Povratak u košarkašku realnost - Klubovi propadaju, talenti bježe: "Ne damo Hezonju Španjolcima"

Foto: Fiba Europe

JE LI  kucnuo trenutak buđenja hrvatske košarke, ali na svim razinama? Napokon imamo i rezultat kojeg je ostvarila reprezentacija, vrijeme je za uzlet i ostalim segmentima ovog nekad možda i najpopularnijeg sporta u Hrvata. Na potezu su i klubovi, poručuje Jasmin Repeša tvorac priče koja bi mogla biti zamašnjak u buđenju svih struktura hrvatske košarke....

''Ja zaista mislim da u ovoj situaciji kad je košarkaška euforija, da ako klubovi nisu u stanju srediti svoje stanje financijski i programski, onda ne znam kada će. Onda neće nikada. Moramo stabilizirati klubove, a te talente koje imamo i koji su najvišoj razini u mlađim kategorijama, trebamo pretvoriti u stvarnu kvalitetu'', kazao je Repeša.

A gdje su trenutno hrvatski klubovi? Financijsku stabilnost imaju tek Cedevita i Cibona. Cedevita kao privatni projekt, dok Cibonu na životu drži grad Zagreb. No, centri na jugu Hrvatske, inače glavne baze i rasadnici talenata nikad nisu bili u težoj situaciji. Teško je Zadru koji je u predstečajnoj nagodbi, a još teže, zapravo dramatično u splitskom velikanu i trostrukom europskom prvaku koji je pred gašenjem. Ipak čini se da je Grad nakon prvotnog 'neću', odlučio pomoći nekad ponosu grada te će sutra biti održana i tematska sjednica Gradskog vijeća.

''Savez, država i svi koji su okolo mogu pomoći, u onom kontekstu da se neke stvari koje treba preko nacionalnih institucija riješavati da se ubrzaju. I mi ćemo to napraviti. Vjerujem da će klupskim menadžentima biti lakše iskoristiti ovu situaciju euforije, kako bi krenuli s pozitivne nule ili minusa koje su u mogućnosti sanirati'', rekao je tajnik hrvatskog košarkaškog saveza Željko Drakšić te poručio kako se klubovi moraju okrenuti mlađim igračima.

''Imaju ih zaista, jer u našim reprezentacijama su pretežno igrači iz ova četiri kluba. Treba samo raditi po provjerenom receptu, doći do određene razine kvalitete, a onda sigurno da će ti igrači odlaziti u najkvalitetnije klubove, naravno ne besplatno'', dodao je Drakšić. 

Jedan od onih koji je krenuo tim putem je možda i najdarovitiji hrvatski košarkaš Mario Hezonja. 18-to godišnjak kojeg je ozljeda spriječila da do kraja pokaže raskoš svog talenta kojeg je prošle sezone demonstrirao u drugoj momčadi Barcelone zapeo je za oko Španjolcima. Sve je aktulanija priča kako bi Hezonja mogao uzeti španjolsko državljanstvo i u budućnosti igrati s Gasolom i društvom. Koja je reakcija HKS-a?

''Poduzet ćemo sve mjere da se s njim porazgovara i to je napravljeno. Međutim to je odluka njegove obitelji i njega, ali mi ćemo sigurno napraviti sve da do toga ne dođe'', rekao je Drakšić.

Nadamo se da neće, jer priča se zakotrljala predobro. Hezonju, ali i Marinellija, Arapovića Mazalina, Žganeca i druge čeka u seniorima Šarić, a puno stariji s tek 24 godine nije ni, već dokazana vrijednost Bojan Bogdanović. Temelji za desetljeće dominacije hrvatske košarke su tu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.