Ukrajinci se rugaju Dinamu? "Neosvojiva tvrđava Maksimir jednog dana bit će jedan od najmodernijih europskih stadiona"

Foto: Goran Mehkek / Cropix

DYNAMO kijevski i Dinamo zagrebački sutra na Maksimiru igraju zadnju utakmicu u skupini Lige prvaka ove godine. Povodom gostovanja u Zagrebu, Ukrajinci su navijačima predstavili stadion na kojem igraju.

> Dynamo oslabljen kod Dinama: Niko Kranjčar dolazi samo kao navijač, kapetan Gusev i branič Khacheridi ozlijeđeni

Pod naslovom "Gradi i uništavaj", donose priču kako je stadion njihovog hrvatskog imenjaka sagrađen 30-ih godina 20. stoljeća, nakon čega je dva puta nadograđivan - 1987. i 1999. Prvi put zbog Univerzijade, a drugi "na želju predsjednika Franje Tuđmana koji je obožavao nogomet".

Kijevljani pišu kako bi "na kraju najnovije obnove, stadion od kvadratnog, trebao dobiti ovalni oblik, a tribine koje primaju 37 tisuća gledatelja, dodatnih 16 tisuća mjesta. U budućnosti, Dinamo će imati nove prostorije za upravu kluba, VIP lože, veliki "Hall of fame", luksuzni hotel, zgradu nogometne akademije, restoran, fitness centar i luksuzni smještaj za gostujuće momčadi, koji će biti u prostoru što povezuje zapadnu i sjevernu tribinu."

Iz bajke koju čitamo na stranicama Dynama, trgne nas spoznaja kako je obnova stadiona "koji će postati jedan od najmodernijih u Europi" otkazana na neodređeno još prije desetak godina.

"Bože! Blagoslovi sve koji ulaze u ovu kuću. Zaštiti i pobrini se za one koji odlaze i daj mira onima koji ostaju." uvod je u priču o tome kako je raspad Jugoslavije počeo upravo na stadionu na kojem Dynamo sutra gostuje kod Dinama i to neredima prije neodigrane utakmice domaćina i Crvene Zvezde. "Uslijedio je hrvatski Rat za nezavisnost, u kojem su poginuli navijači Dinama, na koje podsjeća spomenik ispod zapadne tribine, uvijek pun cvijeća."

I dok je ovo što su napisali korektno, slijedi dio koji izgleda kao da se u Kijevu sprdaju na račun Dinama: "Punim Maksimirom vlada posebna atmosfera tijekom utakmica Dinama i reprezentacije Hrvatske". Navijači ni minute ne staju s navijanjem, čak ni kada njihovi ljubimci gube. Dinamu se to još i događa, ali reprezentaciju je ovdje uspjela pobijediti jedino Engleska 2008. Maksimir je neosvojiva tvrđava za goste" pišu Ukrajinci, ali podsjećaju kako je njihov Dinamo ipak tamo slavio u pretkolu LP 2003.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.