"Kolumbijski kartel" glavna prijetnja Dinamu: Tigra i Hulka mijenjaju Novi Cristiano Ronaldo i Pantera!

JAMES RODRIGUEZ na lijevom krilu, poznat kao velika slabost Alexa Fergusona i pod nadimkom "Južnoamerički Cristiano Ronaldo", te Jackson "Pantera" Martinez, koji pred golom mijenja Radamela "Tigra" Falcaa, najveća su opasnost za Dinamo u prvoj utakmici skupine Lige prvaka.

Porto više nema Falcaa i Freddyja Guarina, ali zato, osim 55 milijuna eura (koliko je zaradio prodajom spomenutih u Atletico, odnosno Inter), ima dva nova Kolumbijca. Rodriguez i Martinez članovi su reprezentacije koja je bila jedan od najvećih hitova nedavnih kvalifikacijskih utakmica za SP, nakon što su "Los Cafeteros" u samo četiri dana na svom terenu razbili južnoameričke prvake Urugvajce 4:0 i onda na iznimno teškom gostovanju u Čileu pobijedili 3:1, uz Rodriguezov gol. Falcao i suigrači tako su se probili na korak do prvog mjesta latinoameričke kvalifikacijske skupine, a vodeća Argentina im bježi samo jedan bod.

Porto je odbio Unitedovih 35 milijuna eura za 21-godišnjaka kojeg je Valderrama proglasio nasljednikom

Upravo je fantastični Falcao, koji je za samo dvije sezone u Portu (2009-11) postigao 71 gol, bio okidač koji je famoznu skautsku službu kluba sa sjevera Portugala natjerao da, uz poslovično zanimljivi i bliski Brazil (trenutno je u Portu devet Sammirovih sunarodnjaka), obrati pažnju i na Kolumbiju, odakle je prije dvije sezone preko argentinskog Banfielda za 5 milijuna eura došao sjajni dribler i asistent James Rodriguez.

Ovog ljeta je Portov predsjednik i velemajstor transfera Jorge Nuno Pinto da Costa znao da će morati povisiti odštetnu klauzulu za Rodrigueza, jer je Alex Ferguson javno poručio da u njemu vidi idealnu zamjenu za ćudljivog Nanija. U lipnju je tada drugog najvrjednijeg igrača (poslije Hulka), zaštitio od preuranjene prodaje podizanjem cijene za koju ga pušta s 30 na 45 milijuna eura i to samo nekoliko dana prije nego što je Manchester za Rodrigueza službeno ponudio 30 milijuna funti!


Porto, poput Barcelone i Ajaxa, igra 4-3-3 i u izravnom napadačkom sustavu (69 golova u 30 prvenstvenih utakmica prošle sezone) koji se "ne smije mijenjati", posebno mjesto imaju krilni igrači sposobni brzo prenijeti loptu pred suparnički gol. Rodriguez je za to mjesto i ulogu već sada klasa, koju čak ni klub s takvom sposobnošću regeneracije poput Porta ne može tek tako zamijeniti. Ali, ako neki Zenit dođe s 45 milijuna eura, poželjet će mu sreću kao i Hulku i baciti se u kolumbijsku "džunglu" u potragu za neafirmiranom, ali dostojnom zamjenom.

Teško da će i tada naći igrača kojeg je najveći kolumbijski nogometni totem, Carlos Valderrama zvani "Pibe" (dječak), nakon spomenutih pobjeda Kolumbije prije dva tjedna, proglasio svojim nasljednikom - "El nuevo Pibeom".

Može li kasno sazrela Pantera zamijeniti Tigra i Hulka?


U podnaslovu sa čak dva životinjska i jednim superherojskim nadimkom, upitali smo se isto što i svi navijači Porta: Je li ovoljetno pojačanje, 25-godišnji napadač Jackson Martinez, zvani Pantera, koji je "počeo" zabijati tek u 23-oj, kada je Independiente iz Medellina vodio do kolumbijskog naslova s rekordnih 18 golova u sezoni, dostojna zamjena za igrače koji su posljednjih godina zajedno zabili preko 150 golova za Porto, a na transferima klubu donijeli gotovo 90 milijuna eura?

Nakon što je bljesnuo u rodnoj Kolumbiji, Martinez je 2010. prešao u Meksiko i to klub imena srodnog njegovom nadimku - Jaguares. Međutim Pantera je u prvoj sezoni među jaguarima postigla tek sedam golova. Tri puta efikasniji Martinez je bio prošle i posljednje sezone u Meksiku, ali za razliku od prve, među 20 njegovih golova nema nijednog u kontinentalnom klupskom natjecanju.

U posljednje tri godine, za Kolumbiju je u 13 utakmica postigao tek četiri gola, ali Leonel Alvarez, bivši kolumbijski izbornik, koji je radio s Martinezom i njegovim slavnim prethodnikom i sunarodnjakom u Portu, uvjeren je kako da Porto nije pogriješio kada ga je doveo za devet milijuna eura: "Jackson će u Portu postići jednak broj golova kao i Falcao, iako su njih dvojica igrači s potpuno različitim karakteristikama."

Kakvih se onda Martinezovih vrlina trebaju čuvati Šimunić i Tonel? Tigar je upamćen kao miran i vješt strijelac, dok se Pantera, koja je u Portu naslijedila njegovu "devetku", više pouzda u instinkt i njuh za gol, zbog čega vješto izbjegava čuvare i ne zadržava dugo loptu prije nego što pokuša zabiti s bilo kojom od nogu, a odlikuje ga i sjajan odraz. Iako nije košarkaški visok (1,84 m), zbog toga je opasan u zraku. U četri utakmice otkako je došao u Porto, zabio je tri gola, a debi iz snova imao je u utakmici Superkupa protiv Coimbre - u 90.minuti zabio je jedini, pobjednički gol i to glavom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.