Acin prvi izbor za izbornika Hrvatske ostao bez kluba. Sad je slobodan

Foto: Hina

HRVATSKI košarkaški stručnjak Jurica Golemac više nije trener slovenskog prvaka Cedevite Olimpije. Golemac je Zmajčeke vodio od siječnja 2020. godine te je s njima osvojio dva posljednja naslova prvaka Slovenije, a prošle sezone je vodio momčad do četvrtfinala Europskog kupa i polufinala regionalne ABA lige.

No ove sezone momčad je vrlo rano ostala bez izgleda za prolazak dalje u Europi, a u ABA ligi je trenutačno na četvrtom mjestu s omjerom pobjeda i poraza 14-6. Za Golemca je tako poraz od Zadra 59:81 u nedjelju bio posljednja utakmica na klupi Cedevite Olimpije. "Loše igre i rezultati u posljednjem razdoblju ukazuju na to da stvari unutar momčadi ne djeluju kako bi trebale", kazao je direktor kluba Davor Užbinec. Momčad će do daljnjega voditi dosadašnji pomoćni trener Miro Alilović.

Golemac je sad opet prvi favorit za izbornika Hrvatske 

Otkazom u Ljubljani je Golemac, koji je bio prvi izbor Ace Petrovića za izbornika Hrvatske, sad postao slobodan. Podsjetimo, nakon podbačaja na Eurobasketu u rujnu, stručni stožer hrvatske reprezentacije se raspao. Ostavku je podnio predsjednik HKS-a Stojko Vranković, a otišao je i izbornik Damir Mulaomerović. Funkciju sportskog direktora HKS-a preuzeo je Aco Petrović, koji je odmah pokušao angažirati Juricu Golemca da naslijedi Mulaomerovića na klupi Hrvatske.

No dobio je negativan odgovor. Hrvatsko-slovenski trener na klupi Cedevite Olimpije zahvalio se na pozivu, pa je Aco sam sjeo na klupu usred pretkvalifikacija za Eurobasket. Golemac je u velikom intervjuu za Sportal.blic objasnio zbog čega je odbio Acin poziv.

''Ne da mislim, nego sam siguran da još nisam dovoljno iskusan da bih radio dva posla odjednom. Jer način na koji radim i razmišljam je takav. Ne mogu jedan dan igrati finale kupa, a drugi doći na okupljanje reprezentacije. Moram imati fokus na ovom. A ja da dođem u reprezentaciju, a ne znam tko je, što, gdje i kako radio... Prvo bi bilo neodgovorno od mene. Godi poziv, ali i to je neki san sigurno, ako si trener, da budeš i izbornik zemlje u kojoj si rođen. Nadam se da će prije ili kasnije doći prilika za to'', rekao je Golemac.

Golemac je u trenerskoj karijeri radio kao asistent u Ciboni i reprezentaciji Gruzije, dok je ulogu šefa stručnog stožera obavljao u Tajfunu, Koper Primorskoj i Cedeviti Olimpiji.