ATLETIKA

Već 13 godina mora dokazivati da je žena: Hoćete li da se skinem?

Foto: EPA-EFE

JUŽNOAFRIČKA atletičarka Caster Semenya postala je svjetska prvakinja u utrci na 800 metara u Berlinu 2009. godine i prometnula se u jednu od najuspješnijih atletičarki u povijesti. Uzela je dva olimpijska, tri svjetska i pet afričkih zlata u više različitih disciplina.

Ipak, zbog viška testosterona imala je velikih problema u karijeri. Krovna atletska organizacija propisala joj je tablete koje bi uravnotežile razinu tog hormona, no imala je teške nuspojave koje je opisala u razgovoru za HBO pri čemu je rekla kako joj je dosta ovakvog tretmana.

"Bila mi je muka, udebljala sam se, imala sam napadaje panike i mislila sam da ću doživjeti srčani udar. Osjećala sam se kao da se svaki dan ubadam nožem. Nisam imala izbora. Imala sam 18 godina, željela sam trčati, to je za mene bila jedina opcija", rekla je. Zbog povišene razine testosterona Semenya ima neke fizičke karakteristike muškarca i gotovo cijelu karijeru mora dokazivati da je žena.

U razgovoru za HBO priznala je da joj je dozlogrdilo te je poručila atletskim čelnicima: "Ne mogu više ovako. Ako se želite uvjeriti da sam žena, nije problem. Mogu skinuti gaćice i pokazati vam vaginu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.