Barca stigla i u Zagreb: "Da mi dijete igra u Realu, sramio bih se toga zbog Mourinha"

NAKON što im je seniorska momčad gostovala na Poljudu 23. srpnja, ovih dana u Zagreb je Barcelona poslala svoje trenere. U ponedjeljak je počeo, a u preostala dva dana kulminaciju će doživjeti Barcelonin kamp u kojem je okupljeno preko 350 djece iz različitih dijelova svijeta, koji se održava na terenu NK Croatije '98. na zagrebačkoj Savici.

U zagrebačkom hotelu Westin održana je danas press konferencija, na kojoj su svoje impresije iznosili Barcelonini treneri, a ulogu njihova glasnogovornika preuzeo je Julio Alberto.

Zagreb stiže kao nastavak rada iz kampa u Poreču: "Zahvaljujem se gradovima domaćinima i svim ljudima koji su pomogli. Jako smo sretni što smo odabrali Hrvatsku, u kojoj nam zasad baš ništa ne nedostaje. Nadamo se da ćemo suradnju produžiti na što dulji period", rekao je Alberto.

"Hrvatsku smo odabrali jer znamo da ima jako puno talentirane djece ovdje, u što smo se već uvjerili", otkriva Alberto koji je objasnio i sistem rada. Ovako to radi Barca:

"Diljem svijeta u našim kampovima imamo više od 20 tisuća djece. I vjerujte mi, o svakom od njih znamo sve. Naši treneri sve zapisuju, rad na treninzima, ponašanje u određenim situacijama... Mi imamo drukčiji model od svih, prije svega kreiramo čovjeka pa onda nogometaša. Djecu nam, naravno, nije teško privući, jer svi ljudi koji se bave nogometom, u bilo kojem dijelu svijeta, žele igrati u Barceloni. U desetak dana nije lako procijeniti je li netko igrač u kojeg se isplati dalje ulagati ili ne, ali kako svemu pristupamo iznimno temeljito, od deset situacija dogode nam se možda dvije u kojima krivo procijenimo", ističe Alberto, koji nije htio govoriti o brojkama koliko ovakve manifestacije godišnje koštaju katalonski klub:

"Barcelona i Real imaju dogovor da ne otimaju djecu iz omladinske škole"

"Politika je takva da takve podatke ne iznosimo, a strategija kluba je takva da te cifre znamo samo predsjednik, direktor i ja. Ako baš inzistirate, mogu vam samo kazati kako je godišnji proračun Barcelone 450 milijuna eura. Pa sad nagađajte", sa smješkom je dodao Alberto.

Iako su došli raditi s djecom, Španjolci nisu mogli izbjeći pitanje o vječnom rivalstvu Barcelone i Reala: "Mi nemamo problema s njima nego oni s nama. Znate, današnji igrači Reala razlikuju se od onih od prije desetak ili 20 godina. Nepojmljivo je da nisu htjeli čekati na stadionu u drugoj utakmici Superkupa da podignemo pehar. Da moje dijete trenira u Realovim mlađim kategorijama, bilo bi me sram da se prvi trener te ekipe ponaša onako. Srećom, naš predsjednik Rosell je prisebna osoba, pa je naredio da ne dolijevamo ulje na vatru, jer zamislite samo kakav bi kaos izbio da se i mi tako ponašamo. Ali, mi smo naučeni da gajimo respekt prema protivniku."

"Barcelona i Real imaju dogovor da ne otimaju djecu iz omladinske škole jedni drugima, ali nama njihova niti ne trebaju. Prvaci smo u svim kategorijama", ponosno će Alberto.

"U Barceloni je sve isplanirano u minutu, a tako se postaje veliki"

Svoj obol organizaciji čitavog projekta dala je i Croatia '98., a njihov predstavnik Andy Bara otkrio je kako je sve počelo: "Pričao sam o ovome s gospodinom Rosellom prije nego je postao predsjednik Barcelone, i eto, ispunio je obećanje koje mi je dao", rekao je Bara.

Osim Barceloninih, s djecom u kampu rade i naši treneri, sve redom bivši reprezentativci - Fabijan Tomljenović, Ardian Kozniku, Željko Pavlović i Filip Tapalović: "Fascinirala me velika disciplina koja vlada na treninzima i činjenica da jako puno rade s loptom. Nema suhoparnih treninga, ali nema niti kašnjenja. Sve je isplanirano u minutu, svi moraju isto izgledati na terenu. To su sitnice zbog kojih se postaje veliki", rekao je Fabijan Komljenović, kojemu su zajedno s kolegama otvorena vrata Barce - kako je rekao Alberto, od Guardiole do trenera najmlađih kategorija.

U ime Grada Zagreba Barcelonin kamp i goste pozdravio je Boško Lozica, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje i šport: "Dat ćemo maksimalnu potporu ovom projektu. Poslovno sam nekoliko puta bio na Camp Nou, a kako dolazim iz vaterpola mogu se pohvaliti i da smo Barcelonu redovito pobjeđivali u Španjolskoj. U ime Grada mogu obećati da ćemo se ozbiljnije priključiti kako bi ovaj projekt postao konstanta", kazao je Lozica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.