Otkrivamo što čeka Mamića u borbi za vlast: Bude li Jovanović uporan, izbori su neminovnost

Montaža: Index

KADA je istraga u Dinamu došla do točke da pravnici aktivističke udruge Zajedno za Dinamo objašnjavaju Petru Skansiju što je u tom slučaju riješila njegova i ministrova inspekcija, to je znak da je nužno potražiti neovisno pravno mišljenje.

> Pobjeda demokratskog Dinama: Sportska inspekcija naredila Mamiću - raspiši izbore!

Potrebno je golemo iskustvo i napor, da biste shvatili pravne procese oko Dinama, kao i mogućnosti koje preostaju Zdravku Mamiću, u njegovoj borbi da sačuva vlast u udruzi. Borba za članove traje već neko vrijeme, Mamić užurbano tiska i šalje članske iskaznice svojim biračima, i to može biti potencijalna klopka za demokraciju u klubu. Prema posljednjim događajima, Jovanovićev ogranak sportske inspekcije poništio je odluku Bandićevog Kontrolnog ureda, uvažavajući žalbu članova kluba koji traže svoje pravo, da biraju i budu birani u udruzi Dinamo. Članovi ovo rješenje Jovanovićeve inspekcije tumače kao naredbu za raspisivanje izbora u klubu, dok Petar Skansi, pomoćnik ministra ima nešto mekše tumačenje.

Ivan Brleković pravnik je i nekadašnji HNS-ov dopredsjednik, koji je bio na raznim stranama, ali čiju riječ uvažavaju i najljući protivnici. Vjerojatno nitko u Hrvatskoj ne poznaje sportsko pravo poput njega. Brleković aktivno prati i slučaj Dinama, za savjet za nerijetko zovu članovi Dinama, ali i ljudi iz Jovanovićevog ministarstva kojem nedostaje pravog pravnog kadra.

Brleković je do u detalj objasnio čitateljima Indexa što znači rješenje Jovanovićeve inspekcije, ali i otkrio i pravne zamke na koje ministar nailazi.

"Drugostupanjska inspekcija poništila je dio rješenja prvostupanjske i naredila joj da ponovo uđe u Dinamo i naredi toj udruzi građana da svoj statut uskladi s člankom 6. Zakona u udrugama, koji svoje vrelo ima i u članku 8. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava koja govori o slobodi okupljanja i udruživanja.
 
Načelo je sljedeće, da svaki član jedne društvene zajednice ima pravo pristupiti određenoj udruzi ukoliko ne postoje zapreke i prepreke propisane zakonom ili Statutom.
 
Temeljno načelo slobode udruživanja i okupljanja, a to u svojim presudama tumači i Europski sud za zaštitu ljudskih prava, jest nakana i intencija da svi članovi udruge imaju pravo birati i biti birani, uz slobodan pristup udruzi.
 
Slijedom toga, Statut Dinama nije u skladu sa člankom 6. Zakona o udrugama te Europskom konvencijom budući da izvršni predsjednik bira Skupštinu, Skupština bira Izvršni odbor, a Izvršni odbor izvršnog predsjednika. To je začarani krug", jasan je Brleković.
 
Konkretno, što inspekcija sada mora učiniti? 

"Jovanovićeva inspekcija naredila je prvostupanjskoj, gradskoj inspekciji da u Dinamu uskladi statut s člankom 6. Zakona o udrugama. Razumni rok bio bi 60 dana, no treba vidjeti koliki će im rok dati. Nije nemoguće da to bude godina ili dvije"; ironičan je.

Kakav je to apsurd, da gradska inspekcija opstruira onu vladinu?

"Smatram da se prvostupanjska inspekcija neće žuriti s izvršenjem naloga Jovanovićeve inspekcije"

Može li se Dinamo izvući?

"Mogu zavlačiti s promjenama statuta, žaliti se gradskom uredu, ići na drugostupanjsku komisiju i kupovati vrijeme. Kratkoročno se mogu izvući, ali dugoročno ne. Dinamo će morati demokratizirati izborni proces ili postati trgovačko društvo", tvrdi Brleković.

 Dakle, vi vjerujete da je realno očekivati demokratske izbore u Dinamu
 
"Ako Dinamo bude morao uskladiti Statut, onda se izbori nameću kao nužnost. Ako će Jovanović biti uporan, izbori su neminovnost, samo je pitanje dana kada se oni održati"; jasan je Brleković.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.