Nogometašu Sesveta ovršili automobil jer mu klub nije platio doprinose, sindikat poziva HNS na djelovanje

Foto: Hina 

MARIO JURIN, bivši igrač NK Croatia Sesvete javio se udruzi Nogometni sindikat čiji je član kako bi ih upoznao s problemom u kojem se nalazi jer mu klub NK Croatia Sesvete nije isplaćivao plaće zbog čega on nije bio u mogućnosti plaćati poreze i doprinose uslijed čega je uslijedila blokada računa i ovrha imovine (automobil).

Slijedom toga, Nogometni sindikat objavio je priopćenje koje prenosimo.

"Igrač je pravovremeno pokrenuo sudske postupke radi naplate svojih potraživanja, ali u okvirima disciplinskih postupaka pred HNS-om. Temeljem pravomoćne i ovršne presude koju je donio Arbitražni sud HNS-a, Mario Jurin nije ostvario očekivanu naplatu svojih potraživanja, budući da klub više i ne postoji. Slučaj Marija Jurina nažalost nije jedini ovakav slučaj. Gotovo istu sudbinu su doživjeli i igrači NK Varaždina i NK Karlovca, te igrači klubova koji ne redovito izvršavaju svoje obveze prema igračima. Ovim putem želimo ukazati na probleme koji se događaju našim kolegama i članovima uslijed njihovog statusa.

Naime, kao samostalni djelatnici dužni su svoje obveze u vidu poreza, prireza, te mirovinskog i zdravstvenog osiguranja izvršavati pravovremeno uz neredovita primanja, što dovodi do problema kakav ima Mario Jurin.

Neprofesionalnim i neodgovornim ponašanjem čelnika pojedinih nogometnih klubova kao i nepotpunim i neadekvatnim propisima ovakve se situacije dodatno generiraju umjesto da se sprječavaju. Zaključno, smatramo da je dužnost Hrvatskog nogometnog saveza, da preventivnim radnjama učini sve kako se ovakve situacije više ne bi događale.

Podsjećamo još jednom kako je krajnji rok za implementaciju radnih ugovora 15.4.2015.g, kako je regulirano Autonomnim ugovorom koji su potpisali FIFPro, UEFA, ECA, EPFL. Stoga pozivamo HNS da u što kraćem mogućem roku dosadašnje ugovore po kojima su se nogometaši zapošljavali kao samostalni djelatnici zamjeni s ugovorima o radu jer bi to spriječilo ovakve situacije. Hrvatska udruga "Nogometni sindikat" svakodnevno ulaže napore, te ukazuje na probleme i nepravilnosti prilikom čega poziva nadležne institucije, a to su nesporno profesionalni klubovi i Hrvatski nogometni savez da se uključe u rješavanje ovakvih i sličnih problema jer ne želimo da nogomet stvara socijalne slučajeve.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.