Za Guardian Pele je najbolji svih vremena, a Piksi je jedini među 100 iz bivše Jugoslavije

Foto: Guliver Image/Getty Images

VJEROJATNO  nema izbora na svijetu koji bi toliko podigao prašinu kao što su izbori za najboljeg nogometaša svih vremena. Tisuće puta iskorištena fraza o nogometu kao najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu i ne bi bila tako prostituirana da to zaista nije tako. O nogometu svi sve znaju i svatko je u biti znalac, stručnjak, izbornik. Tako da i svatko tko i najpovršnije prati ovu prekrasnu igru ima neke svoje favorite i jasno je da je svaki izbor proizvoljan, subjektivan i da će naići na salve kritika i neodobravanja.
 
No bilo kako bilo, uoči svjetskog prvenstva u Brazilu britanski Guardian je proveo izbor sto najboljih nogometaša u povijesti Mundijala, a na prvom mjestu kao najbolji završio je trostruki svjetski prvak Pele.
 
Maradona koji je sam doveo Argentinu do trona 1986. u Meksiku je drugi, a zatim slijede Franz Beckenbauer, Ronaldo, Zinedine Zidane, Johan Cruyff, Lothar Matthäus, Gerd Müller, Garrincha i Michel Platini.
 
Među ovih 100 velikana najviše je Brazilaca, čak 22, zatim je tu 15 Talijana, 13 Nijemaca i šest Engleza.
 
Od današnjih superstarova Cristiano Ronaldo je na 33 mjestu, dok se Messi ugurao na 51 poziciju, mada ni jedan ni drugi nisu napravili ništa značajnije na Mundijalima. Ipak, bode u oči da nema nijednog Hrvata, čak ni Davora Šukera koji je bio zlatna kopačka i srebrna lopta  SP u Francuskoj
 
Jedini predstavnik sa prostora bivše Jugoslavije je Dragan Stojković Piksi, koji se plasirao na 92. poziciju.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.