TRANSFERI

Barcelona našla zamjenu za Suareza: Dijete je Reala i zabija malo

Foto: Gulliver / Getty Images

RODRIGO MORENO MACHADO (28), brazilski napadač Valencije sa španjolskim državljanstvom koji je prošao Realovu školu, prvi je izbor Barcelone za zamjenika Luisa Suareza, koji do kraja sezone neće igrati zbog teške ozljede. Ovo pišu vodeći španjolski mediji.

To nije tek jedna od glasina koje kolaju tijekom prijelaznog roka, svjedoči o tome i izjava Valencijinog trenera Alberta Celadesa, koji je ovako odgovorio na pitanje odlazi li Rodrigo u Barcelonu: 

"Ne znam što će biti s njim do kraja mjeseca, ali normalno je da ga žele najveći klubovi jer on je odličan igrač i u jako dobroj formi."

To je istina, ali činjenica je i to da Rodrigo, koji osim u napadu često igra i na krilu, nije tipična devetka ni killer poput jednog od najboljih golgetera u povijesti Barcelone i posljednjih desetljeća na svijetu.

Pokazuju to i njegove brojke, odnosno prosjek golova, ali i asistencija. Daleko ih je preciznije uspoređivati po prosjeku, a ne samo brojkama jer je Suarez četiri godine stariji od Rodriga.

Međutim i neusporedivo efikasniji. Suarez je u 599 mečeva profesionalne karijere postigao 399, a namjestio 229 golova. Rodrigo je, pak, igrajući za Benficu, Bolton i Valenciju u 348 utakmica zabio 102 gola, a za 58 asistirao. 

Uostalom, u svojoj najefikasnijoj od šest sezona u La Ligi (2016./17.) postigao je 16 golova, koliko Suarez zabija do Božića. Rodrigo je prošle sezone ukupno postigao tek osam golova u Primeri, a ove sezone samo dva.

Moramo istaknuti da Rodrigo, koliko god ne zabijao puno, to radi za pobjede u važnim utakmicama. Upravo je protiv Barcelone proljetos postigao gol za trijumf u finalu Kupa kralja, a ove sezone Valenciji je donio prolazak jako teške i izjednačene skupine Lige prvaka pobjedničkim golovima za slavlja 1:0 kod Ajaxa i Chelseaja.

Osim toga, Rodrigo je iznimno velik i vrijedan radnik koji neprestano ratuje s protivnicima i za momčad, onaj kojeg je teško čuvati i kojem je teško pobjeći. 

Španjolsku sportsku javnost zbog svega navedenog jako zanima kako bi se Rodrigo snašao u novoj Barceloni pod vodstvom Quiquea Setiena, a u svemu je intrigantno to što je izgledni novi napadač Barcelone dijete Reala. 

Da bi se to ostvarilo, Barcelona će morati platiti Valenciji oko 60 milijuna eura odštete. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.