Što se događa s hrvatskim napadačima?

Foto: Getty Images / Guliver image

NAPADAČI hrvatske reprezentacije nemaju sjajnu sezonu iza sebe, ali tek kada se ona usporedi s prijašnjim sezonama, vidi se koliko je njihova forma loša. Ima li razloga za brigu pred Rusiju?

Mario Mandžukić

19 nastupa / 4 gola

Mario Mandžukić neizostavni je dio prve postave Juventusa. Iako je u planovima Allegrija na krilu, što ga udaljava od suparničkog gola, njegov učinak puno je slabiji od očekivanog u momčadi koja ima dominantnu poziciju u ligi. Stvari izgledaju bolje u Ligi prvaka, gdje je zabio dva gola u tri utakmice. Prošle su 4 utakmice i mjesec dana od njegova posljednjeg pogotka. Iako ni lani nije imao previše golova, tek njih 7, dojam je da se ove sezone posebno muči kako bi se uopće našao u šansi za gol. Ipak, njegove brojke vjerojatno najmanje brinu, s obzirom na to da je njegova primarna uloga u ekipi daleko od prvog napadača.

Nikola Kalinić

18 nastupa / 4 gola

Iako je Milan veći dio sezone djelovao kao disfunkcionalna ekipa, učinak Nikole Kalinića nije na nivou. Pogodak zabija svakih 319 minuta i iako se ne može poreći kako za ekipu radi puno veći posao od toga da postiže golove, Milan je očekivao više kad ga je doveo iz Fiorentine. I Cutrone i Suso zabijaju više, dok je pomalo neshvatljivo šikanirani Andre Silva i dalje bez pogotka u ligi, ali je u njoj odigrao tek 537 minuta. U preostalim natjecanjima Portugalac ima 8 golova u 11 susreta. Kalinić je posljednji gol postigao 3. 12. u susretu protiv Verone, a u posljednjih 6 utakmica nije okusio slast zabijanja suparničkom vrataru. Prošle sezone imao je čak 15 golova u ligi, što dokazuje da može zabijati u Seriji A.

Andrej Kramarić

19 nastupa / 2 gola

Andrej Kramarić briljantno je krenuo u sezonu i u prva dva kola zabio je i Werderu i Bayer Leverkusenu. Od te utakmice koja je odigrana 26. 8., Kramarić nije dao gol za svoj klub. Hoffenheimova forma izrazito varira, a po rotacijama trenera Nagelsmanna teško možete predvidjeti startnu navalu i uloge igrača za iduću utakmicu. Tako se Kramarić u tom razdoblju okušao na lijevom krilu, u vrhu napada, ali i kao povučeniji ofenzivac. Ipak, stanje se nije promijenilo – čovjek koji je Hrvatskoj donio plasman u Rusiju nalazi se u najtežoj golgeterskoj krizi u karijeri. Ovo mu je dosad sezona s najmanje postignutih golova u karijeri, čak i u usporedbi s počecima u Dinamu, kada je dobivao vrlo malo šansi za igru. Lani je bio jedan od najboljih napadača lige s 15 golova i još dvostruko toliko prekrasnih poteza i asistencija.

 

Duje Čop

8 nastupa / 1 gol

Čop nije prva opcija hrvatske reprezentacije, ali je češće bio na širem popisu nego što nije. Ipak, iza njega je vrlo slaba sezona u Standardu iz Liegea. Prvi i posljednji pogodak u sezoni zabio je prije tri mjeseca, a loša forma i slabe igre rezultirale su time da u 8 od posljednjih 9 susreta nije dobio ni minute, dok je u posljednjem kolu ipak odigrao 26 minuta. Njegov status uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji tako je u najvećoj opasnosti u odnosu na ostale kolege iz napada. Prošlosezonskih 9 golova u Primeri sada djeluje kao nedostižan san.

Ivan Santini

21 nastup / 7 golova

Statistički najbolji hrvatski napadač u ovoj sezoni. Njegov Caen nalazi se u ugodnoj sredini tablice, a Santini je najbolji klupski strijelac i prvi napadač tima. Međutim, od sedam postignutih golova, čak 4 su s bijele točke i prava je rijetkost da jedan napadač više od polovice svojih golova tako zabije. Bez obzira na to, njegov napredak u odnosu na prethodnih nekoliko sezona je ogroman. Također, jedini djeluje kao da bi mogao ponoviti prošlogodišnji učinak od 15 pogodaka.

 

Petorica hrvatskih napadača, onih koji su najčešće spominjani u konkurenciji za Rusiju, tako je postiglo 18 golova u 85 susreta, a kada izbacimo one iz penala, taj učinak pada na mizernih 14 golova. To znači da u prosjeku zabijaju svakih 339 minuta (svakih 436 minuta iz igre). Odnosno, svake 4 utakmice (5 bez penala) netko od ove petorice napadača postigne gol. Samo za usporedbu, ovi napadači lani u prvenstvu zabili su 61 gol. Hrvatskoj je realizacija bila problem i u kvalifikacijama. Koliko su ovakve brojke rezultat adaptiranih pozicija i problema klubova u kojima igraju, a u kojoj mjeri su pokazatelj izrazito loše golgeterske forme? Zlatko Dalić, čini se, ima jednu glavobolju više uoči najvećeg nogometnog turnira. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.