DAMIR BATINIĆ ZA INDEX

Damir Batinić za Index prvi put progovorio o Širiću: Ovo me još nitko nije pitao

Foto: G. Stanzl, Baza Eva / Fah

ZA OSJEČANINA Damira Batinića davno smo načuli da je beskompromisan i tvrdoglav, no svejedno nas je začudila otvorenost u njegovom nastupu kada smo ga nazvali da kronološki komentira događaje oko pada i izbora nove Komisije sudaca i paljbe po novom šefu Bruni Mariću. Iako, 46-godišnji sudac podsjetio nas je lakoćom svog izričaja i odgovaranja na uvijek pristupačnu ekipu iz svoga podneblja, kojoj su tepali da je osječki "sudački gang", iako djela govore da je bilo riječ u puno široj organizaciji i "institucionaliziranoj" korupciji, kako je u presudi napisano uz ime najpoznatijeg osječkog suca, zatvorenog u aferi Pošteno suđenje, Željka Širića.

Sudačka organizacija u hrvatskom nogometu umnogome je Širićeva ostavština, a upitno je i je li ikada stvarno i otišao, pa on može uvijek biti i tema razgovora sa sucima. No s Batinićem smo u tome pričali u jednom drugom kontekstu.

Tko je Damir Batinić? 

Nakon što otvorio front s Brunom Marićem i u ostavci na mjesto dopredsjednika nove sudačke komisije, kojoj je Marić šef, prozvao ga da radi na daljinski upravljač iz Međugorja, Batinića je bilo logično pitati kako onda tumači svoje odnose sa Željkom Širićem i "strelovit sudački napredak" koji su tom odnosu pripisivali i koji vrvi od mračnih elemenata.

> Batinić: Bruno Marić mi je rekao da će za mene lobirati kod Mamića 

Poznato je da je Željko Širić bio ratni drug s pokojnim Batinićevim ocem Antunom i da ga je baš on s metkom u glavi dovezao u bolnicu početkom 90-ih.

Anton Batinić bio je i nogometni sudac, a njegovim stopama krenuo je Damir. Ne slaže se da je imao strelovit uspon. Godine 2005. postao je prvoligaški sudac i kako tvrdi, prošao je 11 godina suđenja u nižim ligama. No već četiri godine nakon što je ušao na sudačku listu prve lige, Batinić mlađi postaje Uefa međunarodni sudac. Sudio je kvalifikacije za Ligu prvaka i Europa ligu, ali nikada nije dočekao ni jesen u Europi.

Za pet godina HNS ga je povukao s liste, koincidiralo je to s opadanjem Širićeve moći, pa mu protivnici to često vole spomenuti u naručenim tekstovima. Batinić se potom u HNL-u nameće kao jedan od najsposobnijih sudaca, prilično svojeglav no i dalje će se nametati logično pitanje: kako netko kome je Širić slagao karijeru može optuživati Brunu Marića da mu to radi Zdravko Mamić. 

"Pa naravno da to nije istina"

To ste mogli reći odmah ili tužiti sve po redu.

"Nitko me nikada to nije pitao!" govori nam Batinić.

I to je legitimno. Ali pitanje i dalje stoji.

"Pogledajte suce Bela, on ne bi trebao suditi? Mi se družimo na seminarima, njegov otac je Željko Bel, ali nema tu neke cose nostre, to su gluposti. Dalje, ja sam od Širića mlađi deset godina i to su isto gluposti."

Ne znamo što je najbolja ideja za podmladak Širićevih kumova i najbližih suradnika, ali ima li netko da nije u toj liniji? 

"Vi kažete, nepotizam. Moj sin hoda po kući s pločom, to je radio kad je bio dijete. Što sam mu trebao reći, da ne bude poput oca? Sad kad je porastao, ne želi biti ništa ni slično meni, to su te godine. Sad želi biti rukometaš. Mene moj otac nikada nije gurao. Bio je trener golmana u Osijeku kad sam ja trenirao, pa sam ja procijenio da pored Šušnjare nemam što tu tražiti. Pogledajte kad je Željko Širić bio povjerenik, a onda proguglajte statistiku. Bruno Marić sudio je u tom periodu 20 posto više utakmica, ali nema veze. Zašto bih ja to nekome govorio..."

Iz razloga da vaš strelovit uspon ne pripisuju Širiću i vraćanju kojekakvih zasluga i usluga, pa i iz razloga da se ne priča loše o hrvatskom suđenju. 

