Barcelona ima novog Ronaldinha, čak i ovacije protivničkih navijača to potvrđuju

Foto: Profimedia

NE DOGAĐA se svakog dana da su domaći navijači toliko impresionirani protivničkim igračem da mu aplaudiraju dok izlazi iz igre. Ali, ne događa se svaki dan da se pojavi talent poput Barcelonina Laminea Yamala. Taj klinac - a doslovno je još dijete - bio je zaista fenomenalan u pobjedi Barcelone povratkom na 4:3 u trileru kod Villarreala.

Barcelonin najmlađi debitant, koji je imao 15 godina, devet mjeseci i šest dana kad je odigrao 11 minuta protiv Betisa u travnju, Yamal očito ima toliko nevjerojatan talent da se uspio tako brzo probiti u prvu momčad, dvije godine prije nego što će smjeti kupiti pivo, piše Planet Football.

Mnogima je jasno da Yamal posjeduje sposobnosti koje nadilaze njegovu dob. Samo treba pogledati kako se poigravao s puno starijom djecom dok mu je bilo tek 13 godina.

Igra sudbine omogućila mu je priliku

Kao što je njegov trener rekao, nije postao najmlađi debitant u La Ligi u ovom stoljeću zbog hira ili marketinga, nego zato što to zaslužuje. Ali igra sudbine omogućila mu je priliku. Skočio je u hijerarhiji nakon šokantnog i iznenadnog odlaska Ousmanea Dembelea u PSG. A sve ove utakmice započeo je jer Raphinha odslužuje tri utakmice suspenzije zbog izravnog crvenog kartona u prvoj utakmici sezone kod Getafea. 

U tek drugom startu za svoj dječački klub Yamal je postao najmlađi igrač u povijesti La Lige koji je asistirao za gol ubačajem za Gavija, još jedan izdanak La Masije, koji je glavom poslao loptu u mrežu.

Imao je očajnu nesreću da i sam ne zabije jer je dvaput pogodio vratnicu, od kojih je druga bila ključna da Robert Lewandowski pospremi odbijanac za pobjedu. Yamal je bio Barcelonin najbolji i najopasniji igrač dok je momčad nadoknađivala svoje defenzivne nedostatke i vraćala se s 2:3 na 4:3.

Lamine Yamal Highlights vs Villarreal
by u/pussNkush in Barca

"Pokušavam iskoristiti svaku priliku", rekao je Yamal za Movistar u svom prvom televizijskom intervjuu. "To je upravo ono što Xavi traži od mladih ljudi, da se ne boje. Nasreću, ja se ne bojim. Izađem i igram nogomet, a u tome sam dobar. Moja majka se malo boji kad sam starter, ali jako me podržava", rekao je, izgledajući baš poput sramežljivog tinejdžera kakav i jest.

Aplauz protivničkih navijača

Navijači na El Madrigalu gledali su kako se Žuta podmornica Quiquea Setiena vraća nakon dva gola zaostatka, preuzima vodstvo, a onda prosipa priliku da ostvari tako rijetku pobjedu nad aktualnim prvakom Španjolske.

Pa ipak, nadišli su vlastite frustracije kako bi priznali da su svjedočili nečemu uistinu posebnom, aplaudirajući Barceloninoj zvijezdi dok je izlazila s terena u 75. minuti. Nije još bio ni rođen kad je Ronaldinho dobio nezaboravne ovacije na nogama od navijača Real Madrida.

Xavi Hernandez bio je u veznoj liniji te noći kad je Ronaldinho imao izvedbu života, a Barcelona pobijedila Real s 3:0 na Bernabeuu 2005. godine. I sam je bio proizvod akademije koja je stvorila više svjetskih superzvijezda od bilo koje druge, pa zna prepoznati nešto posebno.

Visoka trenerova očekivanja

"Moja očekivanja od Yamala vrlo su visoka", rekao je Xavi na press-konferenciji nakon utakmice. "Nije postao starter zbog trenerova hira. Njegovo donošenje odluka gotovo uvijek je ispravno. Inteligentan je. Izniman je. Volio bih ga vidjeti da igra za španjolsku reprezentaciju (otac mu je Marokanac, a majka iz Ekvatorijalne Gvineje, op.p.).

Nije mi rekao ništa o svojim planovima, ali nadam se da će još dugo ostati u Barceloni. Ima potencijal da ostavi trag. Ali strpljivo. Mislim da s njim neće biti problema. Oduševljen je i sretan. Skroman je, naporno radi, voli nogomet... Vidim da je spreman za igru, iako me njegova dob iznenađuje, tek je napunio 16."

Yamal je tek na početku. Samo treba pogledati četiri godine starijeg suigrača Ansua Fatija da vidi kako može doći do ozljeda koje će ga usporavati nakon što je eksplodirao tako mlad na velikoj sceni. Ali nemoguće je gledati Barcelonina najnovijeg vunderkinda, a ne biti vrlo, vrlo uzbuđen zbog onoga što budućnost donosi.