Propadali su i najveći europski klubovi: Kakvu će sudbinu izabrati Varaždin?



IZBACIVANJE NK Varaždina iz prvoligaškog društva zbog nemogućnosti podmirenja dugova prvi je takav slučaj u hrvatskom nogometu. Tužna sudbina jednog od najuglednijih hrvatskih klubova nije rijetkost u nogometnom svijetu, a padali su (i opet se uzdizali) i puno veći od Krojača.

Jedini sličan scenarij u hrvatskom sportu doživio je rukometni velikan RK Metković koji je 2010. godine izbačen iz Premijer lige jer nije mogao platiti 12 tisuća eura duga HRS-u. Savez je umjesto Metkovića platio navedeni iznos EHF-u kao kaznu zbog nedolaska kluba na utakmicu Kupa kupova u Ukrajinu. Trofejni klub za koji su nekada igrali Ivano Balić, Pero Metličić, Ivan Čupić, Blaženko Lacković, Nikša Kaleb, Patrik Ćavar i Slavko Goluža i danas je u trećoj ligi.

Priča o Leedsu: Zbog dugova prodali i vlastiti stadion

Jedan od poznatijih primjera u modernoj nogometnoj povijesti je i Leeds United. Početkom 21. stoljeća na Elland Roadu je stvorena snažna momčad prepuna velikih imena poput Rija Ferdinanda, Harryja Kewella i Robbieja Keanea na koju su potrošeni deseci milijuna funti. Polufinale Lige prvaka i borba za naslov engleskog prvaka nisu opravdali ulaganja, a nakon što 2002. nisu uspjeli izboriti nastup u LP, vodstvo je krenulo u rasprodaju kako bi pokrili nagomilane dugove. Prodan je čak i stadion, 2004. ispali su iz Premierlige, a tri godine kasnije, nakon 10 oduzetih bodova zbog bankrota, prvi put su ispali u treću englesku ligu. Vratili su se u Championship tri sezone kasnije, gdje i danas igraju.

Propast i uskrsnuće Napolija i Fiorentine

Napoli se ravnopravno borio s Chelseajem u osmini finala ove sezone, a osamdesetih je njihov dres nosio jedan od najvećih igrača svih vremena Diego Armando Maradona. No, klub s juga Italije imao je vrlo turbulentno posljednje desetljeće. Vrhunac su doživjeli na izmaku osamdesetih osvojivši dva "scudetta", Kup i Kup Uefa. Uslijedile su teške godine u donjem dijelu Serie A, a 1998. ispali su iz prve lige sa samo dvije prvenstvene pobjede. Vratili su se samo da bi ponovo ispali, a turbulencije su dovele do sloma i bankrota zbog čega ih je savez izbacio u Seriju C1. Bio je to kraj slavnog kluba. Aurelio de Laurentis osnovao je novi klub, prohujao je kroz treću ligu porušivši sve rekorde gledanosti sa po 50 tisuća navijača na domaćim utakmicama, 2006. vratio je klubu originalno ime i ušao u drugu ligu, a već sljedeće sezone izborio povratak u Seriju A.

Fiorentina je doživjela još težu sudbinu. Godine lijepih predstava i uspješnih rezultata te nastupa u europskim utakmicama bile su rezultat kupovine igrača poput Ruija Coste, Gabriela Batistute te trenerskih imena poput Ranierija, Terima i Trapattonija. No, osim talijanskog kupa trofeja nije bilo i dugovi su rasli. 2001. dug je bio oko 50 milijuna dolara i klub je potpuno raspušten, ali već 2002. opet osnovan pod drugim imenom. Krenuli su od četvrte lige i ekspresno se vratili u Seriju A zahvaljujući vodstvu lige koje joj je dopustilo preskakanje trećeg razreda unatoč negodovanju dijela klubova. Izbačena je ponovno 2006. zbog namještanja utakmica, ali nakon uvažene žalbe kazna je preinačena u 15 bodova minusa u sljedećoj prvoligaškoj sezoni.

