Jiraček odveo Češku u četvrtfinale, Poljska završila natjecanje na posljednjem mjestu u skupini

U WROCLAWU Češka je pogotkom Petra Jiráčeka slavila protiv Poljske. Češka je kao prvoplasirana momčad završila u skupini A, a Grčka je iznenadila Rusiju i kao druga momčad u skupini izborila četvrtfinale. Domaća reprezentacija Poljske završila je nastup na Europskom prvenstvu na posljednjem mjestu.

> Tijek susreta

Odlično prvo poluvrijeme Poljske, ali bez rezultata

Poljaci su mnogo bolje otvorili utakmicu. Već u drugoj minuti, nakon gužve u češkom kaznenom prostoru, Dariusz Dudka je pokušao škaricama, ali je lopta završila pored gola.

Pet minuta kasnije Ludovic Obraniak, veznjak Bordeauxa, je iskosa s desne strane izveo slobodnjak, pokušao pucati na prvu vratnicu, ali je pogodio vanjski dio mreže.

U 10. minuti nakon odlične akcije Robert Lewandowski je propustio veliku priliku dovesti svoju momčad u vodstvo. Napadač Borussije Dortmund primio je loptu na 20 metara od češkog gola, sjajno prevario Theodora Gebre Sellaseija, ali s desetak metara je pucao pored gola.

Sebastian Boenisch je u 22. minuti fenomenalno tukao s 35 metara, ali je češki vratar Petr Čech bio oprezan.

Prvi udarac na utakmici Česi su imali u 35. minuti. Jaroslav Plašil je pokušo s 25 metara, ali je njegov udarac blokirao Marcin Wasiliewski. Pet minuta kasnije Vaclav Pilar se sjajno oslobodio svojih čuvara, dobro pucao, ali poljski vratar Przemyslaw Tyton sjajno brani njegov udarac. Do kraja prvog dijela Rafal Murawski je nakon duplog pasa s Lewandowskim neprecizno pucao s vrha kaznenog prostora.

Pogodak Grčke razbudio Čehe

Budući da je Grčka na poluvremenu vodila protiv Rusije s 1:0, to je značilo da bi neriješenim rezultatom u Wroclawu ispali i Česi i Poljaci, pa su obje momčadi mnogo ofenzivnije ušle u nastavak utakmice. Česi su u drugom dijelu imali mnogo više loptu u svom posjedu, dok su Poljaci tražili priliku iz kontranapada.

Češka je veliku priliku za vodstvo propustila u 64. minuti. Plašil je ubacio iz slobodnog udarca s lijeve strane, Tomaš Sivok glavom pucao s tri metra, a Tyton fenomenalnim refleksom obranio njegov udarac.

Sedam minuta kasnije Česi su poveli. Nogometaš Wolfsburga, Petr Jiraček, je primio loptu na 20-ak metara od poljskog gola, ušao u kazneni prostor, sjajno se oslobodio Wasiliewskog i fantastičnim prizemnim udarcem svladao Tytona.

Kadlec u 94. minuti fantastičnom reakcijom spasio češki gol

Poljacima je trebalo desetak minuta da se oporave od primljenog pogotka. U 86. minuti Wasiliewski je nakon ubačaja s desne strane neometan s pet metara glavom pucao preko gola, a najveću priliku na utakmici Poljska je propustila u četvrtoj minuti sudačke nadoknade. Jakub Błaszczykowski je probio po desnoj strani, fantastično tukao i svladao Čecha, ali je Michal Kadlec glavom izbio loptu s gol-linije. U nastavku akcije glavom je pokušao i Lewandowski, ali su se Česi provukli u četvrtfinale u kojem će igrati protiv drugoplasirane momčadi iz skupine B.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.