Anonimni Srbin spašava Chelseajevu sezonu, a Piksi ga ne zove u reprezentaciju

Foto: Profimedia

LONDONSKOM Chelseaju ove sezone ne ide sjajno. Bivši prvak Europe je tek deseta ekipa prvenstva, s 20 bodova zaostatka za vodećim Liverpoolom i 12 bodova manje od Tottenhama, zadnjeg kluba koji bi se po sadašnjem stanju plasirao u Ligu prvaka. Stvari su izgledale još gore za Bluese kad im se u 16. kolu ozlijedio prvi golman ove sezone Robert Sanchez.

To je bio poseban problem jer je Chelsea ovo ljeto ostao bez dva prva golmana. Kepa Arrizabalaga je u Real Madridu na posudbi, dok je Edouard Mendy prodan u saudijski Al Ahli za 18.5 milijuna eura. Klub je ostao na tri praktički anonimna vratara, a šansu je odlučio dati Srbinu Đorđu Petroviću (24).

Oduševio struku i navijače

Golman koji dotad nije zaigrao ni minute za Chelsea vrlo brzo je oduševio i struku i navijače engleskog velikana. Prema gotovo svim najvažnijim vratarskim parametrima, jedan je od najboljih golmana lige u tom periodu. Doduše, ono što mu mnogi zamjeraju je loša igra nogom, ali Petrović je u nekoliko navrata spasio Chelseaju bodove svojim intervencijama.

Koliko je takav golman trenutno potreban Chelseaju, koji ove sezone igra vrlo nekonzistentno i ima ogromne probleme u obrani, pokazala je i utakmica protiv Liverpoola. Redsi su slavili s uvjerljivih 4:1, ali Chelsea je dozvolio čak 28 udaraca po svojem golu, od čega 13 u okvir gola.

Grafika: Sofascore

 

Petrović je s ocjenom 7.7 bio daleko najbolji igrač gostujuće ekipe, a ocijenjen je bolje od čak osmorice igrača ekipe koja ih je pobijedila s tri gola razlike. Dobro gura i u kupovima. U Liga kupu nije primio gol u dvije utakmice, dok je u FA kupu protiv Newcastlea obranio penal Mattu Ritchieju i donio prolaz svojoj ekipi.

Slabo poznat i u Srbiji

Petrović je u Chelsea stigao u ljeto 2023. godine iz američkog New Englanda za 14 milijuna eura. U MLS-u je proveo samo jednu godinu u kojoj je bio jedan od najboljih golmana lige, a tamo je stigao iz srpskog Čukaričkog za malo manje od milijun eura.

Ni u Srbiji dosad nije bio veliko i poznato ime, a tamo je odigrao tek dvije pune sezone kao prvotimac u prvoj ligi. Više o njegovom rejtingu u susjednoj državi svjedoči status u reprezentaciji Srbije.

Dosad je upisao tek dva nastupa za Srbiju, i to u prijateljskim utakmicama protiv SAD-a i Dominikanske Republike. Prije malo više od godinu dana igralo se Svjetsko prvenstvo u Kataru, a izbornik Piksi Stojković je tamo ispred njega vodio golmane Seville, Mallorce i Torina.

Ostaje pitanje što će biti s Đorđom Petrovićem kada se Sanchez u potpunosti oporavi. Španjolski golman ima puno veće iskustvo branjenja na najvećem nivou, a tek je dvije godine stariji. Zadnje vijesti govore da je njegovo koljeno bolje, ali i dalje je potencijalno par tjedana udaljen od povratka na teren.