Španjolska i Portugal

Popularni španjolski klubovi Sevilla i Celta mogu samo vjernim navijačima zahvaliti što nisu doživjeli teže sudbine. Vodstvo lige izbacilo ih je iz Primere u treću ligu, ali prosvjedi mase navijača na ulicama prisilili su odgovorne da ih vrate u prvu ligu koja je zbog toga sljedeće dvije sezone imala čak 22 kluba.

 
Portugalski velikan Boavista izbačen je iz prve lige 2008. godine zbog navodnog pritiska na suce i korupcije, a već sljedeće sezone, iako su osigurali opstanak, zbog financijskih dugova izbačeni su još jednu stepenicu niže, u treću ligu, u kojoj se danas bore za naslov.

Žrtve posljednje financijske krize od Beneluksa do Balkana



Najtrofejniji mađarski klub sa 28 naslova prvaka upao je u velike financijske probleme zbog kojih su 2006. kažnjeni izbacivanjem iz prve u drugu ligu, ali vratili su se već 2009., godinu dana nakon što ih je kupio Kevin McCabe, tada predsjednik Sheffield Uniteda.

Praški Bohemians jedan je od najstarijih klubova u Češkoj koji je svoj vrhunac doživio osamdesetih godina prošlog stoljeća. Dugovi nastali zbog lošeg upravljanja doveli su do izbacivanja iz druge lige 2005. godine. Navijači i članovi kluba potpomognuti bivšim igračem legendarnim Antoninom Panenkom pomogli su spasiti klub koji je promijenio ime u Bohemians 1905 i 2007. se uspio vratiti u prvoligaško društvo.

Rumunjski i bugarski nogomet imao je nekoliko primjera. Temišvar, donedavni protivnik hrvatskih klubova u europskim natjecanjima, prošlog je ljeta i prije početka sezone izbačen iz lige zbog nagomilanih dugova zbog kojih nije mogao osigurati prvoligašku licencu. Šteta je bila tim veća jer je sezonu završio na drugom mjestu osiguravši nastup u pretkolu Lige prvaka. Najstariji bugarski klub Botev Plovdiv prije dvije godine je suspendiran zbog dugova i izbačen iz prve lige, a svi rezultati te sezone bili su izbrisani dok su neodigrane utakmice registrirane kao porazi 3:0. Nakon reorganizacije izborili su ulazak u drugu ligu prošle sezone.

Prošle godine iz grčke je lige izbačen Iraklis, također zbog neplaćenih financijskih obveza, što je na ulicama grčkog grada izazvalo prosvjede navijača te nerede i sukobe s policijom.

Švicarski Xamax, kojeg je svojevremeno vodio Ćiro Blažević, prije tri mjeseca proglasio je bankrot i izbačen je iz švicarske lige zbog duga od 8,7 milijuna dolara. Predsjednik kluba uhićen je i pod istragom zbog sumnje u financijske malverzacije. Bankrot je nedavno objavio i Servette.

U Nizozemskoj je u posljednje dvije godine cijeli niz manjih klubova proglasio bankrot, dio se spasio u posljednji čas plaćanjem dugova, dok su drugi poput RBC Roosendaala odbrali svježi početak krećući od devete lige.

Belgijski Excelsior Mouscron izbačen je iz Jupiler lige krajem 2009. sa 17 milijuna eura dugova nakon što su predali treću uzastopnu utakmicu. Svi igrači su dobili slobodne papire, a rezultati iz te sezone potpuno su izbrisani (što sa Varaždinom nije bio slučaj). Klub je u potpunosti raspušten, a ono što je od njega ostalo ušlo je u sastav novog kluba koji je nastao spajanjem sa lokalnim Peruwelzom.

Popis upropaštenih klubova raste iz godine u godinu. Danas bankrot prijeti škotskom velikanu Glasgow Rangersima. Portsmouth još nije doživio najgori scenarij, ali ove su sezone drugi put u dvije godine proglasili bankrot zbog čega im je oduzeto deset bodova i teško će izbjeći ispadanje u treću ligu. Niz španjolskih klubova također je u milijunskim dugovima, a neki poput Espanyola ovih su dana objavili kako će biti prisiljeni prodati igrače kako bi se spasili.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.