Zoran Primorac poražen u prljavoj kampanji: Lizalicama i klokanima kupovali mjesto u MOO-u

KAKO to izgleda kad sportaši krenu u ''prljavu'' predizbornu kampanju, moglo se vidjeti proteklih dana u Londonu. U središtu priče našle su se besplatne lizalice i čovjek obučen u maskotu klokana…

Svi sportaši koji su sudjelovali na Igrama u Londonu mogli su birati četiri svoja predstavnika u Komisiju sportaša Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC). Među 21 kandidatom za ispražnjena mjesta bio je i hrvatski stolnotenisač Zoran Primorac koji na koncu nije prošao. Možda i zato što se nije koristio pravim trikovima u kampanji.

Rezultati izbora trebali su biti poznati još u četvrtak, ali je objava odgođena zbog "proceduralnih razloga". Ispostavilo se kasnije i koji su to razlozi - dvojica sportaša su diskvalificirana iz utrke zbog nedopuštenog lobiranja. Riječ je o japanskom atletičaru Kojiju Murofushiju, koji je u Londonu osvojio broncu, a osam godina ranije u Ateni i zlato u bacanju kladiva, te o Mu-Yen Chuu, predstavniku Tajvana u taekwondou, također zlatnom iz Atene.

Murofushi, koji je originalno dobio najviše glasova od svih sportaša, optužen je da je svojim kolegama u Olimpijskom selu dijelio materijale o sebi. Japanci to demantiraju, a Murofushijeva je diskvalifikacija za njih posebno teška budući da je atletičar trebao imati glavnu ulogu u predstavljanju kandidature Tokija za domaćinstvo Olimpijskih igara 2020. godine.

Zanimljivija je, međutim, priča Mu-Yen Chua koji je optužen da je kampanji "kupovao" glasove - lizalicama. Dijelio ih je, navodno, besplatno po Olimpijskom selu uz, dakako, traženje potpore za svoju kandidaturu. No, i Tajvanci tvrde da je sve obična laž.

"Nikad nije dijelio lizalice bilo kakvog oblika, boje ili okusa", poručili su iz Tajvanskog olimpijskog odbora.

A da bi ovu bizarnu priču učinili još bizarnijom, Tajvanci su ustvrdili da se prljavštinama zapravo služio velikan australskog veslanja James Tomkins koji je ušao u Komisiju sportaša. Tajvanci, naime, tvrde da je Tomkins u svojoj kampanji koristio - klokana. Ne, doduše, pravog već čovjeka obučenog u maskotu klokana koji je, opet navodno, agitirao za proslavljenog veslača.

U svakom slučaju, IOC je potvrdio da su u Komisiju sportaša ušli Tomkins, te Danka Bartekova, Kirsty Coventry i Tony Estanguet. No, tko zna hoće li ostati na tome i što će se još otkriti…

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.