hnl

ANKETA Tko je od velike četvorke hrvatskog nogometa najbolje odradio prijelazni rok?

Foto: Pixsell

ZADNJIM danom kolovoza završio je prijelazni rok za hrvatske klubove, u kojima je ovog ljeta bilo prometno kao rijetko kada do sad.

Četiri najveća hrvatska kluba potrošila su ukupno 7.9 milijuna eura u ljetnom prijelaznom roku, a prodali su igrače u vrijednosti 41.3 milijuna eura, od čega velika većina otpada, jasno, na Dinamove transfere. U HNL je došlo puno novih igrača, neki su tu već godinu dana, ali su tek sad bili otkupljeni, a neki su napravili velike transfere.

Dinamo je trošio prošle sezone, ove je u ogromnom plusu

Dinamo je u zadnjih godinu dana na nove igrače potrošio oko deset milijuna eura, a iz HNL-a je pokupovao sve što je, barem u tom trenutku, vrijedilo. Hrvatski prvak je malo pustio gas ovog ljeta, u kojem je za dva milijuna eura otkupio ugovor sve boljeg Josipa Mišića od Sportinga te za milijun eura od Šibenika kupio Denija Jurića. On je trebao ostati na posudbi na Šubićevcu, ali je s nje vraćen nakon što je Mario Gavranović prodan u Kayserispor.

Što se izlaznih transfera tiče, Dinamo je ovog ljeta napravio fantastičan posao. Kompletiran je transfer Joška Gvardiola u Leipzig, Lovro Majer prodan je Rennesu za 12 milijuna eura, a Kristijan Jakić je otišao u Eintracht. Njegov transfer je samo formalno posudba na godinu dana uz obvezni otkup ugovora sljedećeg ljeta kako Nijemci ne bi imali problema s financijskim fair playom. Osim njega prodan je i Gavranović, kojeg su Turci platili 2.3 milijuna eura. Zadnjeg dana prijelaznog roka prodan je i Lirim Kastrati, a Petar Stojanović je još ranije otišao na posudbu u Empoli, koji ju je platio 300.000 eura, ali također ima obvezu otkupa njegova ugovora sljedećeg ljeta.

Dinamo je tako ponovno napunio blagajnu, u koju će ove sezone upasti još 15-ak milijuna eura od igranja u Europa ligi, a ljeto je završio s nevjerojatnim plusom od 31.9 milijuna eura.

Hajduk dovodio besplatne, prodajom pokrio dio minusa

Na Poljudu se nadaju da će ove sezone biti konkurentni za trofeje, ali kako će to završiti, tek ćemo vidjeti. Za borbu za titule Hajduk je potrošio 1.5 milijuna eura za Filipa Krovinovića, a doveo je i Jana Mlakara iz Brightona. Točna visina njegove odštete nije poznata, ali nagađa se da je Hajduk Slovenca platio oko pola milijuna eura.

No Splićani su dobar posao napravili dovođenjem brojnih slobodnih igrača, od kojih će svi igrati u prvoj momčadi. To su Josip Elez, Marco Fossati, Josip Vuković, Nikola Katić i Gergo Lovrencsics, koji se nažalost ozlijedio. Katića je Hajduk posudio od Rangersa i ima opciju otkupa njegova ugovora na kraju sezone. Tu je i Lovre Kalinić, koji je još prošle sezone stigao u Hajduk, a ove je samo produžio posudbu, pa ga ne vode kao novog igrača.

Kako ne bi imao financijskih problema, Hajduk je ovog ljeta morao nekoga prodati. Tako je Stanko Jurić otišao u Parmu za dva milijuna eura, a pri kraju prijelaznog roka klub je napustio i Mario Vušković. Tjednima se pisalo o visokim ponudama Celtica, Napolija i Torina, a mladi Hajdukov stoper je na kraju završio u HSV-u. Nijemci su ga posudili na dvije sezone za 1.2 milijuna eura s opcijom otkupa ugovora po isteku posudbe. Hajduk se za siću riješio Jaira i Leona Krekovića i prijelazni rok je završio s 2.4 milijuna eura plusa, što mu je dovoljno da pokrije veći dio minusa od 20 milijuna kuna s kraja prošle sezone.

Rijeka odlično radila sa slobodnim igračima

Na Rujevici je, kao i uvijek, bilo jako prometno. U prvu momčad došlo je devet novih igrača, od kojih je odšteta plaćena samo za Jorgea Obregona i Matu Stanića. Svi ostali igrači došli su po isteku ugovora u bivšim klubovima, pa se može reći da je Rijeka napravila jako dobar posao.

Stjepana Lončara prodala je Ferencvarosu za 2.5 milijuna eura, a za 300.000 je Slovacima prodala Milana Ristovskog i tako završila prijelazni rok u solidnom plusu. Momčad Gorana Tomića izgleda jako dobro, a svi igrači koji su došli odmah su ušli u uži ili širi kadar prve momčadi i pokazali se dobrim akvizicijama.

Osijeku propao veliki transfer, jedini je koji je u minusu ovog ljeta

Zadnjih dana prijelaznog roka Osijek je dobio i prihvatio ponudu neimenovanog kineskoga kluba za Ramona Miereza u visini od čak 8.5 milijuna eura. Transfer je bio dogovoren, ali je propao zbog birokracije i promjena u propisima kineske lige. Tako Nenad Bjelica nije uspio unovčiti Miereza, kojeg je po završetku prošle sezone otkupio od Alavesa za 2.5 milijuna eura, a Argentinac je potpisao ugovor do 2024. godine. 

Došlo je još puno igrača bez odštete, a jedina prodaja ona je Igora Silve, kojeg je Lorient platio dva milijuna eura. Taj transfer je s bonusima već narastao na 2.5 milijuna, a može i na više. Osijek je jedini od četiri najveća hrvatska kluba koji je ovaj prijelazni rok završio u minusu od 750.000 eura, ali je doveo niz dobrih igrača koje nije platio ni centa.

U prvoj anketi vas pitamo tko je odradio najbolji prijelazni rok, a u drugoj možete za svaki klub ocijeniti kako je odradio prijelazni rok (palac gore za dobro odrađen i palac dolje za loše odrađen).

 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.