Athletic: Biliću su s plaće skinuli 150 funti i već odavno zvali njegove konkurente

Foto: Profimedia

SLAVEN BILIĆ dobio je otkaz u Watfordu. Otpušten je manje od pola godine nakon što je postao trener engleskog drugoligaša. Presudilo mu je što je 11 kola prije kraja sezone u Championshipu na tek devetom mjestu, četiri boda daleko od šestog mjesta, koje na kraju prvenstva jamči kvalifikacije za Premiership.

Bilić je pobijedio u samo jednoj od osam zadnjih utakmica

Prva dva kluba Championshipa idu izravno u prvu ligu, a momčadi od trećeg do šestog mjesta razigravaju za ulazak u Premier ligu. Bilić nikako nije uspijevao popraviti formu svoje momčadi, koja je u zadnjih osam prvenstvenih utakmica, od kraja siječnja do danas, pobijedila samo jednom.

Bilićev pad krenuo je još ranije. Krajem prošle i početkom ove godine izgubio je tri od četiri utakmice, među kojima je i ona za ispadanje u najranijoj fazi FA Cupa. Nakratko se uspio vratiti pobjedom protiv Blackpoola 14. siječnja, ali to mu je bila jedna od samo dvije u zadnjih 13 utakmica i otkaz koji je dobio ne čudi.

Zato što je Watfordov vlasnik Gino Pozzo poznat po tome da često mijenja trenere, pa mu je Bilić bio čak 17. u 10 godina, ali i zato što je Bilić preuzeo Watford sa zadatkom da ga uvede u Premiership, ako ne izravno, onda putem baraža.

Potonuće na tablici i vlasnik koji troši tri trenera godišnje. Bilo je jasno kako će Bilić završiti

No, na ulasku u završnicu prvenstva Watford je pod njim imao očajne rezultate te se sve više udaljavao od Top 6. Bilić je vodio Watford u 26 utakmica uz skor od 10 pobjeda, 7 remija i 9 poraza. Naslijedio ga je Chris Wilder, bivši trener Sheffield Uniteda i Middlesbrougha.

Pouzdani Athletic nakon otkaza Biliću otkriva kako ga je Watford ponižavao i prije nego što ga je otpustio. Točnije, povlačio je poteze koji se mogu protumačiti kao pritisak na Bilića da sam dade otkaz. Bilić je otpušten jučer, ali Athletic piše kako su dva mjeseca ranije iz kluba zvali druge trenere da gledaju treninge momčadi.

Dva ružna poteza prema Biliću prije nego što je dobio otkaz

Spomenuti izvor piše da je 6. siječnja na trening Watforda došao Jose Peseiro, portugalski trener koji je izbornik Nigerije. Bilić o ovome nije obaviješten i to ga je razbjesnilo, pišu Englezi. Dodaju još jednu ružnu gestu Watforda prije utakmice s Prestonom (0:0), posljednje u kojoj je Bilić vodio momčad.

Igrači su po primitku plaća shvatili da im je isplaćeno po 300 funti manje. Gazda Pozzo je to napravio uz obrazloženje da igrači zbog povećanja troškova trebaju platiti hranu koju im daje klub.

Biliću i članovima njegovog stožera (Deanu Računici, Danilu Butoroviću, Leu Sovini i Julianu Dicksu) uzeto je po 150 funti. Naravno da igrači i Bilić, koji zarađuju po par desetaka tisuća funti tjedno, neće propasti skidanjem navedenih iznosa s plaće, ali ih je takav odnos prema njima uznemirio. Bilića će utješiti otpremnina od 400 tisuća funti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.