Tajni agent Uefe Robin Bokšić progovorio ekskluzivno za Index: Bruno Marić plakao je kao dijete i priznao mi namještanje finala Kupa!

Ilustracija: Index (Foto: Hina, Index) 

SJEĆATE li se Robina Bokšića, čovjeka koji je prije četiri godine zakucao na vrata Rusanove i zatresao temelje Hrvatskog nogometnog saveza? Bivši UEFA-in istražitelj prekjučer je doznao da je hrvatski nogometni sudac Bruno Marić protiv njega i njegovog bivšeg šefa u UEFA-i Petera Limachera zatražio kazneni progon zbog prijetnji, prisile i zlouporabe položaja i ovlasti tijekom istrage namještenih utakmica u hrvatskom nogometu 2010. godine.

U ekskluzivnom razgovoru za Index Bokšić je odgovorio na Marićeve optužbe i otkrio zbog  čega je konačno odlučio prekinuti dugogodišnju šutnju.

"Smiješan je taj Marić, i onaj njegov odvjetnik (Vladimir Gredelj, op.a.). Mariću je samo do novca. Prije pet godina svi su u HNS-u i UEFA-i znali, i nitko nije niti sumnjao, da je upravo on namjestio utakmicu finala Hrvatskog kupa 2009. godine između Dinama i Hajduka", i danas tvrdi Bokšić i dodaje:

"Marića sam ispitivao u HNS-u, i priznao mi je da je namjestio utakmicu, plakao je kao malo dijete. Istina je da smo tražili da svjedoči protiv Mamića. Rekao je da bi se radije ubio nego da se objavi da je on išta otkrio. Rekao sam mu da ako će biti glavni svjedok, dobit će suspenziju na godinu-dvije i jednog dana će ponovo moći suditi".

Marić je zbog narušenog ugleda i mrlje na karijeri pokrenuo tužbu protiv UEFA-e prije dvije godine, tražio je milijun eura, ali UEFA je oprala ruke i pokušala ga stišati s desetak tisuća eura. Marićev odvjetnik Gredelj tvrdio je da HNS otežava otkrivanje istine o cijelom slučaju. Kako je UEFA sa sebe skinula odgovornost uz objašnjenje da nikada nije pokrenula službenu istragu protiv Marića, poznati hrvatski sudac optužio je Bokšića i Limachera za medijsku hajku protiv njega kako bi se dokopali nekog drugog.


"Može on mene tužiti, ali mislim da mu je bolje da šuti", kaže nam Bokšić.

Znači li to da ćete se odazvati na poziv hrvatske policije ili pravosuđa, ukoliko do toga dođe?

"Kad god žele, odazvat ću se. Volio bih da me pozovu, ali znam da neće".

Po čijem ste nalogu 2010. godine došli u Hrvatsku i jeste li radili za UEFA-u?

"Radio sam za UEFA-u. Zar mislite da bih samo tako mogao šetati po svijetu i ući u HNS? Moj dolazak bio je najavljen i MUP-u i USKOK-u. Odakle meni sve te informacije? Nisam to mogao izmisliti, sve je jasno pisalo u dokumentima iz Bochuma, u kojima sam vidio da se spominju Zdravko i Zoran Mamić i Bruno Marić. Istraživale su se tada utakmice Dinama s Arsenalom, Hajdukom i još neke kojih se sada ne mogu sjetiti".

Što se dogodilo s tim dokumentima?

"Ti su dokumenti iz Njemačke stigli u UEFA-u, iz UEFA-e su poslani hrvatskoj policiji i USKOK-u. U njima se na više mjesta spominje Bruno Marić, kao i neki visoki dužnosnici HNS-a. U spisima su jasno bile odijeljene utakmice koje su bile pod sumnjom i one koje su bile namještene. Finale Kupa Dinama i Hajduka bile su među namještenima. Vidio sam te dokumente, pitao sam Limachera mogu li kontaktirati Bochum, gdje je glavni bio Friedhelm Althans, tamo su mi potvrdili da se protiv Marića vodi istraga. Obavijestio sam Limachera, on je kontaktirao Zorislava Srebrića, s kojime je bio dobar. Srebrić i jedna gospođa iz HNS-a prevodili su dokumentaciju koju su dobili, a onda je Srebrić rekao da mu treba pomoć, da ne može sam to riješiti. Limacher je pitao može li poslati jednog svog čovjeka, Srebrić je molio da dođe što prije, i onda sam ja stigao u Zagreb".

Bruno Marić je ponudio potpuno drugačiju priču. Tvrdi da nije nikada bio osumnjičen niti da je UEFA protiv njega vodila istragu. Potvrdila je to i sama UEFA.

