BAKA SLIŠKOVIĆ

Baka: Hajduk uvijek poleti pa im Dinamo pobjegne. Za to su zaslužni Mamići

Foto: Kitchee/Facebook

BAKA SLIŠKOVIĆ, legendarni bivši igrač, danas radi kao trener u Hong Kongu. Zbog izbijanja pandemije prvenstvo je tamo prekinuto pa se Baka nalazi u rodnom Mostaru. Od tamo je gostovao u online podcastu Sportkluba, u kojem je iznio svoje mišljenje o krizi koja je pogodila i Maksimir i Poljud.

Izrazio je svoje zadovoljstvo derbijem: "Meni se utakmica svidjela, možda nije zgodno veličati pobjedu Hajduka zbog okolnosti. Ipak su nakon niza loših rezultata pokazali jedan dobar nogomet i kvalitetu. Dinamo je osigurao naslov i ušli su s manjim motivom. Mnogi će se pitati što bi bilo da Gojak nije dobio crveni, ali nema mrlje na Hajdukovoj pobjedi."

Ipak, nije nimalo impresioniran Hajdukom u ovoj sezoni: "Tudor je došao u situaciju gdje je trebao biti drugi. On je prvi obećavao rezultate, da će podići rezultate i igru, drugu viziju i drugi Hajduk. Bilo bi neobjektivno reći da je uspjeh osvojiti i treće mjesto. Sada je na upravi da odluči je li ovo uspjeh. Dao je priliku mladim igračima, ali je morao biti drugi."

Baka smatra kako se Hajduku ponavljaju isti problemi svake sezone: "Hajduk je veliki klub, uz Dinamo najveći ne samo u Hrvatskoj. Najvažnije je da imaju plan za budućnost. Hoće li se osloniti na mlade i forsirati ih par godina pa napasti prvo mjesto, ili ovo što se događa zadnjih deset godina. Uvijek su pune novine najava i snova, velikog Hajduka, a onda se Dinamo odvoji nakon nekoliko kola na deset bodova. Čelnici tog kluba se često razmimoilaze u razmišljanjima i onda dolazi do neuspjeha."

Rekao je i kako podržava odluku Marina Brbića koji je danas podnio ostavku: "To je bio moralan čin. Nešto je obećao, a nije napravio. Druga je stvar hoće li to prihvatiti Nadzorni odbor ili ne. Taj potez je za svaku pohvalu."

Situacija nije bolja ni u Dinamu. Iako su Modri uzeli još jedan naslov, navijači su izrazito nezadovoljni. Klub je najprije potjerao Bjelicu pa sedam kola na klupi držao Jovićevića, da bi danas trener bio Zoran Mamić. Baka kaže kako se u priči oko Bjelice moraju shvatiti obje strane: "Takav je trenerski posao, onaj koji ti je dao posao odlučuje o tebi. Kao trener suosjećam s njim, ali treba biti realan. Ako me klub ne želi plaćati, idem negdje drugdje i to je to."

Konačno, prisjetio se Zdravka Mamića i obećanja koje je održao: "Kad sam ja bio trener Hajduka, Dinamo je bio u Ligi za bedaka. Mamić je rekao da se to nikad više neće dogoditi i nije. Slagali se ili ne, oni su napravili ovakav Dinamo koji je prvak i koji igra Ligu prvaka."

Na kraju je potvrdio i kako ostavlja otvorenom mogućnost da se jednog dana opet pojavi u HNL-u, te da je pitanje hoće li se vraćati u Hong Kong s obzirom na situaciju. Vrlo slikovito je opisao i razliku između sebe kao igrača i Messija, kojeg smatra najboljim na svijetu: "Bio sam virtuoz, ali to sve ostaje u pamćenju. To ti je dao Bog, ali se uz kvalitetniji rad moglo više. Zato sam ja davao 15 golova, a Messi ih daje 60", zaključio je Baka.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više