NOGOMET

Belgijska legenda predložila FIFA-i revolucionarnu promjenu: Nogomet je negledljiv

Foto: EPA-EFE

JAN VERTONGHEN jedna je od najvećih legendi u povijesti belgijske reprezentacije, s kojom će Hrvatska igrati u Kataru. Bivši branič Tottenhama i Ajaxa danas igra u Benfici, a na svojem Twitteru je poslao zanimljivu poruku FIFA-i, krovnoj svjetskoj nogometnoj organizaciji.

Sjajni stoper smatra, kao i dobar dio navijača, da nogometu trebaju nova pravila vezana za vrijeme. Iako utakmica traje 90 minuta, efektivne igre (kad je lopta u terenu i akcija nije prekinuta) puno je manje. Ovisno o ligi, igra se između 40 i 60 minuta "stvarnog" nogometa.

Zbog toga neki uglednici predlažu štopanje vremena kao u košarci, ali većina navijača zaziva model u kojem bi nogometne utakmice trajale kraće, ali ne bi imale dugačke prekide. FIFA je u nekoliko navrata dala do znanja da razmišlja o toj promjeni. Vertonghenova poruka vrlo brzo je postala hit na Twitteru.

"Nogomet uistinu treba hitno promijeniti efektivno vrijeme igre! Momčadi iskorištavaju vrijeme tako da stalno simuliraju i plaču te uzimaju svu radost navijačima koji žele gledati dobru utakmicu, a ne kazališnu predstavu!" poručio je.