"Hrvatski kup nije u nadležnosti UEFA-e. Ja sam tamo stigao kao ispomoć u istrazi HNS-a, na Srebrićev poziv. Marića sam ispitivao u HNS-u, bili smo samo on i ja. Jedan HNS-ov dužnosnik želio je biti prisutan tijekom ispitivanja, ali nisam dao jer sam znao da su on i Zdravko Mamić ista klapa. Marić mi je priznao da je namjestio utakmicu, plakao je kao malo dijete. Marić je dobro rekao - tražili smo da prizna i otkrije druge, ali nismo mu nudili suđenje europskih liga jer to nismo ni mogli nuditi. Rekao sam mu: ako sad kažeš, sjest ćemo u auto i otići do USKOK-a, mogu ti garantirati minimalno godinu dana suspenzije, ali za tebe ćemo se potruditi da ponovo jednog dana sudiš utakmice. Rekao je da bi se radije ubio nego da se objavi da je on išta otkrio".

"Srebrić je problijedio kad mu je Limacher rekao da odmah suspendira Marića i Mamiće"

"Nakon ispitivanja, otišao sam kod Srebrića i zajedno smo zvali Limachera, koji je zahtjevao da se Bruno Marić, Zdravko i Zoran Mamić odmah suspendiraju iz nogometa. Srebrić je problijedio i rekao da ne zna kako će to izvesti. Vlatku Markoviću je Limacher rekao da ne treba ni sa kime pričati nego odmah to napraviti jer je čelnici UEFA-e već znaju za cijeli slučaj. Sat-dva kasnije napustio sam Zagreb, obavio svoju dužnost i počela je propaganda..."


U HNS-u vas nisu dočekali s oduševljenjem. Vlatko Marković spominjao je "izbacivanje kroz prozor", vikao je da će "pojesti govno ako je Mamić kriv", a Zdravko Mamić je napravio dotad neviđeni cirkus (Video koji morate vidjeti) na Maksimiru kako bi vas diskreditirao. Napustili ste Hrvatsku, a uskoro i UEFA-u i više za vas nismo čuli. Puno je toga ostalo nerazjašnjeno.

"Tada nisam bio u poziciji komentirati. Nigdje toga nema, da neki gostioničar dođe u klub i drži pressice. Što se tiče tih optužbi, mogu se samo nasmijati. UEFA je moja putovanja i hotele uvije plaćala unaprijed, a i onaj taxi u Zagrebu sam platio i uzeo račun".

Bokšić je iz UEFA-e otišao zajedno sa svojim bivšim šefom Limacherom, Platinijevim "ministrom" za sigurnost, koji je vodio istragu navodno namještene utakmice Bayerna i Zenita u Kupu UEFA-e, odnosno Europa ligi.

"Moj odlazak iz UEFA-e nije imao veze s Mamićem i HNS-om. Dogodio se veliki sukob s Bayernom zbog kojeg smo Limacher i ja dobili otkaz. Bili smo preuspješni u svom poslu, suspendirali smo na desetke sudaca i nogometaša, a onda smo dirnuli gdje nismo smjeli. A vidite gdje je danas Bayernov predsjednik..."


Zašto na istom mjestu nije neki hrvatski nogometni čelnik? Nakon afere Offside, osim Željka Širića i Stjepana Djedovića, nitko nije odgovarao za namještanje utakmica u Hrvatskoj...

"I to je bilo samo zahvaljujući Hrvoju Malešu", nadovezao se Bokšić dodavši: "U mnogim dokumentima iz Bochuma spominjao se `Širkan` zbog veza sa Šapinom".

Gdje su zapele sve te istrage, puno se imena spominjalo?

"Njemački istražitelji i UEFA nemaju interesa, ne zanima ih Zdravko Mamić, on je u Europi mala riba. U odnosima UEFA-e i HNS-a veliku ulogu igra i Damir Vrbanović koji je dobar s Platinijevom desnom rukom Giannijem Infantinom. Dokumenti su u Bochumu, dobio ih je i USKOK. No, znam kako to završava na Balkanu, svi će reći sve osim tužiti. Na primjer, kada mi je Limacher rekao da odem ispitati pokojnog Ivana Turinu, odbio sam jer sam znao kako će to izgledati. I nisam pogriješio. Znam ja naš Balkan", zaključuje Bokšić.

> Ekskluzivno - Zoran Mamić pred Uefinim istražiteljima: Nikad se ne kladim. Turina: U kladionici sam bio sa Zoranom

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.