Belgijski izbornik napao medije: Taj genij želi osvojiti svoje Svjetsko prvenstvo

Foto: EPA

HRVATSKA i Belgija u četvrtak od 16 sati odlučuju o putniku u osminu finala Svjetskog prvenstva. Hrvatskoj je dovoljan i bod, a Belgiji je potrebna pobjeda. Belgijci su na ovaj Mundijal stigli s brojnim problemima i narušenim odnosima unutar momčadi. Upravo takve teme dominiraju posljednjih dana pa izbornik Roberto Martinez i njegovi igrači na presicama pokušavaju smiriti situaciju.

Na današnjoj su se pojavili Martinez i Timothy Castagne. Obojica su napala belgijske medije. Castagne tvrdi da nije bilo nikakvog kriznog sastanka među igračima: "Sastanak igrača bio je važan, ali to nije bio krizni sastanak. Bitno da je da svatko kaže što ima za reći i da vidimo što možemo poboljšati. Vidjeli smo na treningu da su svi sretni što smo zajedno. Dobro je."

Castagne: Nismo u krizi

"Na Svjetskom prvenstvu morate proći kroz vatru jedni za druge kao usko povezana skupina, a to je možda manje bio slučaj u nedavnoj prošlosti. Nismo u krizi kao što svi govore. Imamo sve u svojim rukama. Dobro, prve utakmice nisu išle kako smo htjeli, ali daleko smo od krize, kako se može pročitati u medijima.

Možda smo dopustili da nam se kritike previše motaju po glavama posljednjih dana. Postavljate si pitanja kada čitate takve stvari. Izgubili smo malo povjerenja koje smo imali prije nekoliko tjedana i godina. Ali opet, znamo koliko vrijedimo kao grupa i sastanak igrača je tome puno pridonio", smatra Castagne.

Martinez također tvrdi da mediji previše pišu o krizi, koja ne postoji: "Ništa se nije promijenilo za nas. Nismo zadovoljni našim učinkom u prve dvije utakmice. Protiv Maroka je bilo prvi put da smo izgubili s dva gola razlike na velikom turniru. Sada moramo preuzeti odgovornost.

Puno smo slušali priče izvana. Postoje mediji koji vole skočiti na lažne ili negativne vijesti umjesto da podrže najtalentiraniju momčad u povijesti belgijskog nogometa."

Martinez je istaknuo važnost napadača Romelua Lukakua, koji u prve dvije utakmice nije mogao previše igrati zbog ozljede: "Bit će važno imati ga. On čini razliku na terenu i izvan njega. Uz to, on je vođa koji ima utjecaja u našoj svlačionici."

Martinez: Za nas Svjetsko prvenstvo tek počinje

Potom je i belgijski izbornik udario na tamošnje medije: "Ne znam odakle dolaze te priče ni tko ih objavljuje. Ta je osoba pokušala osvojiti svoje Svjetsko prvenstvo umjesto da navija za reprezentaciju. Ta osoba je genij", rekao je cinično Martinez pa dodao: "Kao belgijski novinar, radije bih podržavao svoju zemlju."

Tvrdi da za Belgiju tek sada počinje Mundijal: "Ovo je stvarno dobro vrijeme za reakciju. To bi mogao biti trenutak kada počinje naše Svjetsko prvenstvo. Nisam vidio momčad na ovom turniru koja igra savršeno. Ako prođemo, doći ćemo do svoje najbolje razine u nokaut-fazi."

Na kraju je rekao: "Ova skupina igrača zaslužuje poštovanje i divljenje. Već se 2016. pričalo o zlatnoj generaciji, ali još nisu postali. Bili su treći na Svjetskom prvenstvu 2018. i četiri godine na vrhu FIFA-ine ljestvice. Njihova ostavština za belgijski nogomet je ogromna."