TRANSFERI

Barcelona donedavno nije mogla registrirati igrače, a sad troši najviše na svijetu

Foto: Profimedia

DOLASKOM Roberta Lewandowskog iz Bayerna Barcelona je preuzela vrh na popisu najrastrošnijih klubova ovog ljeta iako donedavno uopće nije mogla registrirati igrače, a dugovi su joj premašivali milijardu eura, piše Marca. Transferima Raphinhe (55+10 milijuna eura) i Lewandowskog (45+5) Barcelona se obvezala na potrošnju 115 milijuna eura.

Time je preskočila Manchester City, koji je potrošio 108 milijuna eura, i Leeds United (105 milijuna), koji joj je prodao Raphinhu. Na listi najrastrošnijih slijede Arsenal, Chelsea i Tottenham, a prvi sljedeći neengleski klub je Borussia Dortmund s 86 milijuna. 

Iza nje su Liverpool i Real Madrid, koji su potrošili po 80 milijuna, s tim da je Real cijeli taj iznos dao samo za Aureliena Tchouamenija. Te brojke pokazuju da se još povećava dominacija engleskih klubova na tržištu, a Barcelona je tek privremena anomalija. 

Barcelona će posljedice ovog ljeta osjetiti tek u budućnosti

Katalonci su restrukturirali svoje goleme dugove i prodali dio budućih TV prava kako bi unaprijed dobili novac za povratak u okvire financijskog fair-playa, koji im je priječio da registriraju igrače, i za dovođenje pojačanja.

Barcelona će posljedice ovoljetne potrošnje osjetiti tek u budućnosti, a Real je jedini španjolski klub sa "zdravom" visokom potrošnjom. Treći na popisu najrastrošnijih španjolskih klubova je Real Sociedad s 25 milijuna eura. Dakako, s obzirom na to da do kraja prijelaznog roka ima još mjesec i pol, ove će se liste drastično mijenjati.

Najrastrošniji klubovi prijelaznog roka:

1. Barcelona 115 milijuna eura
2. Manchester City 108 
3. Leeds United 105 
4. Chelsea 97 
5. Arsenal 94