Bajka prijelaznog roka. Klubu koji guglate 27 milijuna eura provizije rekordnog deala

Foto: Profimedia

MOISES CAICEDO, sjajni defenzivni veznjak Brightona, postao je najveća priča, ali i bajka prijelaznog roka. Mladi (21) ekvadorski nogometaš postao je najskuplji igrač u povijesti engleskog nogometa i Premiershipa. Nakon burne licitacije Liverpoola i Chelseaja odlučio se za potonje, koji će Brightonu za to platiti rekordnih 115 milijuna funti ili više od 133 milijuna eura.

Sa samo 21 godinom i nakon tek 45 utakmica postaje najskuplji igrač u povijesti rastrošne Engleske

Do sada je rekord držao Enzo Fernandez, kojeg je zimus upravo Chelsea platio 107 milijuna funti, a na treće mjesto pao je Jack Grealish, za kojeg je Manchester City prije dvije godine platio Aston Villi 100 milijuna funti. Caicedo ulazi u povijest engleskog i svjetskog nogometa ne samo mlad nego i nakon što je odigrao tek 45 utakmica za Brighton, koji je fenomenalno zaradio na njemu. 

Filmska priča

Za igrača kojeg je u zimu 2021. platio 5 milijuna eura dvije i pol godine kasnije dobiva 128 milijuna eura više. Caicedova priča je filmska. Nakon samo šest mjeseci u Brightonu poslan je na posudbu u Beerschot. Tamo je bio jedva pola godine, a iz kluba koji je ispao iz prve belgijske lige povučen je u Brighton početkom prošle godine jer su Englezi ostali bez veznjaka. Tu je počeo meteorski uspon mladog Caiceda, u sklopu kojeg je postao najskuplji igrač u povijesti rastrošne Engleske. 

Najbolji dio bajke o Caicedu je vezan za klub koji ćete guglati

No to nije najbolje u bajci o Caicedu. Njen najefektniji dio pripada Independiente del Valleu. Priznajte, čak i ako ste bolji poznavatelj nogometa, morali ste guglati taj klub. Premda nije opskuran, štoviše, 2016. je senzacionalno došao do finala Cope Libertadores. U zadnje četiri godine dva puta osvojio Copa Sudamericanu, drugorazredno kontinentalno natjecanje Južne Amerike, ali to nije veliki klub.

Dolazi iz Ekvadora i gradića od 60 tisuća ljudi te igra na stadionu koji bi u HNL-u bio četvrti po kapacitetu. I sada će IDV od Caicedovog rekordnog transfera dobiti čak 27 milijuna eura, i to nakon što ga je prodao za pet puta manje. Ovaj slučaj pokazuje koliko prilikom prodaje mladih, perspektivnih igrača znači u ugovor ugraditi klauzulu o postotku od prodaje u treći klub.

Prodali su ga za 5 milijuna eura. Od provizije dobivaju skoro šest puta više

Tako je Independiente del Valle u ugovor s Brightonom o prodaji Caiceda stavio klauzulu o 20 posto i sada obara rekord. Za igrača koji je za klub odigrao samo 31 utakmicu dobiva fenomenalnu proviziju od 27 milijuna eura. Za ilustraciju, najskuplja prodaja igrača iz ekvadorske lige je oko 6 milijuna eura. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.