Zlatni hrvatski pivot: Neću u reprezentaciju dok je Goluža izbornik, igrali su se s mojim zdravljem!


NJEGOVA priča klasična je storija od vrha do dna i nazad. Uskoro će osam godina kako je teško stradao u prometnoj nesreći u rodnoj Rijeci. Nalet automobila jedne sugrađanke umalo ga je koštao života, došlo je do tromboze lijeve noge i stvorio se ugrušak koji je došao desno plućno krilo i izazvao plućni infarkt. Stanje Renata Sulića bilo je kritično, liječnici su se borili s infekcijom, temperaturom i trombozom vene, ali nadaleko poznati fajter uspio se izvući. Jedan od zlatne generacije iz Portugala nije mogao sudjelovati u pobjedničkom maršu Červarovih trupa do olimpijskog zlata u Ateni, ali zbog tog nesretnog pretrčavanja ceste danas, u smiraju karijere, ne žali previše za kolajnama.

"Puno toga je ta nesreća promijenila, desila mi se u najboljim godinama, ali tada sam shvatio neke stvari i što su istinski prioriteti. Hvala dragom Bogu što sam i nakon toga nastavio s rukometom", govori nam Sulić, član najboljeg mađarskog rukometnog kluba Veszprema.

U intervjuu za Index pričao je o planovima s Veszpremom, ružnom prekidu reprezentativne karijere, dolasku Laszla Nagyja, željama Mađara da dovedu Ivana Balića...

Što kažu u klubu, stiže li Ivano?

"O pregovorima znam isto što i vi, sve se to svodi na rekla-kazala i medijske napise. Ono što sam načuo jest da je on odbio ponudu Veszprema."

Koliko bi Balić pojačao momčad?

"Suvišno je o tome pričati. On je i danas najbolji rukometaš svijeta, nitko nije tako dobar kao on na poziciji playmakera i nitko sretniji od mene da on dođe. Uostalom, naša suradnja u reprezentaciji je bila sjajna."

Kakav će ga kadar dočekati ako dođe?

"Kadar je odličan, ali ima dosta igrača kojima na ljeto istječe ugovor. U Veszpremu su imali plan i program da dovedu čitavu mađarsku reprezentaciju i pokušaju napasti europsku titulu, ali to im nije urodilo plodom pa su pribjegli drugim rješenjima. Tako su uz Nagyja osigurali dolazak Oneta, poslane su ponude Lackoviću i Baliću..."

Sezona je na izmaku, kakvi su dojmovi?

"Što se tiče Lige prvaka, više ne možemo nego možemo biti zadovoljni. Očekivali smo prolaz među osam najboljih, to je bio nekakav cilj kluba, ali nesretno smo ispali od Ademar Leona."

Španjolci su bili bolji za jedan gol u 120 minuta.

"Ma da... Igrali smo s dosta oscilacija, imali smo dobivenu utakmicu u uzvratu, sve u svojim rukama u zadnji 10 sekundi i onda smo to prosuli."

Utjeha bi trebala stići u vidu mađarskih trofeja?

"Kup je već naš, a u finalnoj seriji vodimo protiv Szegeda i sami odlučujemo o prvaku. Jači smo od njih, to nije dvojbeno, ali te oscilacije su veliki problem. Kako bilo, uvjeren sam u titulu, na koncu ćemo mi izaći kao prvaci."

Veszprem je u Mađarskoj zapravo isto ono što u Hrvatskoj Croatia Osiguranje Zagreb?

"Pa ne baš. Kod nas je puno veći pritisak, već duže vremena, da i Szeged nešto osvoji, prvenstvo ili Kup. Toga u Hrvatskoj nema."

U rukometnom svijetu kao bomba je odjeknula vijest da je za Veszprem potpisao Laszlo Nagy. Kako ste to doživjeli vi u klubu?



"Osobno, bilo mi je veliko iznenađenje, jer se do posljednjeg trenutka nije znalo. Klub diže budžet za iduću sezonu, to je činjenica, a što se tiče Nagyja, još se ne zna hoće li doći ovog ljeta ili idućeg, kad mu istekne ugovor s Barcelonom. Naravno, cijeli Veszprem se nada da će doći ove godine."

Spomenuo si reprezentaciju i suradnju s Balićem. I dalje stojiš pri svom - ne želiš igrati dok je Goluža izbornik?

"Da, dok je god Goluža izbornik ja ne želim igrati. Kad on ode, onda se stavljam na raspolaganje."

Možeš li našim čitateljima pojasniti razloge?

"Pa, mislim da oni koji prate rukomet znaju pravu istinu, ali evo, mogu još jednom ponoviti. Dakle, uoči Svjetskog prvenstva u Švedskoj 2011. liječnici reprezentacije su mi dijagnosticirali trombozu lijeve ruke. Čim sam čuo riječ 'tromboza' prošli su me trnci, jer sam kalvariju s njom prolazio nakon prometne nesreće, kada se radilo o nozi. Jednostavno nisam vjerovao u to nisam želio vjerovati i odlučio sam napraviti nove pretrage. Pokazalo se da sam bio u pravu, ali oni su vodili neku svoju igru, što meni nije bilo svejedno poslije onog što sam prošao, i nakon što sam im rekao kako nije istina da imam trombozu, rekli su mi 'možeš igrati na svoju odgovornost'. I bio sam spreman igrati tako, da bi me u svoj toj strci i zbrci Goluža prekrižio i rekao 'trebaš se liječiti'. Na to sam mu odgovorio 'nisam ja taj koji se ovdje treba liječiti' i to je bilo to. U ta dva dana, otkako su mi pogrešno dijagnosticirali povredu pa dok nisam saznao što mi je zapravo, izgubio sam 10 godina života!"

Nedostaje li ti reprezentacija?

"Nedostaje, ali odgovara mi i ovako, da se dva mjeseca preko ljeta u potpunosti mogu posvetiti svojoj djeci i supruzi. To je najveće bogatstvo na svijetu."

Što ti je i nacionalnog dresa ostalo u najljepšem sjećanju?

"Bez konkurencije - zlato sa Svjetskog prvenstva u Portugalu 2003. godine. To mi je bio najljepši dio karijere, sve do nesreće. Došli smo tamo skoro kao anonimusi i postali prvaci svijeta. Igrao sam s najboljim igračima na svijetu, počevši od jednog krila do drugog, vanjskih, vratara... Sve je bilo sjajno."

U listopadu ćeš proslaviti 33. rođendan. Dokad misliš igrati?

"Sigurno nisam u cvijetu mladosti, ali daleko sam od kraja karijere. Još dosta godina ću igrati, tako živim, tako razmišljam i tako se ponašam. Ugovor s Veszpremom mi traje još tri godine, poslije njega mislim odraditi još jedan, vidjet ćemo gdje...

Možda na istoj adresi? Kakav je Veszprem kao grad?

"Zašto ne? Sad u proljeće i na ljeto je jako lijepo, 15-ak minuta vožnje je Balaton, gdje kad dođete se osjećate kao na moru. Zimi nema previše događanja, dosta je tmurno, a upravo zbog toga se možete posvetiti rukometu. Uvjeti su idealni, imamo vlastitu dvoranu, svlačionice s jacuzzijem. Sve nam je na raspolaganju 24 sata, a u ovim godinama kad morate posebno paziti na tijelo to je iznimno važno. Također, od Zagreba sam udaljen dva i pol sata vožnje, od Rijeke tri i pol sata. Super mi je."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.