Amerikanci otkrili Pochettinovu plaću. Financirat će ga dva milijardera

Foto: EPA

BIVŠI trener Chelseaja Mauricio Pochettino imenovan je novim izbornikom nogometne reprezentacije SAD-a. Pochettino, koji je u svibnju napustio klupu Chelseaja nakon jedne sezone, preuzet će američku reprezentaciju uoči Svjetskog prvenstva 2026., koje će zajednički organizirati Meksiko, Kanada i Sjedinjene Države.

Kako javlja ESPN, Pochettino će u dvije godine, koliko je ugovorom vezan, zaraditi 12 milijuna dolara. To je najviše u povijesti američke nogometne reprezentacije. Njegovo dovođenje sponzoriraju dvojica američkih milijardera Kenneth C. Griffin i Scott Goodwin. 

Argentinac, bivši trener PSG-a i Tottenhama, rekao je da njegova odluka da se pridruži američkom nogometu nije bila samo zbog nogometa već i puta na kojem je reprezentacija, pa nije mogao propustiti priliku. 

"Energija, strast i glad da ovdje postignem nešto doista povijesno, to su stvari koje su me inspirirale. Vidim skupinu igrača punih talenta i potencijala, a zajedno ćemo izgraditi nešto posebno, na što će cijela nacija biti ponosna", rekao je Pochettino na predstavljanju medijima.

Prvi ispit protiv Paname

SAD je bez stalnog izbornika od ranog ispadanja s Copa Americe na domaćem terenu u srpnju, što je dovelo do otkaza Greggu Berhalteru nakon njegovog drugog mandata na mjestu izbornika. Berhalter je prvi put imenovan 2018. i odveo je Amerikance do nokaut-faze Svjetskog prvenstva 2022.

Samo nekoliko tjedana kasnije bio je upleten u žestoku javnu svađu s jednim od najblistavijih talenata momčadi u usponu Giom Reynom. Potraga američkog nogometnog saveza za novim izbornikom kada je Berhalterov ugovor istekao, krajem 2022., uključivala je imena kao što je kanadski trener Jesse Marsch, ali su na kraju ponovno angažirali Berhaltera u lipnju prošle godine uz punu podršku igrača.

To se pokazalo neuspješnim jer je SAD zaustavljen u grupnoj fazi Copa Americe. Pochettino će preuzeti dužnost nakon što je Mikey Varas, koji je imenovan privremenim izbornikom, vodio prijateljske utakmice protiv Kanade prošle subote i Novog Zelanda u utorak. SAD će sljedeće prijateljske utakmice igrati protiv Paname 12. listopada i Meksika tri dana kasnije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.