"Deset godina Širić je stariji od mene i te priče zbog moga oca... Ja bih trebao nekome se opravdavati, pa to tek nema smisla, potpuno je bespotrebno i jadno. Evo za početak kažu da sam strelovito napredovao nakon pogibije moga oca. On je poginuo 1993. godine, a ja sam za suca položio 1992. godine i narednih 11 godina proveo u nižim ligama i sudio utakmice od pete do druge lige. A tek moj brat Davor, on je skinut s liste kad je smanjena Liga 16, da sam Širićev igrač, to valjda ne bi bilo tako. Pisali su da mi je Širić zamijenio oca, to je katastrofa i velika uvreda."

I nikad niste nikoga tužili? 

"Ne, nisam, ne znam što ću dobiti"

Pisalo se naširoko i da Batinić već posjeduje jako mnogo, da je najbogatiji hrvatski sudac i vlasnik brojnih nekretnina i lokala u Osijeku, ali i na moru. Ovo mu je zadnja sudačka sezona u HNL-u, oproštaj je najavio već ranije, ali još se neće preseliti na neku od vikendica.

Nitko ne pita za Širića, a pišu da mu je kao otac

Iako je odbio sudjelovati u radu nove Komisije, a sve zbog sastanka s Marićem, koji mu je ponudio da će za njega lobirati kod Zdravka Mamića, a onda brzo promijenio ploču i postao šef Komisije, Batinić najavljuje da će ostati u sudačkim krugovima.

"Za godinu dana opet će se karte miješati. Ova Komisija počinje s radom početkom lipnja i ima mandat od godine dana. Vidjet ćemo što će tada biti", za Index kaže Batinić.

To znači da vidi nove potrese i smjene u sudačkoj organizaciji.

"Ja mislim da je stara Komisija bila itekako stručna, a suci su bili najmanje krivi u onom ludilu i histeriji koja je nastala. I baš je tada i Bruno Marić promijenio priču, okrenula se ploča, on je postao glavni kandidat u novinama. Iskoristio je moment, on se bavi tim lobiranjima, ambiciozan je čovjek, ali ima metode koje nisu nešto što osobno podržavam", priča jedan od najiskusnijih hrvatskih sudaca.

Mnogi će ga pamtiti po penalu Soudanija u utakmici Kupa između Dinama i Cibalije, s tribina se moglo vidjeti da ga nije bilo. Batinić je tada pričao da je bio zaklonjen i da nije vidio, a danas...

"Netko će me se sjećati po tome, netko neće"

S Batinićem smo proteklih mjesec dana razgovarali više puta, a prvi put neposredno nakon što mu je povjerenik Ivan Novak javio da je maknut s liste za zadnja dva kola koja je trebao odraditi. Iako je to bilo nešto što je trebalo napraviti i "po slovu zakona", i Batinić je taj potez očekivao, nije očekivao da će dobiti poziv već kad je bio na putu prema utakmici u Zagrebu.

"Zaustavio sam se u Baranji i pozvao društvo, što ću, proveselit ćemo se za vikend", rekao nam je.

Nekompetencija HNS-a 

Primijetili smo kako Batinić nije trebao suditi utakmice u HNL-u već u trenutku kad je postao kandidat za člana sudačke komisije, ali je radio baš na jednoj utakmici pred Damirom Miškovićem, gazdom HNS-a koji je razbucao sudačku organizaciju, ali tvrdi da je to učinio kao član IO-a, a ne gazda kluba i Saveza.

"Da, nisam trebao suditi ni utakmicu Rijeke i Hajduka, ali trebao je to netko tamo u organizaciji i pokopčati", nasmijao se Batinić i dodaje:

"Pa i sad su me maknuli s liste, pa su se onda sjetili da nemaju pravne osnove. Onda su mi napisali disciplinsku prijavu".

> Bruno Marić odgovorio Batiniću i poslao poruku Hajduku 

Pitali smo ga što je, dakle, pravi razlog njegove ostavke jer je iznio više trenutaka pucanja, od sastanka s Marićem do nagle izmjene pravila izbora.

"Glavni razlog što je sam sto posto siguran da suci nikad ne bi izabrali Marića. Prvi put krenuli smo u dobrom pravcu, izabrali smo više članova koje su dale njihove regije, a oni su trebali među sobom birati šefa Komisije, dakle i šefa hrvatskog suđenja. I vi ste pisali da će takav izbor biti, a onda se preko noći to promijenilo. Nisam ja navodio više razloga niti je tu nešto proturječno. Ja sam se u tom momentu sjetio tog sastanka i spojio dva i dva."

Što ste izračunali? 

"Očito sam dobro izračunao. Bruno Marić je postao predsjednik, a to je odlučila politika"

Kako mislite? 

"Pa znate tko u HNS-u vlada". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.