Bilo je 48 puta vjerojatnije da će Dinamo osvojiti KL nego Olympiacos

Foto: RAFAEL GEORGIADIS / EUROKINISSI/Pixsell

OLYMPIACOS je dramatično osvojio Konferencijsku ligu. U finalu u Ateni pobijedio je Fiorentinu 1:0 golom koji je u 116. minuti postigao Ayoub El Kaabi. No, učinio je to i protiv svih predviđanja. Prije samo dva mjeseca, točnije nakon prvih utakmica osmine finala KL-a bio je tek posljednji, 16. od klubova preostalih u natjecanju.

Opta, ugledna analitička kuća, davala mu je mizernih 0.1 posto vjerojatnosti da će osvojiti trofej. Razlog zašto je Olympiacos kotirao najgore klubova u drugom krugu nokaut faze je što je njenu prvu utakmicu izgubio čak 1:4 i to na domaćem terenu. Maccabi Tel Aviv ga je uvjerljivo pobijedio i očekivalo se da nakon uzvrata lako prođe dalje. Tada su analitičari davali Olympiacosu samo 2.5 posto šanse da će nadoknaditi ogroman zaostatak protiv Maccabija.

Za usporedbu, Dinamo je tada, nakon domaće pobjede nad PAOK-om 2:0 pred uzvrat u Solunu imao čak 87.3 šanse za prolazak u četvrtfinale te 4.8 posto šanse da osvajanje Konferencijske lige. Ispred Dinama je bilo samo pet klubova. No, završio je debaklom 5:1 u Solunu za ispadanje. Olympiacos je pak osvojio Konferencijsku ligu. Iako je prema analitičarima i statističarima imao samo 0.1 posto šansi ili 48 puta manje od Dinama za to. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.