LIGA PRVAKA

Barcelona u porazu kod Bayerna pokazala da je elita. Nedostaje joj još jedna stvar

Foto: EPA

NAJZANIMLJIVIJI susret grupne faze ovosezonske Lige prvaka opravdao je očekivanja. Osim izuzetne individualne kvalitete dvaju suparnika koji se nalaze u uskom krugu favorita za osvajanje titule europskog prvaka, dvoboj Barcelone i Bayerna bio je dodatno začinjen velikim značajem koji je ova utakmica nosila za obje ekipe. Završilo je pobjedom Bayerna 2:0 pogocima Lucasa Hernandeza u 50. te Leroya Sanea u 54. minuti.

Bayern se prije utakmice nije nalazio u zavidnoj formi, remiziravši posljednje tri bundesligaške utakmice. Iako je u međuvremenu pobijedio Inter te je generalno igrao vrlo dobro i u sva tri remija zaslužio pobijediti, tri kiksa zaredom protiv značajno slabijih protivnika dovoljna su da se klupa FC Hollywooda počne lagano tresti, stoga je utakmica s Barcelonom bila važan test za Bavarce.

Ipak, puno veći test je Bayern bio Barceloni. Nakon užasne prošle sezone, koja je donekle spašena dolaskom Xavija na klupu, Barca je uložila značajan novac i dovela nekoliko vrhunskih igrača koji su instantno podigli igru na višu razinu. Na startu nove sezone upisala je šest pobjeda u sedam utakmica s velikom gol-razlikom, ali Bayern je bio prvi protivnik elitnog europskog razreda.

I to ne klasičan elitni protivnik. To je bio onaj Bayern koji je u nekolicini posljednjih međusobnih susreta svaki put ponizio Katalonce, uključujući i prošlosezonski dvomeč u grupnoj fazi Lige prvaka kada su Bavarci slavili rezultatima 3:0.

Što se od tada promijenilo?

U odnosu na prošlosezonsku Xavijevu Barcu, nova se taktički ne razlikuje puno. Ideja je i dalje ista - posjed, presing i strukturirana geometrija igrača u napadu. Xavi želi od napadača da se veže za stopere i završava akcije, od krila da stoje široko i stvaraju višak driblingom, od centralnih veznjaka da operiraju međuprostorom, a od bekova da konzervativno ostaju u obrambenoj liniji ili se pridružuju veznjacima kao dodatni playmakeri.

Na tom principu strukturirane pozicijske igre u 4-3-3 formaciji nalik na onu Pepa Guardiole ležao je pozitivan prošlosezonski niz - oživljen je Dembele, privremene prinove donijele su rezultat, a mladi igrači su napredovali.

S novim igračima svjetske klase, poput Roberta Lewandowskog, Julesa Koundéa i Raphinhe, takav je sustav dobio dodatnu individualnu kvalitetu i širinu kakvu prošle sezone nije ni izbliza imao.

Vidjelo se to već nakon nekoliko utakmica u novoj sezoni u kojima je Barcelona razvalila protivnike poput Seville i Real Sociedada s po tri gola razlike, potvrdivši da će ove sezone biti velika konkurencija Real Madridu u borbi za titulu španjolskog prvaka. No grupa smrti Lige prvaka s Bayernom i Interom nakon ždrijeba je postala glavni test u jesenskom dijelu sezone.

Odlično prvo poluvrijeme

Nije od spomenutih ideja Xavi odstupio ni u jučerašnjoj utakmici s Bayernom. Barca je od samog početka inzistirala na agresivnom visokom presingu. Pri Bayernovoj izgradnji napada Lewandowski je iskakao na stopere, krila su pokrivala Bayernove bekove, a Gavi i Pedri bili su zaduženi onemogućiti protok lopte prema Bayernovim zadnjim veznjacima Joshui Kimmichu i Marcelu Sabitzeru.

18-godišnji Gavi je svoj zadatak odradio na briljantnoj razini te je Bayern vrlo često morao preskakati veznu liniju. Njegova pluća i agresivnost u kombinaciji sa sposobnošću donošenja pravovremenih odluka pri visokom presingu protiv ekipe kao što je Bayern su gotovo pa neviđeni.

