Prva godišnjica Nishimurine krađe zbog koje su se Japanci ispričavali Hrvatima

Foto: Hina

NA DANAŠNJI DAN 2014. godine Hrvatska je utakmicom protiv domaćina Brazila otvorila Svjetsko prvenstvo.
 
Prvi gol na 20. Svjetskom prvenstvu postigao je Brazilac Marcelo, ali u svoju mrežu. Bilo je to prvi put da se Svjetsko prvenstvo otvara autogolom, a ujedno je to i prvi autogol Brazila na svjetskim prvenstvima.
 
Nakon neočekivanog vodstva Kovačeve momčadi, uslijedio je strahovit pritisak domaćina, koji je u 29. minuti izjednačio preciznim udarcem Neymara s 20 metara. Međutim, utakmicu u Sao Paulu nije odlučio niti Brazilac niti Hrvat, već Japanac.
 
Sudac Yuichi Nishimura dosudio je penal za Brazil nakon teatralnog pada Freda u hrvatskom kaznenom prostoru. Neymar je bio siguran s bijele točke, a pobjedu su Brazilci potvrdili u sudačkoj nadoknadi nakon što ranije na sredini terena japanski sudac nije dosudio prekršaj na Rakitiću.
 

 
Takvih poklona sramili su se čak i u Brazilu. 
 
"Ne znam je li utakmica bila namještena, ali Hrvatska je svakako opljačkana. Ovo što je sudac napravio bila je totalna sramota. Uručio nam je pobjedu", napisao je kolumnist Lancea, jednog od najvećih i najpoznatijih sportskih dnevnih listova u Brazilu.
 
"Slijepca" Nishimure sramili su se i u Japanu. Tamošnji nogometni fanovi na društvenim su mrežama već za vrijeme utakmice počeli sipati osude na račun svog sunarodnjaka uvjereni su da je osramotio ne samo sebe, već i čitavu ponosnu japansku naciju. 
 
Razočaran je bio i legendarni engleski napadač Alan Shearer.
 
"Ako je to penal, imali bismo ih deset po utakmici. To ni slučajno nije bio penal", komentirala je legenda s Otoka.
 
Sredinom lipnja prošle godine Japanac je bio jedna od najomraženijih osoba na svijetu, a samo nekoliko sati nakon utakmice postao je glavna zvijezda društvenih mreža.
 
 
 
ESPN je poklonjeni penal Brazilu izabrao za najgoru odluku na Svjetskom prvenstvu, a FIFA je Nishimuru za sramotno suđenje nagradila time što je bio jedan od kandidata za suca finalne utakmice. 
 
"Morao sam se skrivati od hrvatskih navijača. Nažalost, neki su me prepoznali, pa me je osiguranje moralo zaštititi", prisjetio se Nishimura, koji je na kraju godine bio jedan od šest kandidata za nagradu najboljeg suca godine.
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.