Jovanović: Od siječnja uvodimo naknadu za izvrsnost, a s radom počinje i sportska inspekcija

Foto: Srdjan Vrancic/Cropix

MINISTAR znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio je da bi već u siječnju 2013. godine trebao biti usvojen prijedlog o uvođenju naknada za sportsku izvrsnost, poznate i pod nazivom "sportske mirovine".

Odgovorio je tako Jovanović kapetanu zlatnih vaterpolista Samiru Baraču, koji je na današnjoj dodjeli nagrada za sportaše godine, prozvao državu što još nije ispunila obećanje u uvođenju naknada za izvrsnost.

"Kad su nas dočekali u Zagrebu, rekao sam da smo mala zemlja za velika stvari. Međutim, htio bih apelirati na državu da pokaže tu veličinu i da nagradi te vrijednosti koje sport donosi", rekao je Barač.

Prozvani ministar Jovanović otkrio je da je prijedlog spreman i da bi ga Sabor mogao usvojiti već u siječnju.

"Ministarstvo je predložilo izmjene Zakona o sportu koje se tiču isplate naknada sportašima. Falilo nam je da ova godina ima 13 mjeseci da bi to riješili. Očekujem da tijekom siječnja Vlada donese odluku i uputi je u saborsku proceduru i nakon toga da krene i to obećanje. Osigurano je 14 milijuna kuna u proračunu za iduću godinu, a to je najbitnije. Ako je stavka u proračunu osigurana, to znači da ozbiljno mislimo riješiti problem izvrsnosti", rekao je Jovanović.

Obzirom da je uvođenje naknada za izvrsnost bilo najavljeno još prije Olimpijskih igara u Londonu pa je kasnije prebačeno za rujan, a sada i na početak 2013. godine, dio sportaša i dalje je skeptičan.

"Projekt će proći sigurno, on nije upitan. Jedino što treba još doraditi je pitanje kriterija. Još neke dvojbe koje postoje oko toga koji kriterij će biti za dodjelu tih nagrada osim samog osvajanja su razlog zbog čegfa ta odluka nije donijeta već sada", kaže Jovanović.

Ministar je otkrio i kriterije oko kojih se još moraju dogovoriti.

"Osnovne dvojbe su vezane da li uz kriterija osvjanja medalje treba dodati i druge kriterije vezane uz dob. Prijedlog je da to bude 45 godina. Ostala je i dvojba treba li uvesti i kriterij vezan uz prihode. To je ono o čemu se trenutačno vodi rasprava u Vladi. U ovom trenutku su u prijedlogu osvajači olimpijskih i paraolimpijskih medalja te osvajači svjetskih medalja iz olimpijskih sportova. Treneri u ovom trenutku nisu u raspravi, oni su u drugoj situaciji od sportaša - mogu duže raditi i osigurati svoju egzistenciju", pojasnio je Jovanović.

Iako su iz Hrvatskog vaterpolskog saveza još sredinom listopada prozvali ministarstvo za kašnjenje nagrada za odličja na Olimpijskim igrama, Jovanović tvrdi da je država u međuvremenu sve isplatila.

Naknade su isplaćene davno. Novci za sportske nagrade se isplaćuju na temelju prijedloga sportskih saveza. Maksimalno smo smanjili proceduru tako da će se one isplaćivati u puno kraćem roku nego je to bilo do sada. Sve naknade za olimpijske medalje su isplaćene.

U siječnju 2013. počinje s radom novoformirana Sportska inspekcija od koje javnost, ali i resorno ministarstvo imaju velika očekivanja.

"Za početak rada u siječnju je spremno 27 sportskih inspektora. Oni će pomoći klubovima na način da se u sportu ne događaju nepravilnosti koje idu na štetu sporta i sportaša. To je osnovni zadatak sportske inspekcije", izjavio je Jovanović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.