Prva Barcelonina prilika je došla upravo iz situacije u kojoj je on na 30-ak metara od Bayernovog gola presjekao okomito dodavanje prema Kimmichu, što je automatski ostavilo Barcelonu u prilici za pogodak, no udarac Pedrija obranio je Manuel Neuer.

Odsijecanjem Kimmicha Barcelona je uspostavila kontrolu nad utakmicom tijekom čitavog prvog poluvremena. Bayern je pokušavao zaprijetiti okomitim loptama iza Barcine obrane, ali Koundé i Ronald Araujo bili su dovoljno atletični da bez problema pokriju prostor iza vlastitih leđa, a s takvom strukturom iza i ispred sebe i Sergio Busquets je igrao sjajnu utakmicu.

Takvu kontrolu je Barcelona pretvorila u velike prilike, ali ne i u pogotke. Neuer i neuobičajeno loš dan u realizaciji Roberta Lewandowskog, koji je promašio dvije velike šanse po povratku u Allianz Arenu, ostavili su Bayern na životu i s nulama na semaforu.

Tri minute su dovoljne da riješe ovakvu utakmicu

Bayern je jedva preživio prvo poluvrijeme, no ponekad u nogometu nije bitno nadigrati protivnika, već samo napraviti jednu ili dvije greške manje od njega. Prvih 10-ak minuta drugog poluvremena to je još jednom potvrdilo.

Bayernov trener je na poluvremenu napravio jednu izmjenu izvadivši Sabitzera koji je rano pokupio žuti karton. Njegov manjak agresivnosti zbog dobivenog kartona uspješno je nadoknadio ulazak Leona Goretzke te je već ta promjena na sredini terena bila dovoljna da Bayern povrati dio balansa nad utakmicom na svoju stranu.

A onda je uslijedila i kazna za Barcelonine promašaje. Nakon užasno obranjenog kornera Lucas Hernandez je doveo Bayern u vodstvo, a zatim je tri minute kasnije Leroy Sane iskoristio još jednu grešku Barcine obrane i povećao vodstvo na 2:0.

Kod drugog gola Busquets se nakon neuspjelog presinga našao potpuno izvan svoje pozicije te je samo jedna takva greška bila dovoljna za kolaps obrane, a ekipa kao Bayern ju je znala iskoristiti. Thomas Muller je školski odvukao jedinog stopera koji je imao šansu zaustaviti Sanea te je put prema golu ostao potpuno otvoren.

Bayern je tako preživio teško prvo poluvrijeme i napokon dočekao svoje tri minute. Bio je nemilosrdan, a to je u Ligi prvaka, u utakmicama dvaju podjednakih protivnika gdje će prilika biti na obje strane, neophodno. Njegova nemilosrdnost u ključnim situacijama u kojima je Barca napravila greške na kraju je presudila pobjednika.

Za potpuni povratak na vrh Barcelona mora popraviti jednu stvar

Time je ova utakmica potvrdila ono što se moglo očekivati nakon završetka ludog prijelaznog roka. Individualna kvaliteta i širina kadra sada više nisu primarna briga u Barceloni jer su oni po svakome parametru na razini najboljih europskih ekipa, a nije to, od dolaska Xavija, ni taktički identitet momčadi.

Iako je ova ekipa još uvijek u procesu izgradnje - zapravo je zajedno tek nešto više od mjesec dana te obiluje tinejdžerima, veteranima i novim igračima koji nisu imali puno vremena da se uklope - Xavijeva Barca već sada posjeduje sposobnost natjecati se s najboljim europskim ekipama.

Međutim, nedavni neuspjesi, pogotovo oni u Ligi prvaka, i dalje indirektno imaju negativan utjecaj na mentalno stanje nove Barcelone i s tim Xavi ima najviše posla. Uz malo više sreće i bolju realizaciju Lewandowskog ne bi bilo potrebe za spominjanjem Barcinog pobjedničkog mentaliteta, ali je Barcelona ponovo izgubila bitnu utakmicu u Ligi prvaka.

Potpuno je jasno da je Barcelona, unatoč porazu, bila bolji suparnik gotovo cijelu jučerašnju utakmicu te da ima ekipu za napad na sve trofeje, ali je jasno i da će potpuni povratak na vrh morati još malo pričekati i za to vrijeme izgraditi kulturu pobjeđivanja koju je imala prošloga desetljeća.