Beckham ima super momčad i favorit je za titulu, ali ima ogroman problem

Foto: Profimedia

VELIKA imena i dalje stižu u Inter Miami. Kad je Lionel Messi došao u klub usred prošle sezone, Inter je odmah doveo i Sergija Busquetsa te Jordija Albu, Messijeve bivše suigrače iz Barcelone. Nakon toga, malo prije nove godine, došao je njihov bivši kolega Luis Suarez, piše The Guardian.

Azilanti iz La Lige okupljaju se u južnoj Floridi, ali to nije sve. Stigao je Julian Gressel, američki reprezentativac i dvostruki prvak MLS-a, koji je dosad igrao u Columbusu. Inter prati nekoliko talenata iz Argentine i Brazila i netko od njih će sigurno doći.

Svi su optimistični oko Intera uoči nove sezone MLS-a koja počinje sredinom veljače. I zašto ne bi bili, budući da je momčad Tatea Martina prošle godine osvojila League Cup? Sigurno je da će Inter biti među najjačim momčadima i da će biti u lovu na dvostruku, a možda i trostruku krunu. No, iako je sezona s puno trofeja moguća, ništa Inter Miamiju nije zajamčeno.

Zvijezde vole napadati. Ne vole se braniti

Nije važno zoveš li se Inter Miami ili neki drugi svjetski klub. Svi imaju isti problem kada slažu momčadi koje bi trebale sve osvojiti. Najveće zvijezde u nogometu jako vole igrati napad, a isto toliko jako ne vole igrati obranu. Stoga nije ni čudo što su se Messi i društvo u Miamiju mučili kada su igrali bez lopte.

Ne možemo reći da su se očajno branili. Supermomčadi, a Inter Miami to jest, rade sve kako bi što više držale loptu u nogama, kako bi što kraće vrijeme bili bez nje, odnosno da se ne bi morali previše braniti. Na taj način, njihove superzvijezde imaju najviše prilike da budu baš to - superzvijezde.

No, ni najbolje momčadi na svijetu nemaju posjed lopte 100 posto vremena na utakmici. Što se događa kad je izgube? U tom segmentu, najbolje europske momčadi imaju veću prednost u odnosu na konkurenciju nego što Messijeva momčad ima u odnosu na svoju konkurenciju. PSG, Real Madrid i ostali klubovi imaju strašno talentiran napad, ali i jednako talentiranu obranu.

Dok je igrao u Barceloni i PSG-u, Messi je igrao s nekim od najboljih braniča na svijetu. U Interu taj luksuz nema. Problem su pravila MLS-a i salary cap koji je Inter uglavnom iskoristio da momčad nakrca napadačkim zvijezdama. Sukladno tome, na braniče može potrošiti puno manje novca.

Inter je sada momčad s jako puno igrača protiv kojih se jako teško braniti, ali i braniča koji protiv malo bolje konkurencije imaju ozbiljnih problema. Otkako je došao Messi, Inter je bio među najlošijim obranama lige.

Jedna od najslabijih obrana lige

Prema statistikama American Soccer Analysisa, Inter Miami bio je 19. od 29 momčadi lige po pitanju očekivanih primljenih golova po utakmici (1.43). U 2024. godini momčad će imati iste probleme. Johann Cruyff je rekao da su napadači prvi obrambeni igrači i baš to je najveći Interov problem - njihov blok prelako je probijan tijekom čitave prošle sezone.

Messi nije tip koji će igrati presing nakon što izgubi loptu ili nakon što protivnik prođe njegovu liniju s loptom. Sada je došao i Luis Suarez, koji će uskoro napuniti 37 godina, no njegov dolazak neće bitno popraviti obrambenu igru Interova napada. Dapače, njih dvojica neće igrati obranu.

Lako je zamisliti kako u 2024. protivnici razbijaju prvi Interov defenzivni blok, dolaze s viškom igrača na polovicu i stvaraju šanse. Lako je to zamisliti u 2024., jer se konstantno događalo u 2023. godini.

To se jako dobro vidjelo na utakmicama protiv Cruz Azula. Meksikanci su lako prošli Messija i suigrače u napadu, a onda bez problema kontrolirali loptu u zadnjoj trećini. Kad je red došao na braniče, tu se također vidio manjak kvalitete.

Interova obrana kombinacija je igrača starijih od 30 i mlađih od 20 godina. Gressel i DeAndre Yedlin imaju po 30 godina, Jordi Alba ima 34, stoper Serhij Krivcov 32, a Tomas Aviles samo 19. Dodajte tu i 35-godišnjeg zadnjeg veznog Sergija Busquetsa i vrlo lako ćete zaključiti da je to jako puno kilometara u tim starim nogama. Ili premalo u slučaju Avilesa.

Ni s Messijem nije bio elitan napad

U Interu su već sada svjesni problema koje će imati u novoj sezoni, što su prihvatili u trenutku kada su doveli Messija. Klub se 2024. kladi na svoj napad i računa da obrambeni problemi neće biti problemi. Računaju da će napad jednostavno biti predobar te da će svaki put, ili barem u većini slučajeva, zabiti više nego što će obrana primiti.

No, Interov napad prošle sezone nije imao elitne brojke, čak ni nakon dolaska Messija. U prosjeku zabijenih golova po utakmici bili su tek deseta momčad lige (1.58), a prema očekivanim zabijenim golovima (1.47) tek dvanaesta momčad lige.

Ruku na srce, pola sezone Inter je igrao bez Messija, ali ni s njim u momčadi brojke nisu bile puno bolje. Duge pripreme, puno prijateljskih utakmica i dolazak Luisa Suareza taj će dobar napad sigurno učiniti još boljim.

Oklada na to da će napad zabiti više od obrane činila bi se sigurnom da Inter ima širok roster, pun mladih i elitnih igrača koje ne čekaju reprezentativne obveze. No, Inter nema takav roster niti luksuz da se natječe u ligi koja svoj kalendar usklađuje s natjecanjima reprezentacija.

Copa America je ogroman problem

Copa America se ove godine igra od 20. lipnja do 14. srpnja i ako Messijeva Argentina ode daleko (a hoće), Inter će petinu svoje sezone igrati bez najboljeg igrača. Inter će u razdoblju Copa Americe igrati čak sedam utakmica, a u vrijeme Olimpijskih igara vjerojatno će ostati bez niza mladih igrača koji neće biti na raspolaganju za League Cup.

Uzmu li se u obzir ta dva velika turnira, Interove šanse za osvajanje regularnog dijela sezone znatno padaju. Nisu na nuli, ali su u ozbiljnom padu. Inter je složio moćnu momčad, ali ona ima puno manji prostor za pogreške nego što se misli. 

Bilo bi glupo reći da neće osvojiti nijedan od pet trofeja za koje će se boriti ove sezone. No, hoće li osvojiti nekoliko trofeja? S očitim obrambenim problemima i činjenicom da mu glavni igrači neće biti dostupni čitavu sezonu, jako je teško. Čak ni najveći klub u MLS-u očito nije imun na razočaranja.