Srbija će drhtati još tri tjedna: Uefa odgodila odluku o kazni za rasizam u Kruševcu

DISCIPLINSKA komisija Uefe za 13. prosinca odgodila je izricanje kazne Srbiji za velike incidente na utakmici dodatnoj kvalifikacija za U-21 Euro između mladih reprezentacija Srbije i Engleske, prije mjesec dana u Kruševcu.

Iako su iz Nyona odluku o kaznu najavili za danas, odgodili su je kako bi proveli dodatnu istragu o događajima na meču koji je ostao upamćen po rasističkim uvredama navijača na račun tamnoputih nogometaša gostiju, a nakon utakmice srpski igrači, ali i članovi stručnog stožera, fizički su napali Engleze.

Engleska je iz prve utakmice donijela prednost 1:0, a istim rezultatom slavila je i u Kruševcu. Tenzije visoko podignute vrijeđanjem Dannyja Rosea, ali i ostalih Engleza "pogrešne" boje kože, narasle su tučnjavom na terenu, koja je "kafanska" obilježja poprimila u tunelu stadiona.

Nakon burne noći u Kruševcu, iz Engleske je na Srbiju krenuo ujedinjeni napad: Premijer Cameron pozivao je na nove "sankcije za Srbiju", ali ovaj put samo sportske, britanski ministar sporta od predsjednika Uefe Platinija tražio je da se Srbiju dugotrajno izbaci iz međunarodnih natjecanja, a naravno da su svoj obol dali i britanski tabloidi salvom ispaljenoj u smjeru balkanskih divljaka.

Kako bi amortizirao očekivani udar iz Uefe (Platini je najavio kako će Srbija ovaj put biti oštro kažnjena kao recidivist), srpski nogometni savez oštro je kaznio najistaknutije sudionike incidenta: Nikola Ninković i Ognjen Mudrinski dobili su godinu dana zabrane igranja, a trener golmana Srđan Maksimović i kondicioni trener Andreja Milutinović s dvije godine suspenzije.

Međutim, time nije riješen osnovni problem - rasizam s tribina u Kruševcu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.