BiH je doživjela totalni debakl u kvalifikacijama. Svejedno i dalje može na Euro

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

ZAVRŠENE su kvalifikacije za Europsko prvenstvo u skupinama A i J. Od ranije je bilo poznato da su se iz tih skupina plasirale Španjolska i Škotska odnosno Portugal i Slovačka, a sada su utvrđene i konačne pozicije u grupama. Ovo su rezultati večeri.

Španjolska - Gruzija 3:1 (Le Normand 4', F. Torres 55', Lochoshvili 72' (ag) / Kvaratskhelia 10')

Španjolska je potvrdila osvajanje prvog mjesta pobjedom nad Gruzijom. Rano je poveo domaći sastav, Gruzijci su odgovorili preko svoje najveće zvijezde Kvaratskhelije, no Španjolska je pitanje pobjednika riješila u drugom poluvremenu i tako se plasirala na Euro s najviše pozicije u grupi. Gruzija će do Eura probati doći kroz dodatne kvalifikacije.

Škotska - Norveška 3:3 (McGinn 13' (11m), Ostigard 33' (ag), Armstrong 59' / Donnum 3', Larsen 20', Elyounoussi 86')

Škotska je zaključila sjajne kvalifikacije remijem protiv Norveške. Škoti su osvojili iznenađujućih 17 od moguća 24 boda. Iako su gosti dvaput vodili, Škotska se vraćala i onda preko Stuarta Armstronga stigla do 3:2. Ipak, Mohamed Elyounoussi donio je bod Norveškoj, koja neće igrati dodatne kvalifikacije te je definitivno ostala bez Eura.

Bosna i Hercegovina - Slovačka 1:2 (Hrošovsky 49' (ag) / Boženik 52', Šatka 71')

Ove kvalifikacije mogu se okarakterizirati kao pravi debakl za BiH, a to je potvrdio i domaći poraz od Slovačke u zadnjem kolu. Iako je momčad Save Miloševića povela autogolom Patrika Hrošovskog, Slovaci su izjednačili, a onda s igračem više zahvaljujući isključenju Renata Gojkovića iz 63. minute stigli i do preokreta. Iako je BiH predzadnja u skupini, zbog dobrog nastupa u Ligi nacija ima priliku plasirati se na Euro preko dodatnih kvalifikacija.

Portugal - Island 2:0 (Fernandes 37', Horta 66')

Portugal je na domaćem terenu rutinski pobijedio Island i kvalifikacije završava na maksimalnom učinku od 10 pobjeda u 10 odigranih susreta. Island je četvrti s bodom više od pretposljednje Bosne i Hercegovine i ide u dodatne kvalifikacije.

Lihtenštajn - Luksemburg 0:1 (Rodrigues 69')

Luksemburg je potvrdio streloviti uzlet svog nogometa pobjedom u Lihtenštajnu iako je od pete minute imao igrača manje. Luksemburžani su završili na trećem mjestu u grupi s čak 17 osvojenih bodova, a put do Eura tražit će u dodatnim kvalifikacijama.

Pročitajte više