.

Srednji vezni: ANDREA PIRLO (Italija)

"Moramo zaustaviti Pirla", papagajski su ponavljali u našoj reprezentaciji uoči utakmice s Italijom. I pokazalo se da su s pravom strahovali od 33-godišnjeg motora talijanske reprezentacije. Pirlo je ponovo odigrao doktorski, osim što je zabio lijep gol iz slobodnjaka, dijelio je milimetarski precizne lopte.

Lijevi vezni: IVAN RAKITIĆ (Hrvatska)
Hrvatska je u drugom poluvremenu protiv Italije pokazala sasvim drugo lice, a osim Strinića i Mandžukića za to je zaslužan i Ivan Rakitić. Bilić je Rakitića u nastavku vratio na zadnjeg veznog s Vukojevićem nakon čega je Hrvatska dobila stabilnost i dominirala u utakmici. Raketa se vraćao nazad, bio čvrst u borbi s talijanskom vezom i sjajno dijelio lopte suigračima. Možda će neki reći da je skrivio prekršaja na Balotelliju iz kojeg smo primili gol, no pitanje je li Howard Webb ispravno postupio. Uostalom, osim Bilića, na njegovu odluku se žalio i sam Rakitić.

Desni napadač: THEO WALCOTT (Engleska)

U rubrici pogoci uz ime The Walcotta od sinoć više ne stoji samo da je zabio tri gola Hrvatskoj na Maksimiru. Arsenalov brzanac je protiv Švedske ušao u nastavku i odigrao samo pola sata, ali to mu je bilo dovoljno da se nađe u momčadi kola. Prvo je izjednačio sjajnim udarcem s 20-ak metara, a onda režirao pobjedu. Walcott je probio obranu Švedske i vratio povratnu gdje se Welbeck odlično snašao i zabio za 3:2.

Srednji napadač: MARIO GOMEZ (Njemačka)

Kakav treba biti pravi centarfor, najbolje je pokazao Mario Gomez u pobjedi nad Nizozemskom. U 14 minuta srušio je narančaste i gurnuo ih u tešku poziciju. Kod prvog gola se sjajno oslobodio, okrenuo za 180 stupnjeva i pogodio s 11 metara, a kod drugog je majstorski pogodio suprotni kut. Statističari su izračunali da je u utakmici imao loptu samo 23 sekunde! No, to mu je bilo sasvim dovoljno.

Lijevi napadač: FERNANDO TORRES (Španjolska)

Nakon što se protiv Italije ispromašivao, Torres je bio glavni akter "masakra" nad Ircima. Zabio je dva pogotka i podsjetio na starog El Nina. Torresu je to bio prvi gol za Španjolsku u natjecateljskim utakmicama poslije 21 mjesec, a u posljednje dvije godine je više od jednog gola zabio samo Wolvesima, Genku, Leicesteru, QPR-u i Irskoj. Nadamo se samo da ga ovo neće motivirati za utakmicu s Hrvatskom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.